Tanskan hallitus on määrännyt kaikki maan turkistarhojen minkit tapettavaksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Päätös tulee mahdollisesti lopettamaan turkistarhauksen Tanskassa kokonaan.


Tanska lukeutuu maailman suurimpiin minkinnahkojen tuottajiin, mutta nyt koko turkisalan tulevaisuus näyttää maassa epävarmalta.

Maailman suurin turkishuutokauppa, Kööpenhaminassa sijaitseva Copenhagen Fur suljetaan, koska useilta maan turkistarhoilta on löytynyt koronavirusta tai sen muunnosta. Copenhagen Fur kertoo myyvänsä varastonsa tyhjiksi ja lopettavansa toimintansa 2–3 vuoden sisällä.

Tanskan hallituksen ja pääministeri Mette Frederiksenin päätös määrätä kaikki maan turkistarhojen minkit tapettavaksi on synnyttänyt Tanskassa kohun. Määräyksen toimeenpanon jälkeen paljastui, että päätös oli maan perustuslain vastainen. Frederiksen on pyytänyt määräystään anteeksi, mutta minkkien hävittäminen maassa on kuitenkin jo ehtinyt alkaa. Tanskassa oppositiopuolueet ovat vaatineet lisäselvitystä hallituksen toiminnasta.

Päätös tulee silti mahdollisesti lopettamaan tarhauksen Tanskassa kokonaan. Eläinoikeusjärjestö Animalian mukaan tarhaajat ovat vaatineet Tanskan valtiolta rahallista tukea, joilla ne kattaisivat tappionsa ja voisivat siirtyä uusiin ammatteihin.

Tanskan lisäksi koronavirusta on löydetty minkkitarhoilta esimerkiksi Hollannista, Ruotsista, Italiasta ja Espanjasta. Ainakin Hollanti on jo ilmoittanut kieltävänsä minkkitarhauksen ja sulkevansa maan turkistarhat ensi vuoden alusta alkaen.

Copenhagen Furin sulkiessa ovensa Suomeen jää tiettävästi maailman ainoa turkishuutokauppa, Vantaalla sijaitseva Sagafurs. Yritys kertoi syyskuussa tehneensä kaikkien aikojen suurimman, 4,2 miljoonan turkiksen minkinnahkamyynnin syksyn huutokaupassaan. Toisaalta Sagafursin turkiskauppa on ollut myös vahvassa vastatuulessa: syyskuussa uutisoitiin, että yrityksen varastossa on miljoonia ketunnahkoja, jotka eivät mene kaupaksi.

Sagafursin toimitusjohtaja Magnus Ljung kertoi Ylen haastattelussa, että Tanskan lakkautus saattaa tietää Sagafursille hyviä tulevaisuudennäkymiä. Ljung kertoi yrityksen myyvän tänä vuonna enemmän minkkiturkkia kuin koskaan sen 84-vuotisen historian aikana. Copenhagen Furin sulkeminen tulee tarkoittamaan Ljungin mukaan myös korkeampia hintoja, koska kilpailua on vähemmän.

Kaiken kaikkiaan turkisalan kannattavuus on ollut kuitenkin jo pitkään hiipumaan päin. Suomessa minkkiä tuotetaan Ylen mukaan alle miljoona nahkaa vuodessa, mikä on yli puolet vähemmän kuin huippuvuosina. Myös tilojen määrä on romahtanut: 1980-luvulla Suomessa oli lähes 6000 turkistarhaa, nyt niitä on 900. Viime vuonna tehty kysely paljasti, että 60 prosenttia suomalaisista vastustaa eläinten tappamista turkiksia varten.

Myös muotimaailma on pitkälti hylännyt turkikset. Useat maailman johtavat muotitalot ovat ilmoittaneet, etteivät käytä mallistoissaan lainkaan aitoa turkista.

Yhtenä viimeisimmistä luksusmuotitalo Prada luopui turkiksista tämän vuoden keväällä. Turkittomuuteen sitoutuneiden muotisuunnittelijoiden ja -brändien joukossa ovat myös esimerkiksi Gucci, Burberry, Versace, Michael Kors, Giorgio Armani, Tommy Hilfiger, Stella McCartney, Diane von Furstenberg, Vivienne Westwood, Phillip Lim, Ralph Lauren sekä Calvin Klein.



Kuva Leena Aro

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.