Kun luonto kärsii, ratkaisut ovat monet. Uusin esimerkki muodin kiertotaloudesta ovat Lidlin leväkuidusta valmistetut vaatteet.


Osaatko kuvitella, miltä tuntuisi pukea merilevästä valmistettu aluspaita päällesi vaikkapa töihin lähtiessäsi? Lidlin uuden, juuri myyntiin tulleen malliston myötä ajatus ei ole enää leikkiä, sillä tästä uudesta levästä tehdystä kuidusta valmistettua merileväpaitaa pääsee nyt myös kokeilemaan.

Naisille ja miehille tarkoitettujen hihattomien aluspaitojen lisäksi mallistoon kuuluu hihallinen miesten aluspaita sekä alushousuja ja sukkia. Mallistoa on myynnissä rajoitettu erä. Vaatteissa käytetty SeaCell™LT-kuitumateriaali tuntuu erityisen pehmeältä iholla, ja se sisältää antioksidantteja. Kyseessä on viskoosi, jossa on puukuidun sijasta käytetty merilevää. Koska levän käyttäminen tekee hyvää rehevöityneille merille, Lidlin mukaan vaatteiden valmistaminen merilevästä saadun kuidun avulla on myös ympäristöteko.

Vaatteiden ekologisuus on kasvava trendi. Merileväkuitu on mainio esimerkki siitä, miten kiertotalousajattelu ja kestävään kehitykseen panostaminen luovat innovatiivisia ratkaisuja ja synnyttävät uudenlaisia materiaaleja.

– Meillä Lidlissä on käytössä ja kokeillaan erilaisia tapoja, joilla tekstiilien valmistuksessa syntyvää ympäristökuormaa voidaan hillitä. Niistä merilevää sisältävät vaatteet ovat yksi esimerkki. Nyt myyntiin tullut erä on Suomessa ensimmäinen laatuaan, ja katsomme seuraavaksi, miten se kiinnostaa asiakkaita, kertoo Lidlin tiedottaja Anna Rissanen.

– Kun tavoitellaan kestävämpiä tekstiilejä, teemme paljon yhteistyötä erilaisten järjestöjen ja sertifiointitahojen kanssa, Rissanen jatkaa.

Ja kehitys jatkuu. Lokakuussa Suomen Lidleihin myyntiin tulee erä Cradle to Cradle Certified -sertifioituja tekstiilejä. Ne ovat painovärejä myöten täysin biohajoavaa materiaalia.

Lidl on mukana Greenpeacen Detox-sitoumuksessa, ja se aikoo luopua Greenpeacen määrittelemistä, ympäristölle haitallisista kemikaaleista kenkien ja tekstiilien tuotannossa vuoden 2020 loppuun mennessä. Lisäksi Lidlin kansainvälinen tavoite on, että tämän vuoden loppuun mennessä kaikki sen omien merkkien viskoosia sisältävät tekstiilit on valmistettu ympäristöystävällisemmästä Lenzing ecovero -viskoosista.


Teksti Petra Eskola Kuva Lidl

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.