Pieni helsinkiläiskauppa Lokal avasi ydinkeskustaan huippusisustusarkkitehdin suunnitteleman suuren juhlakeitaan.


Joulu ei ole ihan vielä ovella, mutta muutamat joulumarkkinat ovat jo auki. Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevan Väinämöisenlinnan toiseen kerrokseen on avautunut joulumyymälä, joka hakee vertaistaan kansainväliselläkin mittapuulla. Kyseessä on helsinkiläisen taidegalleria ja konseptiliike Lokalin joulumarkkina, joka levittäytyy 400 neliömetrin tilaan ja kahdeksaan huoneeseen.

Joulumarkkinan päätilana on historiallisesti arvokkaan, Pohjolan talonakin tunnetun jugendlinnan Kansallissali. Normaalisti tila ei ole auki yleisölle – mutta nyt ovet ovat avoinna kaikille.

– Kansallissali on aikakautensa helmi, ja yksi Helsingin kauneimmista tiloista. Siellä on paljon käsin tehtyjä yksityiskohtia ja siksi se sopii tilana Lokalin tuotteille ja arvoille, koska myymme pääasiassa käsitöitä ja designia, kertoo Lokal Helsingin perustaja, valokuvaaja Katja Hagelstam.Sisustusarkkitehti Hanni Koroma on suunnitellut joulumarkkinan esillepanon ja ilmeen. Hagelstam on vastannut tuotevalikoimasta yhdessä Mirkku Kullbergin kanssa.

Kullberg tunnetaan muun muassa Artekin entisenä toimitusjohtajana ja Nanson entisenä brändijohtajana. Nyt Kullberg johtaa Glasshouse Helsinki -nimistä kauppa- ja konsulttiyritystä, johon myös Lokal on kuulunut syksystä asti.

Kolmikko on tehnyt joulumarkkinan kanssa ripeän ponnistuksen.

– Saimme Väinämöisenlinnan tilan kuukausi sitten ja joulumarkkina rakennettiin reilussa viikossa, sanoo Hagelstam.Lokalin joulumarkkinoilla myydään käsitöitä, vaatteita, designia, ruokatuotteita, taidetta ja sisustustavaroita.

Muodin ystäviä hemmotellaan Ateljee -nimisessä huoneessa, jossa voi tutustua esimerkiksi amerikkalaistuneen suomalaisen Eeva Musacchian perustaman Eveliina Vintagen romanttisiin pitsivaatteisiin ja nuuhkia uuden kotimaisen tuoksumerkki Nakuna Helsingin tuoksuja.

Korurasia -tilassa voi ihastella muun muassa Theresa Storbackan kivikoruja ja Riitta Talonpojan keraamisia helminauhoja. Vaatehuoneessa myydään muotia esimerkiksi Klaus Haapaniemeltä ja Vuokko Nurmesniemeltä. Ostaa voi myös Myssyfarmin muhkeita villapipoja ja tanskalaisen Carcelin neule- ja silkkivaatteita.

Kansallissalista löytää Lokalin oman kodintuotemallisto Lokal Kollektionin, sisustuskauppa Tikaun tuotteita, Nikarin puisia huonekaluja sekä muun muassa taiteilija Eija Kosken olkisia himmeleitä.Peilikäytävässä nähdään muotoilija Iina Vuorivirran peilejä, ja Taidehuoneessa kotimaista keramiikka-, lasi- ja tekstiilitaidetta. Ruokakomero -nimisessä tilassa voi ostaa ja maistella artesaaniherkkuja. Vanhassa Apteekissa kaupataan käsitöitä ja hyvinvoinnin tuotteita, kuten tanskalaisen Framan ylellisiä saippuoita ja voiteita.

Lokalin joulumarkkina on kokemisen arvoinen, mutta ulkopaikkakuntalaisiakaan ei ole unohdettu. Lokal avasi äskettäin uuden verkkokauppansa, jonka valikoima on lähes joulumarkkinoiden kokoinen.


Lokalin joulumarkkina sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 44 ja on auki 23. joulukuuta asti.

Kuvat Lokal Helsinki

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.