Muotisuunnittelija Rolf Ekroth teki kallisarvoisen malliston oljesta yhdessä Fortumin kanssa

Viime syksynä suomalainen muotisuunnittelija Rolf Ekroth sai puhelun. 16 metriä huippuarvokasta, oljesta tehtyä kangasta odotti noutajaansa.

Kangas oli energiayhtiö Fortumin kehittämän olkipohjaisen kuituinnovaation kehitystyön ensimmäinen tulos – ei siis mitään tukkutavaraa, ja siksi kankaan arvokin pyöri sadoissa tuhansissa euroissa.

Aalto-yliopistossa opiskellutta Rolf Ekrothia on tituleerattu suomalaisen muotisuunnittelun visionääriksi. Hänestä ovat kirjoittaneet muun muassa arvostetut muotimediat Vogue ja Hypebeast. Ekroth on luotsannut omaa muotimerkkiään, tehnyt vaatemalliston esimerkiksi Haltille ja voittanut muun muassa Designer’s Nest -suunnittelijakilpailun Kööpenhaminassa ja Galeries Lafayette -mallistokilpailun Pariisissa.

Tämän viikon maanantaina Ekroth esitteli oljesta tekemänsä poikkeuksellisen vaatemalliston maailman arvostetuimmassa miestenmuodin tapahtumassa Italian Pitti Uomossa. Korona tosin siirsi tapahtuman tänä vuonna verkkoon, jossa mallisto esiteltiin videolla.

– Olisihan mallisto ollut helpompi esitellä livenä, ja saada ihmiset innostumaan kankaasta. Ratkaistiin haaste niin, että lähetettiin pienet press kitit noin 50, pääasiassa kansainväliselle, toimittajalle, joiden kutsuihin oli liitetty pieni mallipala kangasta, kertoo Ekroth.

Mallisto on saanut jo nyt paljon medianäkyvyyttä, ja Ekrothin mukaan lisää lehdistötapahtumia on vielä tulossa.

– Henkilökohtaisesti iso juttu oli, kun Vogue Runway nosti malliston esille, laittoi samaan näytöslistaan isojen muotibrändien kanssa ja kirjoitti mallistosta vielä arvostelunkin.

Suomessa kehitetään nyt paljon ekologisia kuituja, joiden toivotaan mullistavan muoti- ja tekstiilialaa tulevaisuudessa. Ekroth kertoo, että Fortumin kuitu erottui niistä edukseen laatunsa puolesta.

– Se on kuin hienoa jersey-kangasta, jossa on vähän lyocellimainen kiilto. Vertauskuvana voisivat olla Rick Owensin kalliit jerseyt. Kangas tuntuu ylelliseltä luksusmuotikankaalta.

Ekrothin ja Fortumin yhteistyöneuvottelut alkoivat jo vuoden 2020 alussa. Viime keväänä kangasta vielä kehitettiin, ja Ekrothia mietitytti, saadaanko materiaalia valmiiksi tarpeeksi, jotta siitä voi tehdä vaatemalliston.

Lopulta kangasta syntyi 16 metriä. Se riitti, mutta tarkkana piti olla.

– Koska kangasta oli niin vähän, jouduin tekemään todella monta prototyyppiä ennen kuin uskalsin tehdä lopulliset tuotteet. En uskaltanut kertoa edes Virossa tehtaalla kankaan todellista hintaa, vaan otin siitä 90 prosenttia pois. Silti tehtaalla alkoi liikkua Securitaksen henkilö, niin arvokasta se oli, kertoo Ekroth.

Katso täältä Rolf Ekrothin Reset-malliston kuvat ja video.Kotimainen kuitukeksintö Spinnova perustaa tehtaan – H&M liittyi tukijoiden joukkoon

Lisää hienoja kuitu-uutisia kuuluu Suomesta.

Kotimainen materiaali-innovaatioyhtiö Spinnova ja maailman suurin selluyhtiö, brasilialainen Suzano sijoittavat arviolta 22 miljoonaa euroa Spinnova-kuidun tuotantolaitokseen, joka rakennetaan Jyväskylään ensi vuonna.

Jättihankkeen kokonaisarvo on noin 50 miljoonaa euroa. Laitos tulee työllistämään arviolta muutamia kymmeniä ihmisiä.

Uuden isomman tehtaan ansiosta suomalainen Spinnova-kuitu pääsee viimein kaupalliseen tuotantoon ja sitä voidaan alkaa myydä kansainvälisille tekstiilibrändeille jo ensi vuonna.

Spinnova on tähän asti kehittänyt materiaalejaan pääasiassa pilottiprojekteina muun muassa Marimekon, Bestsellerin ja ulkoilumerkki Bergansin kanssa. Vastikään myös muotijätti H&M kertoi aloittavansa yhteistyön Spinnovan kanssa.

Suomalaiskeksinnölle povataan kovaa vientiä, koska muotifirmat pyrkivät nyt kiivaasti löytämään materiaalivaihtoja käytössä oleville paljon luonnonvaroja kuluttaville materiaaleille.

– Kaikki johtavat tekstiilialan brändit etsivät keinoja päästöjensä ja hiilijalanjälkensä pienentämiseksi ja haluavat rakentaa tuotteilleen kiertotalouden periaatteita noudattavan materiaaliperustan. Olemme nöyriä, mutta ylpeitä siitä, että saamme pian tarjota brändeille uutta, Suomessa tehtyä mullistavan ekologista kuitua ja kangasta, toteaa Spinnovan toimitusjohtaja ja toinen perustaja Janne Poranen tiedotteessa.

Spinnova-kuitua on mainostettu erittäin ekologiseksi kuiduksi: vähäpäästöiseksi, nopeasti maatuvaksi, helposti kierrätettäväksi ja mikromuovittomaksi. Spinnovan kuidun valmistamiseen kuluu vettä 99 prosenttia vähemmän kuin puuvillan valmistamiseen.

Spinnova paljastaa julkistavansa myöhemmin tänä vuonna lisää uusia brändiyhteistöitä ja tuotteita. Yhtiö arvioi, että uuden tehtaan tuotantokapasiteetti tullaan varaamaan täyteen tämän vuoden aikana ainakin vuodenvaihteeseen 2022–2023 saakka.Kustannustuelle avataan uusia hakukierroksia keväällä

Valtio jatkaa koronan takia vaikeuksiin joutuneiden yritysten tukemista niin kutsutun kustannustuen avulla.

Kustannustuen toinen hakukierros päättyi helmikuun lopulla, mutta kolmannen kierroksen odotetaan avautuvan pian ja neljättäkin valmistellaan.

Järjestyksessään toinen kustannustuki oli tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut yli 30 prosenttia vertailuajankohtaan nähden koronaviruksen vuoksi. Tukea hakevalla yrityksellä täytyy olla myös palkkakuluja ja muita kiinteitä kuluja, joista sen on ollut koronan seurauksena vaikea selvitä. Kustannustuen suuruus yritykselle on ollut vähintään 2000 euroa ja korkeintaan 500 000 euroa.

Fashion Finland ja muun muassa Kaupan liitto ovat esittäneet tuen kriteerien muuttamista, jotta apu tavoittaisi tehokkaammin myös pienyrittäjät ja todellisissa vaikeuksissa olevat yritykset. Tämä tapahtuisi esimerkiksi kustannustuen liikevaihto- ja omavastuurajoja sekä tuen minimisummaa laskemalla.

Nykyiset tuen mittarit ovat olleet varsinkin muotiyrittäjille pettymys, ja suurin osa hakijoista on jäänyt ilman tukea.

Kolmatta hakukierrosta varten hallitus on jo ehdottanut tuen ehtoihin joustoa ja esimerkiksi muutoksia hyväksyttäviin kustannuksiin sekä tuen enimmäismäärään.

Kaupan liiton mukaan kolmannen kustannustuen kaudeksi on esitetty aikaväliä 1.11.2020 – 28.2.2021. Kolmas haku avataan näillä näkymin huhtikuun puolivälissä.
Kuvat Rolf Ekroth, Spinnova

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.