Kööpenhaminan muotiviikolla nähdään suomalaisväriä, kun tammikuun viimeisellä viikolla kaksi suomalaista suunnittelijaa esittelee mallistojaan.

Pohjois-Euroopan merkittävin muotiviikko tarjoili suomalaisista ensimmäisenä Rolf Ekrothin malliston. Monella mittarilla Rolf Ekroth on jo kokenut suunnittelija, mutta esiintyi Kööpenhaminassa muotiviikon New Talent -ohjelmassa.

Ekrothin mallisto Dear Night ammentaa hänelle tuttuun tyyliin tunnelmia lapsuudesta ja suomalaisesta talviurheilusta. Firenzen Pitti Uomossa ja Hyerès’in festivaalilla mainetta niittänyt Ekroth on aiemminkin flirttaillut mäkihyppyestetiikan ja lumilautailutyylin kanssa. Parasta mahdollista nostalgiatrippiä muistuttaneessa näytöksessä mäkihypyn ja lumilautailun lisäksi nähtiin kaikuja maastohiihdon ja jääkiekon maailmasta. Nyt urheiluvaikutteiden idearuuvia oli kiristetty: näytöksestä esiin ponnistivat hiihtohameet, neulotut mäkihyppyhaalarit ja niin ikään neulotut jääkiekkopaidat.

Neulottujen villavaatteiden mukanaolo ei ole sattumaa: Ekroth tekee mallistossaan yhteistyötä suomalaisen Novitan kanssa. Edellä mainitut vaatteet on siis neulottu Novitan langoista.

Kouvolan kupeesta Korialta lähtöisin oleva perheyritys Novita on ratsastanut kotoilu- ja neulomisbuumilla kasvuun. Vuonna 2023 Novitan liikevaihto oli 25,4 miljoonaa euroa ja tuloskin 600 000 euroa plussan puolella.

Novitalle kollaboraatio designer Ekrothin kanssa on strateginen liike muodin maailmaan. Taustalla on kasvuajatuksia, mutta myös vahvuuksien tunnistaminen. Novitan tuote ja brändi rimmaavat täydellisesti käsityön, skandinaavisuuden ja DIY:n megatrendien kanssa.

”Kööpenhaminan muotiviikot ovat Pohjoismaiden johtava muotifoorumi. Yhteistyö Rolfin kanssa tarjoaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden esitellä suomalaista käsityöperinnettä ja -osaamista näytöslavoilla”, kertoo Novitan toimitusjohtaja Mikko Koponen Fashion Finlandille.

Malliston villavaatteiden neulemallit ovat syntyneet Rolf Ekrothin ja Novitan neulesuunnittelija Minna Metsäsen yhteistyönä.

Ekroth oli Novitalle täsmävalinta. Hän ymmärtää sekä historiaa että tulevaa, niin kotoilua kuin katumuodin kieltä.

”Rolfilla on vahva jalansija ja merkitys suomalaisessa katumuodissa, joten yhteistyö hänen kaltaisensa lahjakkaan suunnittelijan kanssa on Novitalle tietenkin uutta ja innostavaa, mutta myös erittäin luontevaa. Novita tunnetaan paitsi Pohjoismaiden johtavana käsityölankojen valmistajana, myös käsin tehdyn, hitaan muodin design-talona”, Koponen jatkaa.

Neulemallit syntyivät Rolf Ekrothin ja Novitan neulesuunnittelijan Minna Metsäsen yhteistyönä.

Tavoitteena oli tuoda jotain historiallista nykypäivään ja siinä onnistuttiin. Vaikka nyt otettiin askel muodin maailmaan, Novita haluaa juhlistaa käsityöperinnettä, jossa sen brändi on kotonaan.

”Neulemallit ovat paitsi uskottavaa katumuotia myös hieno kunnianosoitus suomalaiselle käsityöperinteelle. Neuleissa käytetyt tekniikat ovat ikiaikaisia, mutta Rolfin design ja muotokieli tämän päivän terävintä kärkeä”, Mikko Koponen sanoo.

Näytöksen päättäneen koristeellisen asun palloyksityiskohdat Ekroth valmisti vanhempiensa kanssa.

Täysi katsomo Kööpenhaminan Vesterbrossa sijaitsevassa Øksnehallenissa ihaili Rolf Ekrothin värikylläistä, hauskaa ja osittain kaihoisaakin näytöstä. Ekroth on aina kaivanut inspiraatiota muistoistaan. Nytkin yhtenä kokoavana elementtinä mallistossa oli lapsuuden sohva – sametti ja tyynyjä muistuttavat laukut viittaavat nuoren Rolfin rentoihin unelmahetkiin.

Eturivissä istuivat Rolf Ekrothin vanhemmat. Aiemmin Ekroth on kertonut, että jokaisessa mallistossa on mukana jotain, jonka hän on tehnyt vanhempiensa kanssa. Tällä kertaa perheen projektina oli ollut valmistaa näytöksen huipentaneen ”palloasun” pallot.

Viimeisen asun kohdalla taustalla soinut Depeche Moden kappale ”Everything Counts In Large Amounts” kiteytti tavallaan koko näytöksen. Ekroth oli ladannut mallistoon urheiluvaikutteet, lapsuuden nostalgian mummolan nahkasohvaa myöten, mutta mukana olivat uniikkineuleiden myös tekniset materiaalit, ekrothilaiset näyttävät printit sekä metallisen maanläheiset värit, joista hänet myös tunnetaan.

Novitan Design Manager Saara Toikka kiteytti näytöksen ”vaikuttavaksi kokonaisuudeksi”.

”Se oli mahtava hetki, kun neulottu mäkihyppyhaalari tuli ensimmäisenä catwalkille. Kylmät väreet”, Toikka sanoi.

Teksti Jani Niipola
Kuvat James Cochrane

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.