Helsingissä vietetään muodin superviikkoa

Tällä viikolla muodin ystävää hemmotellaan! Tiistaina Lahden muotoiluinstituutin näytös KOE22 tuo Valkoiseen saliin 12 nuoren ja lupaavan suunnittelijan mallistot. Torstaina Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muodin koulutusohjelmasta valmistuneiden Näytös22-muotinäytöstä voi suorata suorana verkossa.

Molemmat näytökset ovat samalla osa laajempaa, koko viikon mittaista Fashion in Helsinki -tapahtumaa. Toukokuista muotiviikkoa on järjestetty Helsingissä hieman eri nimillä ja kokoonpanoilla jo vuodesta 2012 lähtien. Alusta asti mukana on ollut Martta Louekari, konsulttitoimisto Juni Communication & Productioninviestintäjohtaja.

”Alun perin muotiviikkoa lähdettiin rakentamaan Aallon lopputyönäytöksen ympärille”, Louekari kertoo. 

”Tarkoitus oli luoda tapahtuma, jossa muotialan ihmisillä olisi mahdollisuus verkostoitua sekä brändien saada näkyvyyttä ja rahoitusta mallistoilleen.”

Aika on mennyt eteenpäin, ja vanhojen tavoitteiden rinnalle on noussut uusia teemoja, kuten materiaali-innovaatiot ja vastuullisuus, mutta edelleen tapahtuman keskiössä ovat nuoret suunnittelijat ja nousevat brändit. 

Fashion in Helsinki -viikon ohjelma sisältää presentaatioita, muotinäytöksiä, näyttelyitä ja keskustelutilaisuuksia. Osaan tilaisuuksista on vapaa pääsy, mutta osa on vain kutsuvieraille. 

Kenkäsuunnittelija Aki Choklatin tuotannon huiput esillä Firenzessä

Suomalaismarokkolaisen kenkäsuunnittelija Aki Choklatin tärkeimpiä kenkämalleja vuosien varrelta sekä uusinta tuotantoa on esillä C2 Contemporary -taidegalleriassa Italian Firenzessä.

Choklatin uraa esittelevän Futurespective-näyttelyn piti avata ovensa jo pari vuotta sitten, mutta pandemia sotki suunnitelmat. Nyt näyttely päästään vihdoin järjestämään, ja se on avoinna koko kesäkuun. 

Näyttelyssä on esillä myös uusi kenkäkonsepti, joka on saanut inspiraationsa suunnittelijan suomalaisista juurista. Huovutetut jalkineet on tehty yhteistyössä Huopaliike Lahtisen kanssa.

Erityisen kiinnostavaa on nimi Choklatin kenkien virkattujen yksityiskohtien takana: Elif Malkoclar työskentelee yhdessä Italian johtavista luksusstudioista, Studio CRAAFTSissa, joka on tehnyt yhteistyötä myös Chanelin, Valentinon ja Bottega Venetan muotitalojen kanssa.

Aki Choklatin suunnittelemia jalkineita ja laukkuja on vuosien mittaan myyty ympäri maailman, muun muassa luksustavaratalo Barneysilla ja Harvey Nicholsilla.

Firenzestä Choklatin näyttely siirtyy Yhdysvaltojen Detroitiin, missä se on osa syyskuussa järjestettävää Detroit Design Month -tapahtumaa.

Marimekon perustaja Armi Ratian elämä saa sävelet Ilmajoella

Helsingin Sanomat uutisoi toissa viikolla, että Marimekon perustajasta Armi Ratiasta tehdään ooppera. Teos saa ensi-iltansa kesällä 2023 Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Toimitusjohtaja ja tekstiilitaiteilija Ratian elämästä kertova ooppera on jatkumoa musiikkiteoksille, joissa suurten suomalaisten elot ovat saaneet sävelten muodon. Aiemmin Ilmajoella on laulettu muun muassa Mannerheimista ja Kekkosesta.

Armi Ratian roolin laulaa mezzosopraano Lilli Paasikivi. Paasikiven pitkä rupeama Kansallisoopperan taiteellisena johtajana päättyy juuri ennen Armi Ratia -oopperan ensi-iltaa.

”Olen urani aikana esittänyt jännittäviä naishahmoja ennustajaeukoista keisarinnoihin. Armi oli vähän kaikkea – näkijä, tekijä ja hallitsija. Tämä rooli summaa kaiken, mitä olen aiemmin tehnyt”, Paasikivi sanoo.

”Hahmona Armi on äärimmäisen kiinnostava ja monikerroksinen, teatterin näkökulmasta suorastaan herkullinen!”

Paasikiveä kiehtoo myös oopperan ajankuva ja yhteiskunnallinen muutos, joka tapahtui Suomessa Ratian elinvuosina. Karjalasta kotoisin oleva Ratia koki evakkoon lähdön ja sotavuodet. Myöhemmin Marimekko-brändillä oli merkittävä rooli, kun Suomea vietiin maailmankartalle. Armin tarina on samalla Suomen ja Marimekon tarina.

”Suomen historiassa painopiste on pitkään ollut suurmiehissä. On hyvä, että naisia nostetaan samalla lailla. On myös suuri ilo päästä työskentelemään dynaamisen naistiimin kanssa.”

Armi-teoksen säveltää Eeva Kontu, libretosta ja ohjauksesta vastaa Heta Haanperä. Idea oopperasta oli alun perin edesmenneen säveltäjä Jaakko Kuusiston.

Kuvat Eeva Suutari / Aalto Fashion, Aki Choklat / Press PR d’Oro, Tony Vaccaro / Marimekko

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.