Homer ja Marge Simpson Balenciagan malleina Pariisissa

Kansainväliset muotiviikot päättyivät tällä viikolla Pariisissa, jossa kymmenet muotitalot esittelivät kevätmallistojaan. Mediahuomiosta ison palasen haukkasi Balenciagan muotitalo, joka esitteli mallistoaan ikonisen Simpsonit -tv-sarjan kanssa tehdyn lyhytelokuvan avulla.

Kymmenen minuutin mittaisessa filmissä Homer Simpson valmistautuu viime tipassa vaimonsa Margen syntymäpäivään ja pyytää Balenciagaa lähettämään Margelle lahjan. Vauhdikkaiden käänteiden ja kommellusten jälkeen sarjan ikoniset hahmot päätyvät Pariisiin esiintymään malleina Balenciagan muotinäytöksessä. Piirroshahmona elokuvassa esiintyy myös Voguen päätoimittaja Anna Wintour.

Hulvatonta parodiaa on ylistetty sosiaalisessa mediassa ja muotialan medioissa muotiviikkojen kohokohdaksi.

Katso Simpsonien ja Balenciagan yhteistyöfilmi täältä.44 huippusuunnittelijan koskettava kunnianosoitus edesmenneelle Alber Elbazille

Pariisin muotiviikko sai ainutlaatuisen – ja hyvin koskettavan – päätöksen keskiviikkona, kun 44 maailman johtavaa muotisuunnittelijaa kunnioitti kollegansa, muotisuunnittelija Alber Elbazin uraa ja muistoa muotinäytöksessä, joka järjestettiin suuressa Le Carreau Du Templen hallissa.

Elbaz menehtyi koronavirukseen viime keväänä vain 59-vuotiaana. Hänet tunnetaan ennen kaikkea 14 vuotta kestäneestä urastaan Lanvinin muotitalossa, jonka Elbaz nosti uuteen loistoon. Elbaz loi Lanvinin tavaramerkeiksi naisellisen elegantit cocktail-asut ja iltapuvut, joita muiden muassa Hollywoodin kerma suosi punaisella matolla vuodesta toiseen.

Viimeisenä työnään Elbaz oli perustamassa AZ Factory -nimistä muotibrändiä, jota hän ehti pyörittää vain muutaman kuukauden ennen kuolemaansa.

Keskiviikkona Pariisin muotiviikon päätteeksi AZ Factory järjesti muotinäytöksen Elbazin muistoksi. Suuri joukko maailman tunnetuimpia vaatesuunnittelijoita suunnitteli näytökseen kukin oman luomuksensa – tribuuttina Elbazin muistolle ja hänen ainutlaatuiselle uralleen. 

Näytökseen osallistuivat muun muassa Balmainin Olivier Rousteing, Burberryn Riccardo Tisci, Diorin Maria Grazia Chiuri, Fendin Kim Jones, Guccin Alessandro Michele, Bottega Venetan Daniel Lee, Balenciagan Demna Gvasalia sekä Dries Van Notenin muotitalo. Lavalla nähtiin useita asuja, joihin Elbazin kollegat olivat tallentaneet edesmenneen tähtisuunnittelijan kasvot, silmälasit tai hänen suosimansa suuren rusetin. 

Näytöksen päätteeksi huippumalli Amber Valletta (kuvassa) käveli lavalle AZ Factoryn suunnittelemassa asussa ja kumarsi yleisölle hieman vinoon – juuri niin kuin Elbaz tapasi tehdä omien muotinäytöstensä päätteeksi.Idaliina Friman on Vuoden nuori suunnittelija 2021

Tikkitopattu epäsymmetrinen viittatakki, leveät seilorihousut, muhkea palmikkoneule, pään ympäri tiukasti kietaistu balaclava-päähine. Tällaisella pienmallistolla Idaliina Friman nappasi voiton Vuoden nuori suunnittelija 2021-kilpailussa tiistaina.

Kilpailun teemana oli meri, ja tuomariston mukaan Frimanin voittotyö yhdisti onnistuneesti couture-muodin loisteliaisuuden merenkulun elementteihin: asukokonaisuuksia oli somistettu esimerkiksi laivanköysillä, ja merten ympäristöuhat tuotiin esiin öljytahroihin viittaavina värityksinä. Voittotyön neuleiden lanka on tehty merilevästä, ja polyesteri osittain merestä kerätystä muovijätteestä.

Friman opiskelee vaatesuunnittelua Aalto-yliopistossa ja on pokannut palkintoja aiemminkin: hän voitti arvostetun pohjoismaisen Designer’s Nest -muotisuunnittelukilpailun tänä vuonna ja Moda Portugal -kilpailun vuonna 2019. 

Friman on tehnyt työharjoittelunsa Givenchyn muotitalossa Pariisissa ja parhaillaan hänen töitään on esillä Future Nordic Fashion -näyttelyssä Tukholmassa. Frimanin Vallilalle suunnittelema pyjama-mallisto on tulossa myyntiin ensi vuonna.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja nostaa esiin suomalaista vaatetusteollisuutta. Kilpailun tuomaristossa istuivat tänä vuonna muun muassa muotitaiteilija Ritva Falla, vaatesuunnittelija Katri Niskanen sekä second hand -yritys Emmyn markkinointijohtaja ja Elle-lehden entinen päätoimittaja Taru Marjamaa.

Frimanin voittomallisto on esillä Helsingissä kauppakeskus Kämp Gallerian toisessa kerroksessa 17. lokakuuta asti.Vuoden kaunein sormus valitaan

Suomalaisille korusuunnittelijoille ja kultasepille suunnattu Vuoden kaunein sormus -kilpailu järjestetään tänä vuonna jo 14. kerran. Kilpailun teemana on menneiden aikojen estetiikka, ja tänä vuonna kultasepillä on ollut mahdollisuus hyödyntää kilpailutöissään osia aiemmin valmistamistaan koruista.

Kilpailun esikarsintaan osallistui yli 80 sormusta, ja finaalikymmenikköön ylsivät kultasepät Petri Eklöf, Tero Hannonen, Pia-Mari Jull, Anu Kaartinen, Thomas Narsakka, Vesa Nilsson, Christoffer Nyström, Jouni Saarenpää, Kristian Saarikorpi ja Heidi Vornan.

Vuoden kaunein sormus valitaan yleisöäänestyksellä, joka on käynnissä Häät.fi:n verkkosivuilla lokakuun ajan. Äänestä Vuoden kauneinta sormusta täällä.

Kuvat Balenciaga, AZ Factory, Idaliina Friman,Teemu Töyrylä

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Viestintäpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.