Suomalaisella valolla valaistaan Zaran liikkeet New Yorkissa, Portugalissa, Espanjassa ja Turkissa

Suomalaisen valaistusalan yrityksen Light Cognitiven tulevaisuus näyttää yhä valoisammalta. 

Fashion Finland kertoi keväällä, kuinka Light Cognitive ponnahti kertaheitolla kansainvälisen designväen tietoisuuteen, kun helsinkiläisyrityksen kehittämä, luonnonvaloa mukaileva valaistus palkittiin vuoden 2020 parhaana valosuunnitteluinnovaationa. Voitto tuli Dezeen Awards -kilpailussa, jossa palkitaan maailman parhaita arkkitehtuuri- ja sisustusratkaisuja.

Light Cognitive nappasi finaalipaikan myös kilpailun arkkitehtoninen valaistus -kategoriassa. Muotiketju Zaran Barcelonan lippulaivaliikkeeseen suunniteltu näyttävä valokattokupoli ei voittanut, mutta Zara halusi jatkaa yhteistyötä – ja nyt yhteistyön hedelmiä on nähtävissä maailman metropoleissa.

Zara lanseerasi toukokuussa kauan kohistun Zara Beauty -kosmetiikkavalikoiman. Aivan pienestä avauksesta ei ole kyse: kokoelmaan kuuluu useita kymmeniä meikkituotteita ja kauneustarvikkeita, ja kosmetiikkamalliston kehitystyöhön palkattiin kansainvälisesti tunnettu meikkitaiteilija, muun muassa Marc Jacobsille ja Calvin Kleinillekin työskennellyt brittiläinen Diane Kendal.

Kun kuluttajat testaavat kosmetiikkaa, valaistuksella on tietenkin tärkeä rooli. Avukseen Zara palkkasi Light Cognitiven, joka on tehnyt uusien Zara Beauty -osastojen luonnonvaloa jäljittelevät keinovaloinstallaatiot New Yorkiin, Espanjaan, Portugaliin ja Turkkiin.

Suomalaisyritys erottuu maailmalla patentoidun luonnonvaloteknologian ansiosta, ja sen valoa on käyttänyt myös muun muassa ranskalainen luksustalo Hermès uudehkossa Kuwaitin myymälässään.

Parhaillaan Light Cognitiven valoinstallaatio on esillä myös Britanniassa London Design Biennalessa. Adidas sijoittaa suomalaiskeksintö Spinnovaan

Vastuullisia tekstiilimateriaaleja kehittävä suomalaisyritys Spinnova saa urheilujätti Adidaksen sijoittajakseen. Adidas on sitoutunut sijoittamaan Spinnovaan kolme miljoonaa euroa Spinnovan suunnitteilla olevan listautumisen yhteydessä.

Sitoumus kertonee Adidaksen aikeista varmistaa Spinnova-materiaalin käyttö yrityksen tuotteissa tulevaisuudessa. Spinnova rakentaa parhaillaan Jyväskylään ensimmäistä varsinaista tehdastaan ja tekee jo tuotekehitysyhteistyötä Adidaksen kanssa.

Spinnova on patentoinut kehittämänsä teknologian, jonka avulla tekstiilikuituja voidaan valmistaa ilman haitallisia kemikaaleja puusta tai jätevirroista. Spinnova-kuitu ei tuota jätettä tai mikromuovia, ja sen aiheuttamat CO2-päästöt ja vedenkäyttö ovat minimaaliset.

Spinnova julkisti hiljattain kuitunsa skaalaustavoitteen: se aikoo saavuttaa miljoonan tonnin vuotuisen tuotantokapasiteetin vuoteen 2031 mennessä.Prinsessa Dianan hääpuku on esillä Kensingtonin palatsissa Lontoossa

Prinsessa Dianan ikoninen hääpuku on uuden, kuninkaalliseen muotiin keskittyvän näyttelyn vetonaula Kengintonin palatsissa Britanniassa. Ja puku todella paljastaa, kuinka hääpukumuoti on vuosien varrella muuttunut.

Prinssi Charles ja Diana menivät naimisiin heinäkuussa 1981. Norsunluunväriseen, silkkitaftista valmistettuun mekkoon on ommeltu tuhansia helmiä ja paljetteja ja käytetty metreittäin tylliä. Englantilaisten muotisuunnittelijoiden David ja Elizabeth Emanuelin suunnitteleman mekon laahus on yli seitsemänmetrinen, ja mekon arvoksi on arvioitu lähes 35 000 puntaa.

Kensingtonin näyttelyssä nähdään myös muita kuninkaallisten yllä nähtyjä majesteettisia muotiluomuksia, kuten kuningatar Elizabetin illallispuku ja prinsessa Margarethin hyväntekeväisyysjuhlassa käyttämä asu vuodelta 1964.Helsinkiin avautui bikinejä ja smoothie-kulhoja myyvä kesäkahvila

Helsinkiläisten ei tarvitse matkustaa kauas, jos mielii karata hetkeksi balilaisiin lomatunnelmiin.

Suomalainen uimapukubrändi Lilja the Label on avannut kepeän kesäkahvilan ja -kaupan pr-toimisto Spaltin tiloihin Helsingin Iso Roobertinkadulle. 

Pop up -putiikin nimi Bowls & Bikinis kertoo oleellisen: myynnissä on värikkäitä smoothie- ja acai -kulhoja, Kaffa Roasteryn erikoiskahveja, pienpanimo-oluita – sekä Lilja the Labelin bikineitä ja uima-asuja. 

Vuonna 2016 perustettu Lilja the Label valmistaa ekouima-asuja Econyl- ja Repreve -kierrätysmateriaaleista, jota tehdään merestä kerätystä muoviroskasta.

Bowls & Bikinis palvelee elokuun loppuun asti osoitteessa Iso Roobertinkatu 30.


Kuvat Zara Beauty, Adidas, Kensington Palace, Lilja the Label


Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.