Muotia ja designia myyvä lifestyle-kauppa TRE on jättänyt tänään konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen.


Korona on naulannut viimeisen naulan muutenkin vaikeuksissa olleen lifestyle-yritys TREn arkkuun. TRE on jättänyt tänään torstaina konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen. Yrityksen taloudellinen tilanne on ollut jo pitkään vaikea, eikä uutta velkaa voida TREn perustajan Tanja Sipilän mukaan edes ottaa.

– Haikea ja kurja fiilis, ei oikein osaa muuta vielä sanoa. Yritys oli jo ennen koronaa heikossa asemassa, mutta emme saaneet kuluja tarpeeksi alas ja velkaa alkoi kertymään. Edelleen silti uskon, että tällaiselle konseptille olisi tarvetta ja kysyntää, sanoo Sipilä.

– Neljän vuoden aikana myimme suomalaista designia kuitenkin lähes kahdeksalla miljoonalla eurolla.

TRE sai alkunsa, kun yli 20 vuotta toiminut Design Forum Shop sulki ovensa Helsingin Erottajankadulla syksyllä 2014. Sipilä oli Design Forum Shopin projektijohtaja, ja näki, että suomalaisessa elämäntavassa ja muotoilussa piili potentiaalia nousevana vähittäiskaupan trendinä. Design Forum Shopista ei saatu kannattavaa ja sitten perustettiin TRE.

TREtä varten Sipilällä olikin suuret kasvutavoitteet. Hän myöntää, että vauhtisokeus koitui yrityksen kohtaloksi. Ensimmäisinä vuosina kauppa kävi hyvin Suomessa ja TRE suuntasi nopeasti Korean markkinoille. Pilotti kuitenkin epäonnistui.

– Otimme Koreaan laajentumisen kanssa liian ison riskin. Ja se pilasi hyvän alun. Lähdettiin liian isolla projektilla kokeilemaan markkinaa, sillä oltiin linnoissaan Suomen joulumarkkinoiden menestyksestä. Korea toi meille valtavat velat ja isot tappiot.

Sipilän mukaan TRE oli pääsemässä jaloilleen saneerauksen avulla. Koronavirus vaikutti kuitenkin arvaamattomasti kauppaan ja vei turistitkin pois Helsingin kaduilta. Kiinteät juoksevat kulut rasittivat jaloilleen pyrkivää firmaa.

– Emme voineet hakea Business Finlandin tukea, koska olimme saneerausmenettelyssä, eikä se tuki olisi auttanut meitä kiinteissä kuluissa. Aika loppui kesken, eikä saatu helpotusta vuokriin.

Sipilän mukaan yritys olisi mahdollisesti ollut elvytettävissä vain ”erittäin järeällä rahoituksella”. TREn kohdalla puhutaan merkittävistä summista, sillä yrityksellä on ollut neljän vuoden aikana runsaasti sijoittajia. TRE keräsi tänä keväänä Mesenaatin avulla joukkorahoitusta peräti 230 000 euroa. Tämä summa palautetaan rahoittajille, sillä Sipilän mukaan se ei riitä yrityksen pelastamiseksi.

Myös Sipilä itse on laittanut yritykseensä yli 100 000 euroa. Lisäksi yrityksen tukijoukkoihin on kuulunut brändiasiantuntija Teemu Suviala sekä muotoilualan yrittäjä Lasse Laine. Sijoittajina ovat olleet muiden muassa KMT Invest, Flow Festivaali, Leroy Agency sekä nyhtökauran kehittäjä Maija Itkonen.

TREn konkurssiuutinen ei ollut vielä kantautunut kaikkien yhteistyökumppaneiden korviin. Agency Leroyn toimitusjohtaja Monika Nars ei ollut halukas kommentoimaan tilannetta, mutta kertoi, että he ovat sijoittaneet TREhen ja olleet mukana rakentamassa TREn verkkosivustoa.

Muotialalla on puhuttu, että TREssä on tehty päätöksiä ilman tarkkaa analyysiä myynnistä, tuotteesta ja markkinoista. Uusia aluevaltauksia on tehty liian isosti miettimättä konseptin bisnespotentiaalia tarpeeksi tarkkaan.

TREn toiminta on perustunut myyntitileihin. TRE ei siis ole ostanut tuotteita sisään, vaan maksaa siivun myydyistä tuotteista jälkikäteen tavarantoimittajakumppaneilleen. Tämä voi aiheuttaa harmia monelle pienelle tai isollekkin yritykselle, jotka jäävät nyt täysin ilman rahojaan.

Yksi niistä on asustebrändi MOI MOI. Yrityksestä kerrotaan, että saatavia on niinkin runsaasti, että menetykset tuntuvat karvaasti pienen merkin tilipussissa.

Myös Vaatebrändi Vimman perustaja Marjut Rahkola on yksi TREn kanssa kauppaa tehneistä brändikumppaneista.

– Olemme toimittaneet TRElle tavaraa ja meillä on saatavia heiltä aika paljonkin. Lopetimme toimitukset kuitenkin jo silloin, kun TREn saneeraukset alkoivat, kertoo Rahkola.

Sipilän mukaan TREn velkasaneeraus keskeytyy konkurssihakemukseen ja velat kokonaisuudessaan siirtyvät nyt konkurssipesälle. Mikonkadun liike on jo irtisanottu ja brändikumppanit noutavat tavaransa pois lähiviikkoina.

– Uutinen on otettu surullisin mielin vastaan, vaikka olemme avoimesti tiedottaneet tilanteestamme. Rahallisesti konkurssi koskettaa monia ja se tuntuu itsestäni kaikista pahimmalta. Ei niinkään omat tappioni, vaan huoli muista. Mutta tällaista yrittäjyys välillä on. Nyt hoidetaan konkurssijärjestelyt kunnialla pois ja sitten on aika katsoa eteenpäin, lopettaa Sipilä.

Teksti Ida Rantala Kuva TRE

2 kommenttia

  • TREn toiminta on perustunut myyntitileihin.

    Työntekijöillle on kuitenkin maksettu hyvää palkkaa. Toimisto on olut hulppea.

    Ja tavarat on haluttu ostaa ilman riskiä.
    Siinä meille eettistä business toimintaa !

  • Pienien merkkien kannalta, tälläinen myynti tili kauppa on yhtä tyhjän kanssa.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.