Koronavuosi innosti muotiyrityksiä siirtymään kauppakeskuksista kivijalkoihin. Terhi Pölkki, Hálo ja R/H jättivät Kämp Gardenin.


Suomimuodin näyttämö, kaupunkilaisten olohuone. Muun muassa näin on kuvattu kauppakeskus Kämp Gallerian toisen kerroksen Kämp Gardenia.

Vuonna 2018 avatun Gardenin ideana on koota suomalainen muoti saman katon alle, mutta se tunnetaan myös tapahtumistaan, näyttelyistään ja ravintoloistaan.

Useimmat muotikaupat ja kauppakeskukset ovat kärsineet koronan vaikutuksista, eikä Garden ole poikkeus. Esimerkiksi tapahtumia ei ole voitu järjestää Gardenissa lähes vuoteen. Ja juuri ne ovat olleet tärkeä keino houkutella väkeä Gardeniin, rakentaa yhteisöllisyyttä ja tehdä suomimuotiakin tutuksi.

– Kesällä ihmiset liikkuivat vapaammin ja kauppakin piristyi. Syksyllä media uutisoi taas koronasta ja se tietenkin näkyi kävijävirrassa. Gardenissa kävijämäärät ja myynnit ovat tippuneet, mutta merkittäviä pudotuksia yksittäisten kuukausien kohdalla ei ole viime vuoteen verrattuna, kertoo Kämp Gallerian kauppakeskuspäällikkö Tanja Pasanen.

Nyt Gardenissa tapahtuu muutoksia. Joulukuussa muotibrändit R/H, Hálo ja Terhi Pölkki ilmoittivat sulkevansa liikkeensä Gardenissa.

Noin vuoden verran Gardenissa myynyt R/H kertoi lanseeraavansa uudenlaisen, showroomin ja verkkokaupan yhdistävän kauppakonseptin kevään 2021 aikana.

Hálon uusi kivijalkamyymälä avautuu Helsingin ytimeen Erottajankadulle alkuvuodesta.

Kymmenettä juhlavuottaan tänä vuonna viettävä Terhi Pölkki puolestaan avaa kivijalkamyymälän Uudenmaankadulle. Pölkki kertoo, että liikettä remontoidaan parhaillaan ja kauppa avataan helmikuussa.

Kolmen putiikin sulkeutuminen on iso muutos, sillä Garden on pienehkö, alle kymmenen liiketilan muotikylä. Pasanen pyrkii kuitenkin kääntämään menetykset menestykseksi. Hänen mukaansa vaihtuvuus on hyvä asia.

– Se tuo kuluttajille uutta tarjontaa ja nähtävää.

Pasanen kertoo, että uusia vuokrasopimuksia tehdään parhaillaan – ja niistä kaksi hän voi jo paljastaa.

R/H:n entiseen liiketilaan avautuu muodin konseptiliike nimeltä Paintings.

Sen takana on kansainvälisissä ja arvostetuissa muotialan kilpailuissakin noteerattu suomalainen suunnittelijaduo, joka haluaa pysyä anonyyminä.

– Haluamme uskoa konseptiin, jossa työ puhuu puolestaan. Anonymiteetti antaa vapautta työn tekemiselle, Paintingsin perustajat kertovat.


Kämp Gardeniin avautuva Paintings työstää vanhoista vaatekappaleista uusia.


Mitä mysteeriliike Paintingsissa sitten tullaan myymään?

– Olemme sourcanneet (hankkineet) vintage-vaatteita ja työstäneet näistä vaatekappaleista ikään kuin uuden malliston. Monet vaatteista ovat tunnettuja vaatekappaleita, kuten Levi’s 501-farkkuja. Puramme siis vanhoja vaatteita osiin ja teemme niihin esimerkiksi rypytyksiä ja uudenlaisia, soljuvia muotoja.

Kämp Gardeniin saadaan myös toinen – vähemmän salaperäinen – kansainvälistä huomiota kerännyt suunnittelija.

Hattuja jo ennestään Gardenissa myyvä éN Hats laajentaa myymäläänsä naapuriliiketilaan ja kolminkertaistaa kauppansa koon. MANNISTO -vaatemerkkiään luotsaava Julia Männistö avaa shop-in-shopin éN Hatsin liikkeen yhteyteen.

– Haluamme antaa nuorelle suunnittelijalle mahdollisuuden saada mallistonsa myyntiin. Julia Männistöllä on sama toimintafilosofia kuin meillä: kotimainen muotoilu ja valmistus, vahva käsityön osuus ja vastuullisuus, kertoo éN Hats -merkin toimitusjohtaja Jussi Tiilikka tiedotteessa.

éN Hats tulee vastaamaan MANNISTOn vaatemalliston myynnistä. 

Julia Männistö on kerännyt kansainvälistä tunnustusta arvostetuissa LVMH Prize – ja International Fashion Showcase -kilpailuissa. Hän on opiskellut Aalto-yliopistossa ja valmistunut maisteriksi erittäin kovatasoisesta lontoolaisesta Central Saint Martinsin opinahjosta. Omaa vaatebrändiään Männistö on luotsannut kuusi vuotta.

Molemmat uudet liikkeet avaavat ovensa helmikuun alussa.Kuvat Kämp Garden, Paintings


Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.