Lastenvaatevalmistaja Reima ja suomalainen kierrätysteknologiayritys Infinited Fiber Company tuovat markkinoille maailman ensimmäisen Infinna-uusiokuitua sisältävän lastenvaatteen.

Toiminnallisten lastenvaatteiden valmistaja Reima on ryhtynyt puuhaan, josta on leikki kaukana: brändillä kehitetään kiivaasti kiertotaloutta. Kumppanina on Infinited Fiber Company, ja nyt suomalaisyritykset tuovat markkinoille maailman ensimmäisen lasten hupparin, jonka valmistuksessa on käytetty Infinna-uusiokuitua.

Infinna on Infinited Fiber Companyn kehittämä kuitu, joka tehdään tekstiilijätteestä, kuten vanhoista t-paidoista, farkuista ja lakanoista. Puuvillaa ominaisuuksiltaan muistuttava materiaali on biohajoavaa ja kierrätettävää, eikä se sisällä mikromuoveja.

”Yhteistyö vahvistaa, että Infinna täyttää lastenvaatteiden materiaaleille asetetut kestävyys- ja turvallisuusvaatimukset”, iloitsee Infinited Fiber Companyn asiakkuusjohtaja Kirsi Roine tiedotteessa.

Naisten ja miesten vaatteissa kotimaista kuitukeksintöä on jo ehditty kokeilla useitakin kertoja. Vuonna 2016 perustettu Infinited Fiber Company on tehnyt yhteistyötä kansainvälisten tekstiilijättien kuten H&M Groupin, Bestsellerin ja PVH Europen kanssa, minkä seurauksena kuluttajat ovat päässeet pukemaan Infinnaa ylleen muun muassa Weekdayn ja Jack & Jonesin farkuissa sekä Tommy Hilfigerin t-paidoissa. 

Uudesti-hupparit valmistuvat eurooppalaisella yhteistyöllä. Tekstiilijäte muuttuu uusiokuiduksi Suomessa ja sitten langaksi Portugalissa. Collegeneulos syntyy Italiassa. Hupparit leikataan ja ommellaan Ommellisen tuotantotiloissa Jyväskylässä. Hoito-ohjelaput, nauhat ja merkit valmistaa suomalainen Tuotenauha.

Reimalta kerrotaan, että yhteistyötä Infinited Fiber Companyn kanssa on tarkoitus jatkaa. Keskustelut tulevasta ovat jo käynnissä.

”Uudet kuidut ja kiertotalous ovat Reimalle ehdottoman tärkeitä tutkimussuuntia, koska vaatteiden ympäristövaikutuksista suurin osa johtuu materiaaleista. Lisäksi arvokas tekstiilijäte, johon on jo sitoutunut paljon energiaa, kannattaa ilman muuta ottaa uusiokäyttöön. On parasta mahdollista kierrätystä, jos se saadaan hyödynnettyä yhtä korkean jalostusasteen omaaviin tuotteisiin eli vaikkapa vaatteisiin ja kodintekstiileihin”, Reiman viestintäpäällikkö Riika Paakkunainen sanoo.

Aivan lähiaikoina Infinna-kuidusta valmistettua lastenvaatemallistoa ei kuitenkaan ole kauppoihin tulossa; nyt lanseerattavaa, Uudesti-nimistä huppariakin on valmistettu vain pieni pilottierä. 

”Uudesti-huppari on maailman ensimmäinen lastenvaate, jossa on Infinna-kuitua. Meillä on siis vielä työsarkaa ennen kuin voimme päästä varsinaiseen kaupalliseen tuotantoon”, Paakkunainen toteaa.

Tuotekehitykseen on otettu mukaan myös kuluttajista koostuvan Reima Friends -yhteisön jäseniä. Yhteisön jäsenet voivat hakea mukaan Reiman tuotteiden testiryhmään, johon brändi arpoo osallistujat. Tällä kertaa arpa osui ruotsalaisiin ja saksalaisiin perheisiin.

Suomessa asuvien kuluttajien saataville Uudesti-hupparit saapuvat syyskuun aikana. Huppareita voi silloin ostaa Reiman kivijalkamyymälöistä.

Teksti Johanna Rämö
Kuvat Reima

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.