Muotisuunnittelija Jukka Rintala täytti 70 vuotta, mutta luomistyölle ei näy loppua. Viimeisin työ on puvusto Miss Universum -kilpailuun.

Muotisuunnittelija Jukka Rintalan studiolla Helsingin Punavuoressa on pitänyt kiirettä – niin kuin aina. Mestari on suunnitellut useammankin Linnan juhlien iltapuvun, mutta myös Miss Universum -kilpailuun valmistautuvan Miss Suomen, Petra Hämäläisen, kisamatkapuvuston. Kilpailu järjestetään Yhdysvaltojen Louisianassa tänä viikonloppuna.

Rintala on suunnitellut pukuja Miss Universum -kilpailuun aiemminkin, mutta niistä on vierähtänyt jo tovi. Suunnittelupöydän äärelle paluun syy oli yksinkertainen.

“Halusin tehdä puvut Petralle. Hän on upea, näyttävän näköinen nainen ja sopii kantamaan pukujani täydellisesti”, Rintala sanoo.

Rintalan ja Hämäläisen tiet kohtasivat ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, kun Rintala etsi malleja näytökseensä. Casting-tilaisuus järjestettiin Savonlinnan Sokoksen aulassa. Ensitapaaminen oli Rintalalle unohtumaton.

“Kun Petra asteli sisään, ihmettelin ääneen, että mikä tuolta oikein tulee.”

Vuosien aikana Rintala on seurannut ilolla nuoren mallin uraa, joka on vienyt tätä ulkomaille asti – ja nyt Amerikkaan kisaamaan Miss Universumin tittelistä.

Hämäläisen kisapukuihin Rintala on hakenut inspiraatiota suomalaisesta luonnosta, mutta asuissa nähdään myös filmitähtimäistä glamouria.

“Puvuissa on käytetty erilaisia materiaaleja, muun muassa pitsiä, ja omaa painatusta. Luvassa on hyvin näyttäviä asuja.”

Tuttua Rintalan tyyliä siis.

Viime vuonna 70 vuotta täyttänyt Rintala on tehnyt poikkeuksellisen pitkän uran muodin palveluksessa. Mutta mikä onkaan sen tähtihetki?

“Niitä on niin monia, että on vaikea nimetä yhtäkään. Olen saanut tehdä paljon hienoja asioita, ja tekeminen jatkuu edelleen.”

Vaikka eläkeikä on tullut jo täyteen, eläköityminen ei ole suunnitelmissakaan.

“Eihän luova ihminen voi luomista koskaan lopettaa.”


Miss Universum 2022 -kilpailu New Orleansissa, Louisianassa Yhdysvalloissa 14. tammikuuta 2023.


Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digitaalisen muotilehden talvinumerossa. Tilaa Fashion Finlandin digilehti.


Kuvat Henna Mitrunen ja Jukka Rintala

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.