Tänä kesänä katukuvassa voi taas nähdä kauneuskuningatar Armi Kuuselan nimikkosandaaleja, joiden suuri suosio pakotti aikanaan Palmrothin kenkätehtaan perumaan työntekijöidensä kesälomat.

Kaikkihan sen tietävät. Muoti kulkee sykleissä ja toistaa itseään tasaisin väliajoin. Tänä kesänä jalkaansa onkin mahdollista valita tismalleen samanlaiset nyörisandaalit, jotka villitsivät suomalaiset ensimmäisen kerran jo 70 vuotta sitten.

Kotimaisen kenkävalmistaja Palmrothin Armi-sandaalit suunniteltiin alun perin Suomen Neito Armi Kuuselalle, joka vuoden 1952 keväällä oli valmistautumassa maailman ensimmäisiin Miss Universum -kisoihin. Kuusela pakkasi tuoreen sandaaliparin matkalaukkuunsa ja kruunattiin lopulta kauneuskilpailun voittajaksi – eikä vikaa ollut sandaalienkaan ulkonäössä.

Voitokkaan kenkäparin takana oli nuori Pertti Palmroth, joka oli isänsä jalanjälkiä seuraten lähtenyt Eurooppaan opiskelemaan kenkäalaa. Olympiavuonna 1952 Palmroth palasi Suomeen ja suunnitteli persoonallisen näköiset sandaalit, joiden jujuna olivat remmilenkit ja nilkan ympärille sidottavat nyörit. 

Kenkämallistosta tuli Suomessa niin suuri menestys, että jopa kenkätehtaan työntekijöiden kesälomia piti siirtää – sitä luokkaa oli Armi-sandaalien suosio.

Ja nyt niitä taas saa! Vaikka sandaalien malli ei ole 70 vuodessa muuttunut lainkaan, vuoden 2022 Armi-mallisto on materiaaleiltaan osin nykyaikaan päivitetty: pienen malliston sandaaleista toiset on valmistettu tuotannon leikkuun hukkapaloista.

Armi-sandaalit tulevat myyntiin 25.5. Palmrothin omaan verkkokauppaan ja Tampereen Aleksis Kiven kadun showroomiin.Kuvat Palmrothin arkisto ja Eerika Näriäinen

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.