Kerkko Sariolan tie lukiolaisesta huippumuotitalojen näytöslavoille on kuin sadusta. Viidessä vuodessa mallintyö on vienyt taiteilijaperheen pojan asumaan Pariisiin ja Lontooseen, ja Sariola on päässyt tekemään töitä muotialan huippujen kanssa.


Se metromatka muutti kaiken.

Oli alkusyksy 2016, kun lukion toista luokkaa käyvä Kerkko Sariola hyppäsi metroon Helsingin Ruoholahdessa.

– Olin tulossa koulun liikkatunnilta ja menossa Ruoholahdesta Salmisaareen. Yhtäkkiä minua lähestyi mies, joka esittäytyi malliagentiksi ja sanoi, että sopisin täydellisesti toimistoon, jolle hän etsii malleja, kertoo Sariola.

Mies oli ruotsalaiselle Nisch Management -mallitoimistolle uusia kasvoja etsivä Eric Christison. Hän oli bongannut Sariolan jo aiemmin samana päivänä raitiovaunussa, mutta ei silloin ehtinyt juosta lupaavan mallin perään.

– Oli aikamoinen sattuma, että törmättiin uudestaan. En tiennyt muodista mitään siinä vaiheessa tai ymmärtänyt yhtään, miten mallibisnes toimii, muistelee Sariola.

Nyt 22-vuotiasta Sariolaa voi jo pitää mallimaailman konkarina. Hän on tehnyt töitä muun muassa Pradan, Fendin, Hermèsin, Etron ja Valentinon huippumuotitaloille. 

Mutta palataan hetkeksi uran alkuvaiheisiin.

Pian Christisonin tapaamisen jälkeen Sariola lensi Ruotsiin. Nischin mallitoimistolla oltiin vakuuttuneita: 17-vuotias Sariola sopisi alalle, hänelle kävisivät monenlaiset lookit ja useat erilaiset keikat.

Ensimmäinen iso optio, eli mahdollinen keikka, oli Calvin Kleinin muotitalolle.

– Silloin vasta tajusin, että tästä voi todella tulla jotain. Olin jopa kuullut Calvin Kleinin nimen ennen, nauraa Sariola.

Optio Calvin Kleinille ei toteutunut, mutta vielä merkittävämpi sopimus odotti kulman takana. Sariola kiinnitettiin Pradan näytökseen miesten muotiviikolla tammikuussa 2017.

– Agentuurini kertoi, että Prada on kovin näytös, missä voi aloittaa, koska casting director Ashley Rogan tuo juuri niissä näytöksissä uudet mallit esille. Näytös oli yksi elämäni absurdeimmista kokemuksista, ja tunsin olevani äärimmäisen jäykkä kävellessäni, muistelee Sariola.


Kerkko Sariola löydettiin malliksi metroasemalta viisi vuotta sitten. Hän on tehnyt töitä muun muassa Louis Vuittonin, Fendin, Hermèsin, Etron ja Valentinon huippumuotitaloille. Kuva: Marc Hibbert.


Milanossa pidetyn Pradan näytöksen jälkeen Sariolan oli tarkoitus lentää Pariisiin, jossa muotiviikot jatkuivat. Mallitoimistolta kuitenkin soitettiin: Prada halusi varata Sariolan yksinoikeudella puoleksi vuodeksi. Sariola meni Pariisiin muutamaksi päiväksi, odotti Prada-diilin vahvistumista ja palasi sitten Suomeen odottamaan keikkoja.

– En tehnyt puoleen vuoteen varsinaisesti muita töitä, vaan odotin vain Pradan keikkoja. Sitten teinkin Pradalle ison kansainvälisen kampanjan, ja vielä kesällä yhden muotinäytöksen.

Virstanpylvääksi Sariolan uralla nousi hänen tähdittämänsä Pradan syys-talvi 2017 -kampanja, jonka kuvasi arvostettu belgialainen muotikuvaaja Willy Vanderperre ja stailasi huippustylisti Olivier Rizzo. Kansainvälinen kampanja kuvattiin Sveitsissä Lausannen lähellä Genevenjärven rannalla.

Sariola kiinnitettiin Pradan näytökseen miesten muotiviikolla tammikuussa 2017. Sen jälkeen hän solmi Pradalle puolen vuoden sopimuksen ja tähditti muun muassa muotitalon kansainvälistä syys-talvi 2017 -kampanjaa. Kuva: Prada.


Pradan sopimuksen päättyessä Sariola pääsi työskentelemään muillekin. Asiakkaina on ollut maailman johtavia huippumuotitaloja sekä arvostettuja suunnittelijoita, kuten Ann Demeulemeester ja Isabel Marant. Sariolaa on kuvattu The Financial Times -lehteen, Manifesto-julkaisun kanteen, luksusverkkokauppa Luisa Via Roman kampanjaan ja Louis Vuittonin lookbookiin.

Mallimaailma vei mukanaan, ja Sariola siirsi lukio-opintojaankin, jotta voisi keskittyä uraansa. Vuonna 2019 Sariola piti töistään puolen vuoden tauon ja suoritti lukion loppuun.

Toukokuussa 2020 hän muutti Helsingistä Pariisiin – kaupunkiin, jossa miestenmuodilla oli suurin markkina.

– Koronan aikana muuttaminen oli epävarmaa, ja pyysin, että Ruotsin agentuuri puhuu Pariisin toimistoille. Lopulta töitä oli koronasta huolimatta enemmän kuin koskaan, mutta Ranskassa oli aika vaikea asua, kun kaupungissa oli pitkät ulkonaliikkumiskiellot ja ulos pääsi vain töitä varten.

Tämän vuoden maaliskuussa Sariola muutti Lontooseen. Sariola oli eronnut tyttöystävästään, ja kaipasi vaihtelua. Lontoossa asuvalla suomalaismallilla Steffi Cookilla sattui olemaan asunnossaan huone vapaana. Samassa talossa asuu myös malli Anna Nevala.

Lontoossa työtilanne on Sariolan mukaan kuitenkin vaikeampi. Brexit ja koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat vaikeuttaneet luovan alan keikkatöitä. Lisäksi miesten mallikeikat keskittyvät yhä Pariisiin.

– En ole vielä päättänyt, jos aion palata Pariisiin, mutta toistaiseksi olen kotiutunut hyvin Lontooseen. Kun lopulta matkustus maiden välillä helpottuu, luultavasti myös työnteko Lontoon ja muiden muotimaiden välillä helpottuu, arvelee Sariola.

Toisinaan alan epävarmuus on kuluttavaa.

– Välillä on paljon optioita, ja varsinkin muotiviikoilla kaikki mallit samassa tilanteessa odottamassa vahvistuksia. Sitten mikään keikka ei mene läpi, ja samalla kuulee, mitä diilejä muut ovat saaneet. Siitä voi joskus tulla huono mieli.

Ulkonäköpaineitakin on – miehillä kuitenkin vähemmän kuin naisilla, arvelee Sariola.

– Mulla on psoriasis, ja voi olla, että joitain keikkoja jää saamatta sen takia ja ihon kunnosta tuleekin kynnyskysymys asiakkaalle. En ole kuitenkaan koskaan kieltäytynyt keikoista ihottuman takia. Ja joskus jotkut stylistit saattavat olla todella positiivisia sen kanssa, ja aina kun nähdään keikoilla, he kysyvät, että miten sun iho voi ja antavat vinkkejä sen hoitoon.

Ihonhoitovinkit ovat vaihdelleet ruokavaliomuutoksista suolakylpyihin.


Maailmankuulu muotikuvaaja Juergen Teller kuvasi Sariolan Isabel Marantin viime kevään kampanjakuviin. Kuva: Isabel Marant.


Sosiaalinen media on muovannut mallimaailmaa viime vuosina. Moni brändi valitsee kasvokseen itsensä somessa tunnetuksi brändänneen mallin, jolla on vankka seuraajakunta.

Kerkko Sariolalla on Instagramissa 117 postausta ja reilut 2300 seuraajaa.

– En koe olevani kovin some-nokkela tai jaksa hirveästi stressata esilläolosta. Mutta jos kysyn vanhemmiltani, he ovat vaikuttuneita kaikista Instagram-postauksistani, Sariola naurahtaa.

Sariolan perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi kolme siskoa. Kaikki ovat taiteilijoita: äiti kuvanveistäjä, isä kuvataiteilija ja sisarukset näyttelijöitä, ohjaajia ja kuvataiteiljoita. Myös Kerkko miettii kuva- tai performanssitaiteiden opintoja.

– Haluaisin jossain vaiheessa opiskella vielä ulkomailla. Myös antropologia ja sosiologia voisivat kiinnostaa.

Mutta toistaiseksi töitä ja vuosia mallimaailmassa vielä riittää. Editorial-kuvaukset ovat Sariolan suosikkeja.

– Äskettäin olin kuvaamassa espanjalaiselle Icon -lehdelle. Valokuvaaja vei meidät korkealle vuoren huipulle, jossa kuvattiin pilvien sisällä aivan uskomattomissa maisemissa. Meillä oli mahtava pieni tiimi ilman meikkaajaa tai hiusstylistiä. Kuvausten lopuksi kaksi maakotkaa lähti lentoon meidän alapuolelta. Se oli aivan maaginen hetki.

Yksi ikimuistoisimmista kuvauksista on ollut myös Isabel Marantin kampanjakuvaukset syyskuulta 2020. Sen kuvasi Juergen Teller, joka on yksi maailman tunnetuimmista muotikuvaajista.

– Hän alkoi jutella kesken kuvausten kanssani Aki Kaurismäestä. Se on suosittu puheenaihe ulkomailla, jos joku tietää suomalaiset elokuvat.

Sariola ottaa mielellään osaa keskusteluun, koska tuntee Kaurismäen elokuvat.

– Mies vailla menneisyyttä on yksi lempielokuvistani.Kansikuva Marc Hibbert Muut kuvat Marc Hibbert, Prada, Juergen Teller for Isabel Marant


Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Viestintäpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.