Fashion Finlandin järjestämä Fashion Gala Dinner + Awards -illallisgaala kokosi suomalaisen muotialan kärkinimet saman katon alle. Upea ilta tarjosi unohtumattomia elämyksiä – ja yllätyksiä – kaikille aisteille.

Korkojen kopinaa, parfyymien tuoksua ja pimenevässä syysillassa kimmeltäviä paljetteja. Perjantaina Helsingin päärautatieaseman kupeessa sijaitsevan Scandic Grand Central -hotellin edustalla kävi kuhina, kun uutuuttaan hohtavan hotellin juhlatilaan virtasi parhaisiinsa pukeutuneita muotialan tekijöitä ympäri maan.

Fashion Finlandin järjestämässä muotigaalassa paitsi jaettiin palkinnot alan parhaille tekijöille, ideoille ja vaikuttajille myös herkuteltiin ja vaikututtiin unohtumattomista ohjelmanumeroista. Tilaisuutta isännöi valovoimainen ja sanavalmis kaksikko: Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja Sami Sykkö sekä Fashion Finlandin hallituksen jäsen, yrittäjä Noora Hautakangas.

Illan aikana nautittiin ravintola Sikke’sissä keittiömestarina työskentelevän kokki Pipsa Hurmerinnan suunnittelema kolmen ruokalajin pariisilainen illallinen.

Aluksi vieraita hemmoteltiin endiivisalaattipedillä lepäävällä savustetulla ankanrinnalla, joka oli saanut parikseen briejuustoa ja saksanpähkinöitä. Pääruoaksi tarjoiltiin ranskalaista klassikkoa bouillabaissea yhdessä tuoreen maalaisleivän ja paahdetun voin kanssa. Illallisen kruunasi tarte tatin, oikeaoppisesti créme fraîchen kera.

Läpi illallisen vieraiden lasit täyttyivät Sikke Sumarin ja Pipsa Hurmerinnan Chef’s Table -viineistä. Täyteläinen punaviini oli oiva pari alkuruoan ankalle, raikkaan hapokas valkoviini taas korosti pääruoan makumaailmaa. Viinit gaalaan oli järjestänyt alan kova nimi, Hedon Oy:n Liisa Tirronen.

Juhlailtaa rytmittivät koskettavat esitykset ja yllättävät tulkinnat. Satapäinen yleisö mykistyi, kun lavalle nousi laulajatar Anna Puu häikäisevässä paljettiasussaan. Puolisonsa Jukka Immosen säestämänä Puu esitti ennen kuulemattoman tulkinnan kappaleesta Mestaripiirros.

Jos nautittu illallinen ei vielä vienyt vieraita Pariisin tunnelmallisille sivukaduille, sinne heidät saatteli viimeistään tanssijalegenda ja taiteilija Jorma Uotinen. Säestäjänään Jari Hakkarainen Uotinen esitti kappaleet Sous le ciel de Paris ja La Vie en Rose. Tummissa tulkinnoissa kuului esittäjän vahva side Pariisiin: 1970-luvulta asti tuo muodin ja rakkauden kaupunki on saanut taiteilijan palaamaan luokseen yhä uudelleen.

Illan tanssiesitys kunnioitti paitsi gaalaa myös Suomen kansallisbaletin satavuotisjuhlaa. Kun uusi oopperatalo vuonna 1993 avattiin, avajaisiltana esitettiin Joutsenlampi. Sen vaativaan päätehtävään talon silloinen taiteellinen johtaja Jorma Uotinen valitsi vielä tuntemattoman nimen: Nina Hyvärisen. Tuo ilta oli Hyvärisen läpimurto, ja Fashion Finlandin gaalassa Hyvärinen tanssi taas. Pitkän uran baletissa tehneen tanssija-koreografin intensiivinen soolo ja legendaariset puhuvat kädet lumosivat yleisön. 

Koska kyseessä oli muotigaala, Suomen paras muotikauppa -julkistusta edelsi pienimuotoinen muotinäytös. Malleina nähtiin Noora Hautakangas ja maailman merkittävimpien muotitalojen näytöksissä esiintynyt ja Voguessa poseerannut suomalainen huippumalli Zakarie Ali. Omanlaisensa muotinäytöksen tarjosivat myös gaalavieraiden yllä nähdyt asut: värien loistoa, paljetteja, pitsiä, silkkiä ja silmiä hiveleviä yhdistelmiä.

Illan aikana koettiin monta ilon ja ylpeyden hetkeä, kun alansa parhaat saivat tunnustuksensa. Palkintoja olivat jakamassa muiden muassa Espoon kaupungin elinvoimajohtaja Mervi Heinaro ja Zalando Connected Retailin maajohtaja Toni Tervilä ja tanssijalegenda Aira Samulin.

Parhaaksi markkinointiteoksi valittiin kuositalo Marimekon ja urheilujätti Adidaksen yhteistyömallistot, vastuullisuusteoksi suomalaisen tekstiiliteknologiayritys Infinited Fiberin Infinna-uusiotekstiilikuitu ja muotielämykseksi nuorten suunnittelijoiden uudet vaatebrändit VAIN, Zouseph’s, Justudios, Jouten, Hedvig, Lilja the Label ja Eshe Studios. Parhaan muotivaikuttajan titteli meni pääministeri Sanna Marinille.

Voittajat valitsi muoti- ja media-alan vaikuttajista sekä päättäjistä koostuva tuomaristo, johon kuuluivat taiteilija Jorma Uotinen, media-alan moniosaajat Anni HautalaEsko Eerikäinen ja Ella Kanninen, lastenvaatebrändi Reiman toimitusjohtaja Elina Björklund, vastuullisen vaatemerkki VIMMAn perustaja Marjut Rahkola, muotitavaratalo Ratsulan toimitusjohtaja Matti Ratsula ja Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Ilta huipentui Suomen paras muotikauppa -yleisöäänestyksen voittajan julkistukseen. Yleisöäänestyksen ehdoton äänikuningas oli tälläkin kertaa porilainen muotitavaratalo Ratsula. Neljännen polven perheyritys valittiin Suomen parhaaksi muotikaupaksi myös kaksi vuotta sitten.

Fashion Finland onnittelee kaikkia voittajia ja kiittää vieraita, esiintyjiä sekä yhteistyökumppaneitaan unohtumattomasta illasta!Kuvat Julius Töyrylä

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.