Fashion Finlandin yritysjäsenten kattaviin jäsenetuihin kuuluu muun muassa maksuton lakineuvonta. Lakipulmissa tai sopimuskiemuroissa FaFin yritysjäseniä auttaa Erikoiskaupan liitto ETU ry:n lakiasioiden ja edunvalvonnan asiantuntija, lakimies Jukka Ropponen.

Mitä kaikkea Fashion Finlandin maksuttomaan lakineuvontaan kuuluu?

”Annan neuvoja työsuhteisiin, kaupallisiin sopimuksiin ja muihin yritysten päivittäisiin lakiasioihin liittyvissä kysymyksissä.

Sopimuksiin liittyvä neuvonta kattaa laajasti erityyppiset sopimustilanteet, kuten jälleenmyynti- ja edustussopimukset sekä kilpailujuridiikan. Tyypillisesti ongelmat koskevat takuuta, reklamaatioita, viivästystä, virheitä, tuotevastuuta ja tuoteoikeuksia.

Monilla yhdistyksillä maksuton lakineuvonta on rajattu esimerkiksi pelkästään työ- ja työehtosopimuksiin. Meiltä tukea sen sijaan saa monessa muussakin asiassa. Pyrimme palvelemaan jäseniämme mahdollisimman laajasti. Jos asia vaatii erityisasiantuntijaa, ohjaamme tarvittaessa sellaisen luo.”

Millaiset asiat eivät kuulu maksuttomaan neuvontaan?

”Asiakirjojen alusta asti laatiminen ei ole neuvontaa, mutta niiden kommentointi on. Yrityksen kirjanpitoon tehtävistä muutoksista taas vastaa tilitoimisto.”

Mitkä ovat yleisimpiä pulmia, joissa yrittäjät puoleesi kääntyvät?

”Aihealueita on monenlaisia, mutta kaksi selkeää osa-aluetta erottuu: kaupalliseen toimintaan liittyvät sopimusasiat ja työsopimuksiin liittyvät asiat.

Usein päämiehet ovat ulkomailla ja sopimustekstit englanniksi. Sopimuspykälien tulkinta ilman ulkopuolista apua saattaa silloin olla haastavaa.

Työsopimuksissa kysymyksiä herättävät esimerkiksi palkkaus, irtisanominen ja muut ongelmatilanteet sekä työehtosopimuksen tulkinta.”

Miten lakineuvonta käytännössä toimii?

”Minuun voi olla yhteydessä joko puhelimitse tai sähköpostitse. Tärkeää on muistaa mainita heti, että on Fashion Finlandin jäsen. 

Sähköpostin hyvä puoli on, että syntyy heti kirjallinen jälki ongelmasta – ja minulle jää aikaa vastauksen etsimiseen. Pyrin vastaamaan parin päivän sisällä, mutta usein asia ratkeaa nopeamminkin. Sähköpostilla myös tapaukseen liittyvät dokumentit liikkuvat näppärästi.

Lakineuvonta on täysin luottamuksellista. Asiat eivät kulje organisaatiossa kenenkään muun kuin minun kauttani.”


Lakimies Jukka Ropponen
0400 161 400
jukka.ropponen@etu.fi
Kuva Leena Aro

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.