Osa 1. Päästä varpaisiin Martin Margielaa

Jorma Uotinen, 70 vuotta, on Fashion Finlandin bloggaaja. Suomen johtava dandy avaa blogissaan oven kotiinsa ja vaatekaappiinsa. Uotisen veistoksellinen tyyli on kiinnostanut kanssakulkijoita siinä määrin, että joskus ihmiset ovat hänen pukeutumistaan hämmästellessään kävelleet auton alle. Nyt hän esittelee vuosikymmenten aikana tekemänsä löydöt Fashion Finlandin lukijoille kuvaaja Esa Kapilan ainutlaatuisissa kuvissa.


”Näyttämöllä voi käyttää tavallista dramaattisempia ja vähän yliviritettyjäkin vaatteita.

Tämän Martin Margielan takin olen ostanut esiintymistilaisuuksiin, mutta voi tätä käyttää myös smokki- ja frakkitilaisuuksissa. Takki on ollut ylläni esimerkiksi Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlassa, jossa pukukoodina oli juhlapuku.

Esiintymistilaisuuksiin takki sopii, koska se on riittävän näyttävä asu näyttämölle.

Kun näin muutama vuosi sitten Martin Margielan työstä kertovan näyttelyn Pariisissa, vakuutuin hänen luovuudestaan ja originaliteetistään ja alkuperäisistä ajatuksistaan ja valinnoistaan. Kukaan toinen ei ole samalla tavalla rikkonut vaatteen muotoa kuin Margiela.

Ostin takin läksiäisgaalaani varten, kun päätin 18 vuoden jälkeen työni Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana.

Kun takki oli ylläni Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, eräs räätäli lähetti minulle palautetta, että takin olkapäille ovat vahingossa jääneet harsinlangat, jotka tulisi poistaa, koska ne ovat vain räätälin apukeino saada sauma suoraan. Vastasin räätälille, että tässä takissa langat kuuluvat designiin, koska ne ovat suunnittelijan eli Margielan tunnusmerkki.

En pahastunut räätälin palautteesta, sillä se että hän välitti harsinlangoistani, kertoi hänen ammattietiikastaan ja -ylpeydestään.

Myös kenkäni ovat Martin Margielan mallistosta. Kengissä on hieno pyöreä kärki, kiinnostava kiinnitystapa ja erittäin korkeakiiltoinen nahka. Erikoisen niistä tekee se, että myös koroissa on korkea kiilto. Sellaista näkee harvoin.

Kengät viimeistelevät asun, ja niiden valinnassa pitää olla tarkka. Kenkävalintani menevät välillä niin pitkälle, että olen vaihtanut televisiossa esiintyessä kenkiä, vaikka ne eivät ole edes näkyneet kuvassa.

Viime kaudella Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan olin pukenut oranssit samettikengät. Muiden oli mahdotonta käsittää, miksi vaihdoin kengät, jotka jäivät piiloon tuomaripöydän taakse – mutta minua olisi häirinnyt kävellä ne jalassa muutama metri yleisön edessä paikalleni istumaan.”

Kuvat Esa Kapila

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.