”Lämpimästi tervetuloa. Meillä palvellaan.” Valiomies lunastaa lupauksensa joka päivä. Sen ansiosta yli 60-vuotias miestenvaateliike säilyttää paikkansa alalla, jossa on yhä vähemmän pienen kokoluokan toimijoita.

Miesten pukeutumiseen keskittynyt Valiomies vakiinnutti paikkansa Hämeenlinnan keskustassa jo vuosikymmeniä sitten panostamalla palvelun laatuun. Toimintamalli, joka on luontainen liikkeen omistajalle Katri Selin-Nurmelle, on edelleen ajankohtainen.

– Nyt juhlakaudella vähintään joka toinen asiakas kiitti hyvästä palvelusta. On siis onnistuttu kuuntelemaan kävijöiden toiveita ja täyttämään ne. Kun luottamuksen kerran ansaitsee, asiakas palaa varmasti, Selin-Nurmi kuvaa.

– Mutkaton mies tulee kauppaan palveltavaksi. Hän kertoo, mihin on menossa, ja asukokonaisuus suunnitellaan yhdessä. Ollaan rehellisiä ja palvellaan asiakasta niin pitkälle kuin tarvitsee. Plankataan kengät ja silitetään paidat. Jos joku ei ehdi hakemaan vaatteita myymälästä, vien ne itse perille.

Palvelut, persoona ja valikoima auttavat kauppiasta erottautumaan

Valiomiehen palvelukeskeisyys on keino menestyä alalla, jossa on yhä vähemmän pienen kokoluokan toimijoita.

– Pienuus on haaste. Isot yksiköt saavat hintaedun tekemällä isoja ostoja, joten meidän täytyy erikoistua palvelulla ja tavaralla. Valiomiehellä yhtenä etuna on oma persoona. Teen myös sisäänostot itse, olen siinä rohkea ja suosin värejä. Meillä on pieni liike, mutta suuri harvinainen valikoima ja merkkejä kaikille. Uskon, että etenkin puvuissa halutaan panostaa laatuun.

Selin-Nurmen yrittäjyyden aikana erikoistumiseen on kannustanut myös verkko-ostamisen lisääntyminen.

– Olen tutustunut verkkokauppaan, käynyt pienimuotoista koulutusta, seurannut isojen kilpailijoiden ratkaisuja ja keskustellut naiskauppiaiden kanssa. Ainakaan vielä verkkokaupan perustaminen ei ole meidän mittapuullamme ja varastollamme järkevää. Jos antaisimme yhdelle asiakkaalle useamman puvun kokeiluun, saattaisi se kaataa kaupat toisen kanssa myymälän puolella.

– Kaikesta huolimatta minulla on hyvin vahva usko tulevaisuuteen. En ole missään vaiheessa epäillyt, että Valiomiehen kaltaisille liikkeille ei olisi tarvetta ja kysyntää. Toivon, että löydän itselleni jonain päivänä jatkajan, jolla on positiivinen näkemys ja halu menestyä.

Aktiivinen elämäntapa tukee yrittäjyyttä

Selin-Nurmi siirtyi äitinsä perustamaan Valiomieheen 80-luvun alkupuolella auttaakseen liikkeen laajentamisessa ja tykästyi muotikauppaan odotustensa vastaisesti. Oman persoonan sopivuus yrittäjämäiseen elämäntapaan on auttanut liiketoiminnan kasvattamisessa.

– On tehty tasaista nousua ja menty junan tavoin eteenpäin. Kun yrittäjä ja henkilökunta sitoutuu, yritys menestyy. Onneakin on ollut matkassa, mutta tärkeämpää on sitkeys ja se, että innostun pienestä. Voisin pistää pystyyn monta muuta alan liikettä, mutta tunnit eivät riitä. 

Valiomiehen omistaja säästää aikaa moninaisille luottamustoimille. Energiaa riittää muun muassa Kauppakamarille, Suomen Yrittäjille ja Osuuspankin hallinnolle.

– Sen sijaan, että istuisin illat television ääressä tai sosiaalisessa mediassa, pysyn vauhdissa. Olen aidosti kiinnostunut siitä, mitä ympärilläni tapahtuu. Aktiivisuus tuo todistetusti uusia asiakkaita ja vahvistaa tukiverkostoja.

Teksti Jenni Janatuinen Kuva Esko Leppäkorpi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.