Lontoo on vienyt valokuvamalli Jessica Luostarisen sydämen. Kaupunki inspiroi häntä niin paljon, että siitä tuli koti ja kuvitusharrastuksesta ammatti. Luostarisen kuvitukset kiinnittivät myös kenkäbrändi Vansin huomion.


Liekkejä, nauravia suita, kasvoja, käsiä. Vaikka tyyli on abstrakti, viesti on selvä. Kenkiin on piirretty rakkauskirje Lontoolle.

Kengät ovat kaikkien tuntemat Vansin paksupohjaiset klassikkotossut, mutta printtien piirtäjä lienee suurelle yleisölle tuntemattomampi nimi. Hän on Jessica Luostarinen, 27-vuotias suomalainen valokuvamalli ja itseoppinut kuvittaja.

Luostarinen on tehnyt yhteistyömalliston Vansin ja muodin kauppapaikka, myyntisovellus Depopin kanssa. Hän on yksi neljästä nuoresta taiteilijalupauksesta, joka otettiin mukaan projektiin. Jokainen heistä on suunnitellut Vansin jalkineisiin yhden uuden kuosin. Luostarinen sai suunnitella printit myös Vansin huppariin ja pitkähihaiseen puseroon.

Kun Luostariselta kysyy projektista, vastaukset vievät Lontooseen. Hän puhuu kaupungista mielellään, ja kuvailee itseään luovaksi hulluksi – ihmiseksi, joka saa voimansa Lontoon kaltaisesta metropolista.

– Olen saanut aivan valtavasti itsevarmuutta Lontoossa, ja löytänyt palon tekemiseeni tässä kaupungissa. Grafiikoissani on nauravia hahmoja, iloa, energisyyttä, värejä. Puhdasta hulluutta ja paljon uskoa omaan luovuuteen. Tähän hulluun maailmaan tarvitaan ehdottomasti sellaista lisää.

Jessica Luostarinen on yksi neljästä nuoresta taiteilijasta, joka sai suunnitella oman kuosin Vansin klassikkokenkiin. Luostarinen suunnitteli printit myös Vansin puseroon ja huppariin.
Suomalaiskuvittajan taiteilemiin kenkiin on piirretty abstrakteja liekkejä, kasvoja ja käsiä. Innoituksensa Luostarinen sai asuinkaupungistaan Lontoosta.


Luostarinen asuu Hackneyssa, Itä-Lontoossa kolmen kämppiksensä kanssa neljättä vuotta. Hackney on hänen mukaansa luovien ihmisten asuinseutua.

– Mallintyössäni olen matkustanut paljon, ja usein on tuntunut siltä, ettei minulla ole ollut missään varsinaista kotia. Lontoossa olen huomannut, että kodin tunne on tärkeä, ja tämä kaupunki on koti minulle. Koskaan ei tiedä kenet tapaa kadulla, ja kuka tulee juttelemaan. Se on fantastista.

Luostarinen lisää, ettei Lontoo ole helppo paikka asua – ainakaan aluksi. Kaupunki on iso, vilkas ja kallis. Oman jutun, kuten intohimon tai lahjakkuuden, löytäminen on tärkeää – sitä kaupungissa arvostetaan.

– Myös persoonaa pitää olla. Siksi Lontoon työmarkkina on minulle oikea paikka mallina ja kuvittajana.

Luostarisen omintakeiset kuosit kiinnittivät myös Vansin tiimin huomion. Hänet löydettiin suunnitteluprojektiin Instagramista.

– Yhteydenotto oli iso yllätys. Näin kaupallista proggista en ole ennen tehnyt, joten kyseessä oli iso oppimismahdollisuus. Instagramini on täysin minunnäköiseni, ja oli mahtavaa huomata, että he arvostivat taidettani.


Jessica Luostarinen on mallitoimisto Brandin listoilla Suomessa. Lontoossa häntä edustaa Wilhelmina Models.
Luostarinen on poseerannut muiden muassa Voguelle, Telegraphille, L’Officielille ja 10 Magazinelle.


Yhteistyö Vansin ja Depopin kanssa alkoi jo vuosi sitten. Luostarinen kertoo saaneensa suunnittelutyössä vapaat kädet, ja apua tiimiltä teknisessä toteutuksessa.

Aikaisemmin hän on tehnyt kuoseja esimerkiksi pienille streetwear -brändeille, ja myynyt töitään yksityisille kuluttajille.

– Kuvitus on ollut rakas harrastus, jota teen vaikka silloin, kun olen stressaantunut mallikeikkojen takia. Minulla on kotonani Lontoossa omassa huoneessani pieni studiotila, jossa kuvitan, ja jonka seinät on vuorattu omilla töilläni.

– Tulevaisuudessa haluaisin tehdä kollaboraatioita eri suunnittelijoiden kanssa ja kehittää oman vaatebrändin. Taide ja luova työ ovat antaneet niin suurta iloa, että haluaisin brändini kautta jakaa samaa fiilistä muille. Elämä on liian lyhyt tylsille vaatteille! Vaatteiden pitää saada olo tuntumaan hauskalta ja itsevarmalta. Tällä hetkellä olen koukussa tekstiilien uusiokäyttöön. Kaverini Lontoossa ovat antaneet minulle vaatteitaan kustomoitaviksi. On mahtavaa saada luotua jotain uutta vanhasta ja käytetystä.

Mallintyö on silti yhä Luostarisen leipätyö. Suomessa häntä edustaa Brandin mallitoimisto, ja Lontoossa Wilhelmina Models. Lontooseen hän päätyi asumaan juuri mallikeikkojen ansiosta. Luostarisen mukaan myös malleilta vaaditaan kaupungissa persoonallisuutta, ei vain kauniita kasvoja.

– Täällä halutaan työskennellä kivojen tyyppien kanssa ja pitää hauskaa kuvauksissa. Ala on muuttunut paljon, eikä malleille ole enää tiettyä muottia tai yläikärajaa. Tärkeintä ei ole olla pitkä, laiha ja kaunis, vaan se, että on jotain sanottavaa.

Luostarinen innostuu, kun häneltä kysytään, mikä on hulluin ja mieleenpainuvin muisto työkeikalta.

– Pari vuotta sitten kuvasimme vaatemerkki Scotch & Sodan kampanjaa norjalaisella saarella, jossa asuu enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Aurinko ei laskenut missään vaiheessa, ja meillä piti olla jääkarhuvartijat jatkuvasti kuvaustiimimme ympärillä. Mutta jääkarhuja ei lopulta näkynyt ainuttakaan!

Mallintyöt ovat vieneet Luostarista eri puolille maailmaa. Nyt matkoja ei ole enää viikoittain, kuten ennen. Syksyn muotiviikkojen osaltakin työtilanne on vielä epävarma. Silti Luostarinen näkee koronassa jotain hyvääkin.

– Osa firmoista on lähettänyt meille malleille vaatteita kotiin, eli olemme voineet tehdä joitakin tuotekuvauksia itsenäisesti. Opettelin myös tekemään vaatteita lockdownin aikana, ja ostin ompelukoneen ja saumurin. Tänä vuonna olen piirtänyt ja maalannut paljon. Se on ollut ihanaa, luovaa ja ainutlaatuistakin aikaa.


Vans X Depop -mallisto on saatavilla Depop -applikaatiossa, Footlockerin Euroopan verkkokaupassa sekä valikoiduissa Footlocker -myymälöissä Euroopassa.


Teksti Ida Rantala Kuvat Vans, 10 Magazine, Metal Magazine


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.