Mari Martikainen perusti yhdessä Minna Impiön kanssa korituotteita valmistavan Mifukon vuonna 2009. Liiketoimintaa ovat alusta lähtien ohjanneet vastuulliset arvot.

”Olen luonut harrastuksestani työn. Tuntuu, etten varsinaisesti valinnut alaa, vaan ala valitsi minut. Olen ilmaissut itseäni pienestä pitäen kuvataiteen sekä käsityön keinoin ja oman tyylini löysin konkreettisen tekemisen kautta. Liiketoiminnan idea kirkastui arvojen mukaan elämällä.

Liikekumppanini, suunnittelija Minna Impiön kanssa tapasimme Taideteollisen korkeakoulun pääsykoejonossa vuonna 1996. Ensin syntyi ystävyys ja sittemmin yhteinen yritys, Mifuko, jossa suunnittelemme ja toteutamme design-esineitä sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävämmän elämän puolesta. Opiskeluaikaisten yhteisten projektien myötä huomasimme, että synergiamme sopivat yhteen vapaa-ajan lisäksi myös työympäristössä – yhdessä saimme itsestämme enemmän irti kuin yksin. 

Mifuko pohjautuu haluumme valjastaa suomalainen peruskoulutus, hyvinvointi ja suunnitteluosaaminen suurempien yhteisöjen hyödyksi. Tämä hajanainen ajatus kirkastui, kun Minna muutti Keniaan, jossa paikallinen käsityöosaaminen hurmasi hänet ja sittemmin myös minut. Käsitöillä ei kuitenkaan ollut pääsyä kansainvälisille markkinoille. Syntyi Mifuko, jonka tuotteet suunnitellaan kenialaista käsityötaitoa ja pohjoismaista designia kunnioittaen. Nyt tuotteitamme myydään yli 30 maassa.”

Mari Martikaisen ja Minna Impiön perustama Mifuko työllistää Keniassa lähes 1400 naista.

”Mifukon arvot ja tekeminen pohjautuvat sosiaaliseen ja ympäristön kestävyyteen. Nämä arvot läpileikkaavat suunnittelutyömme ja yrityksen liiketoiminnan. Mifukolla työskentelee lähes 1400 kenialaista naista, jotka saavat koreja punomalla elantonsa. Itse korien punonta ei aiheuta päästöjä tai kuluta edes sähköä, sillä tuotteet tehdään alusta loppuun käsityönä. 

Yrityksemme ansiosta pystymme tarjoamaan töitä kenialaisille naisille ja saamme paikallisen käsityöosaamisen valokeilaan. Samalla voimme tarjota markkinoille ympäristöystävällisiä, eettisesti valmistettuja vaihtoehtoja. On inspiroivaa nähdä oman työnsä vaikutukset.

Meidän opiskeluaikoinamme vastuullisuudesta tai ympäristön kantokyvystä ei juurikaan puhuttu. Liiketoiminnan alkutaipaleella yrityksemme saikin huomiota ja näkyvyyttä juuri poikkeuksellisten vastuullisuustoimiensa ansiosta.

Enää vastuullisuuden tai ympäristöystävällisyyden ei kuuluisi olla erottautuvuustekijä. Mielestämme koko suunnittelualan pitäisi pohjautua siihen, kuinka toteuttaa tuotteita kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ammattilaisten tietotaito tulisi valjastaa kestävän tuotantoprosessin ja elinkaariajattelun suunnittelemiseen.”

Mifuko ja ranskalainen luksusmuotitalo Chloé ovat tehneet yhteistyötä jo usean vuoden ajan. Yhteismallistoihin on kuulunut korilaukkujen lisäksi myös punoshattuja.

”Vaikka teemme suunnittelutyötä vahvasti arvopohjaisesti, myös tekniikat, teknologia – ja sattuma – ovat olennainen osa työtämme. Esimerkiksi kudonta on pieni ihme, kun sidonnasta ja väreistä syntyy jotain täysin uutta. Teknologia tehostaa monta suunnitteluun liittyvää vaiheitta, mutta on kuitenkin vain työkalu ajattelutyön rinnalla. Suunniteluprosessiin haluan jättää tilaa sattumalle. En mielelläni lukitse lopputulosta heti, vaan annan prosessin ja yhteistyön vaikuttaa tuotteeseen.

Mifukon paperinen kori on osoitus siitä, kuinka taitavalla suunnittelulla arkisista asioista voidaan luoda jotain upeaa, ympäristöä kunnioittaen. Korien materiaali on paperi, josta valmistetaan ensin lankaa ja sitten itse kori. Tuote on täysin kierrätettävissä elinkaarensa lopussa – todellakin more with less

Meidän tavoitteenamme on, että uusi tuote on aina edeltäjäänsä pienempi rasite luonnolle. Materiaalien rajallisuus on tiedostettava työn jokaisessa vaiheessa suunnittelusta pakkaamiseen asti. En kuitenkaan koe luonnonvarojen säästämistä suunnittelua rajoittavana seikkana tai taakkana, päin vastoin. Luovuus on ongelmanratkaisua, ja raamit ovat inspiroivia.”

Mifuko

  • Mifuko on suunnittelijoiden Minna Impiön ja Mari Martikaisen perustama yritys, joka punoo tuotteissaan yhteen kenialaisen käsityön ja suomalaisen designin.
  • Toiminnalla tuetaan kenialaisten naisten toimeentuloa ja edistetään kestävää suunnittelua.
  • Tuotteita myydään yli 30 maassa, ja yritys on tehnyt yhteistyömalliston muun muassa ranskalaisen muotitalo Chloén kanssa.



Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran englanniksi Finimalism.fissäFinimalism on Fashion Finlandin, Finnish Design Infon ja Archinfon yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena on lisätä muodin, muotoilun ja arkkitehtuurin kansainvälistä näkyvyyttä. Yhteishanke nostaa esiin suomalaista luovaa osaamista erityisesti kestävän kehityksen ratkaisujen tuottajana. Hankkeen mahdollistaa EU:n rakennetuki.

Teksti Ilona Vuori
Kuvat Mifuko

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.