Uuden Musiikin Kilpailun finaali tunnetaan spektaakkelimaisena musiikkishow’na, jollaisia Suomessa harvoin nähdään. Upeiden esiintymisasujen takana on rautaisista ammattilaisista koostuva pukutiimi, joka pitää huolen, että matka kohti Italian euroviisulavoja tehdään tyylillä.

Lauantai-iltana on jännät paikat. Suomen suurin musiikkishow, UMK, pärähtää käyntiin, kun The Rasmus, Isaac Sene, Olivera, BESS, Younghearted, Cyan Kicks ja Tommi Läntinen nousevat kukin vuorollaan Turun Logomon lavalle esittämään kilpailukappaleensa. Yksi heistä lähtee edustamaan Suomea Euroviisuihin Italian Torinoon toukokuussa.

Uuden Musiikin Kilpailu järjestetään tänä vuonna kymmenettä kertaa. UMK:sta on tullut vuosien aikana suosittu tv-spektaakkeli, jonka finaalilähetys vetää keskimäärin 1,7 miljoonaa katsojaa ruudun ääreen. Suosio on yhtä suurta kuin edellisillä Linnan juhlilla – samoin vaatteisiin kohdistuva huomio.

Yksi keskeisistä henkilöistä tapahtuman pukuloiston takana on Ylen pukusuunnittelija Elina Lario, joka on mukana jo seitsemättä kertaa.

”Olisi hölmöä, jos puvustus ei vastaisi tapahtuman mittakaavaa. Tästä on samaa mieltä koko tuotantotiimi”, Lario kertoo innostuneena.

”Ylellä on oma ompelimo, jossa pystymme tekemään käsityönä vaikka mitä ja esimerkiksi värjäämään vaatteita. Alan osaamista on talo täynnä, joten miksi emme ottaisi siitä kaikkea hyötyä irti.”

Larion apukäsinä UMK:n kolmen hengen pukutiimissä ovat tunnetut tähtien vaatettajat muotisuunnittelija Teemu Muurimäki ja stylisti Vesa Silver.

Kolmikko työskenteli UMK:n pukutiimissä yhdessä jo viime vuonna. Tänäkin vuonna yhteistyö on ollut tiivistä aina ensimmäisestä suunnittelupalaverista lähtien – joka pidettiin hyvissä ajoin syksyllä. Kiirettä on silti pitänyt.

”Suunnittelupalaverin jälkeen meillä oli kuukausi aikaa saada valmiiksi seitsemän artistin lyriikkavideovaatteet”, Muurimäki muistelee.

”Muiden asujen kanssa aloitimme joulukuussa.”

Kilpailijoiden lisäksi pukutiimi vaatettaa juontajat, väliaikaesiintyjät ja tanssijat – siis ihan jokaisen, joka Logomon esiintymislavalla lauantaina nähdään. Yksistään illan juontajille, Paula Vesalalle ja Miisa Rotola-Pukkilalle eli Mmiisakselle, tehtiin viisi asukokonaisuutta kummallekin. Kokonaisuus on massiivinen, myöntää tekijätiimi. Ihan kaikkea ei sentään ole tehty alusta asti. Seassa on myös ostovaatteita, joita on tuunattu tarpeen mukaan. 

”Artistien esiintymisasut on tehty pieteetillä alusta alkaen, sillä mikä tahansa niistä saattaa olla se, joka kansainvälisellä euroviisulavalla nähdään. Asujen tulee yksityiskohtia myöten kestää todella lähelle tulevia kamera-ajoja”, Muurimäki kertoo. 

BESSin esiintymisasun materiaalin takana piileskelee UMK:n pukutiimi: Teemu Muurimäki, Elina Lario ja Vesa SIlver.

Trion toimiva yhteistyö on tuonut kaikkien tekemiseen vähän ekstraa.

”Yhdessä tekeminen nostaa luovan työn ihan uudelle tasolle. Olen tullut tehneeksi paljon sellaista, mitä en koskaan olisi yksin suunnitellut”, Muurimäki kuvailee.

Koska perinteiset Linnan juhlat jäivät vieraineen ja pukuineen viime joulukuussa järjestämättä, tuotannossa on haluttu työllistää erityisesti suomalaisia suunnittelijoita. Upeiden asujen takaa löytyykin liuta tuttuja nimiä, muun muassa Katri NiskanenMert Otsamo ja Sofia Ilmonen. Mukana on myös ilmiömäisen taitavia ateljeeompelijoita ja vaattureita, kuten Sari HörkköAnna Perez ja Sonja Raassina.

Pukutiimin ja sen taustajoukkojen lisäksi ompelutyöhön on otettu apuja myös ulkopuolelta, ja esimerkiksi pukuja on teetetty mittatilauksena kotimaisella Turolla Villisilkin kankaista.

Siinä missä Muurimäki on vastannut uusien luomuksien suunnittelusta, stylisti Vesa Silverin tehtävä on ollut viimeistellä esiintyjien lookit. Asukokonaisuuksiin kuuluvat kengät, korut ja muut asusteet. 

Kotimaisuus on ollut tärkeä kriteeri myös asusteiden valinnassa. 

”Lookeissa nähdään paljon upeita suomalaisia korubrändejä, kuten Aida Impact, Baltic of the Ocean ja Degerberg Jewelry”, Silver luettelee.

Silverillä on pitkä kokemus kotimaisen pop-maailman ykkösartistien stailaamisesta. Esiintymisasuissa näkyvät hänen harjaantuneen silmänsä lisäksi myös esiintyjien toiveet.

”Totta kai lopulliseen asukokonaisuuteen on vaikuttanut musiikin ja esityksen lisäksi myös artistin oma persoona.”

Finaalipäivänä muu pukutiimi saa jo huokaista, mutta stylistille ilta on kiireinen ja kuluu lavan takana. 

”Artistit ovat koko illan samassa lookissa, mutta juontajia avustan asujen vaihdoissa koko show’n ajan”, Silver kertoo.

Kovinkaan paljon pukutiimi ei vielä finaalin kynnyksellä asuista voi paljastaa, mutta yhden asian kuitenkin: luvassa on ilmiömäinen show – niin esitysten kuin asujenkin osalta.

Mutta mitä upeille muotiluomuksille tapahtuu, kun sekä UMK:n finaali että Euroviisut on kisattu?

”Jokainen puku jää Ylen puvustoon – ellei esiintyjä päätä lunastaa asua itselleen, rahalla”, Lario paljastaa. 


UMK22-finaali lauantaina 26.2. TV1 ja Yle Areena.


Kuvat Nelli Kenttä / Yle ja Vesa Silver

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.