Valtiovarainministeriö suunnittelee alv-palautuksia

Myönteisiä uutisia muotikauppiaille. Valtiovarainministeriö suunnittelee arvonlisäverojen palauttamista koronasta kärsiville yrittäjille. Kyseistä järjestelyä on ajanut myös Fashion Finland Suomen hallitukselle suunnatussa vetoomuksessaan.

Alustavien suunnitelmien mukaan verottaja palauttaisi jo maksetut alvit takaisin yrittäjille kolmelta kuukaudelta. Kyseessä on maksujärjestely eli yrittäjän tulee maksaa alvit myöhemmin valtiolle uudestaan, kun kriisi on rauhoittunut ja kauppa päässyt uudelleen vauhtiin.

Nyt Valtiovarainministeriö on käynnistänyt ministeri Katri Kulmunin toimeksiannosta selvitystyön arvonlisäverojen palauttamiseen liittyen. Lain odotetaan astuvan voimaan jo kesäkuun alussa. Yrittäjän saama maksujärjestely riippuu siitä, missä tahdissa hän on veroja maksanut. Jos yrittäjä on maksanut arvonlisäveroa kuukausittain, hänelle palautettaisiin tammi-maaliskuun verot. Neljännesvuosittain veroja maksaville kyse on loka-joulukuun veroista. Jos maksu tapahtuu kerran vuodessa, palautus koskisi yhtä neljäsosaa vuoden 2019 veroista.

Tuloillaan oleva alv-järjestely on tarkoitettu maksuvaikeuksissa oleville yrityksille. Edellytyksenä on, ettei yritys ole päästänyt veroja ulosottoon asti.


H&M ja Adidas ovat maailman läpinäkyvimmät muotibrändit, perää pitävät Mexx ja Max Mara

Tällä viikolla vietetään Vaatevallankumous -viikkoa. Sosiaalinen media täyttyy päivityksistä #whomademyclothes, kun ihmiset ympäri maailmaa kysyvät suosikkimerkeiltään, kuka heidän vaatteensa on valmistanut. Tällä tavalla näytetään, että muotialalta ja vaatetuotannolta odotetaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Vaatevallankumouksen takana oleva Fashion Revolution -liike on julkaissut nyt myös viidennen Fashion Transparency Index -raporttinsa. Listaus arvioi maailman 250 isoimman muotiyrityksen läpinäkyvyyttä ja pisteyttää ne viiden kohdan perusteella. Näitä ovat esimerkiksi tuotteiden jäljitettävyys ja se kuinka avoimesti yritys kertoo tuotantoketjustaan.

Uunituoreessa listauksessa kärkisijoille kipusivat tunnetuimmat pika- ja urheilumuodin jätit. H&M listattiin maailman läpinäkyvimmäksi muotiyritykseksi, kannoillaan Adidas, Reebok ja Esprit. Luksusbrändit jäivät kokonaan kärkikymmeniköstä. Läpinäkyvimpiä niistä ovat Gucci, Balenciaga, Saint Laurent ja Bottega Veneta.

Listan loppupäässä on tunnettuja muotimerkkejä, joiden tulos oli täysi nolla. Heikoimmin pärjäsivät muiden muassa Mexx, Max Mara, Pepe Jeans, Tom Ford ja DKNY.

Fashion Revolution -liikkeen mukaan yhä useampi brändi on alkanut kuitenkin julkistaa tietoja vaatteidensa ensisijaisista valmistajista ja koko valmistusprosessista. Sen sijaan ympäristöön liittyvien epäkohtien ja sosiaalisten ongelmien kanssa on yhä petrattavaa. Näitä ovat esimerkiksi epäselvyydet elämiseen riittävässä palkkauksessa ja luonnolle haitallisten tuotantomenetelmien käytössä.


Myös Suomessa listattiin kestävät muotimerkit ja -kaupat

Vastuullisen muodin teemaviikko näkyy meillä Suomessakin. Kestävän tekstiilialan tienraivaajat -nimisen kotimaisen listauksen on laatinut tekstiilialan kestävyyttä mittaava FINIX -tutkimushanke. Hanketta johtaa Aalto-yliopiston professori Minna Halme.

Sysäyksen tutkimukselle on antanut koronakriisi. Hankkeen vetäjät kertovat, että listauksella halutaan helpottaa suomalaisten kuluttajien tekemiä valintoja ja kannustaa tukemaan kestäviä kotimaisia merkkejä, jotta ne selviäisivät koronapandemian aiheuttamista haasteista.

– Juuri nyt valinnoilla voi vaikuttaa tavallistakin enemmän. Tekstiilialan sertifikaatit ja ympäristömerkit ovat kuitenkin erityisesti pienille toimijoille vaivalloisia ja kalliita hankkia. Kuluttajille puolestaan on haastavaa etsiä tietoa pienten yritysten vastuullisuudesta. Siksi halusimme tarjota nopean avun vastuullisten valintojen tekemiseen vaikeassa tilanteessa. Listan yritykset ovat tutkijoidemme arvioimia, kertoo Minna Halme tiedotteessa.

Kestäviksi nimettyihin muotimerkkeihin kuuluvat esimerkiksi Alpa, Anna Ruohonen, Arela, FRENN, Nomen Nescio, Papu, Samuji, Sasta ja Uhana. Kestäviksi huolto- ja korjauspalveluiksi on nimetty muiden muassa Arkive Atelier ja Vaatelaastari. Nettikirpputoreista listauksissa mainitaan esimerkiksi Relove, Emmy ja Zadaa, ja useita merkkejä myyvistä kauppapaikoista IVALO.COM, Nudge ja Weecos.

Listauksen kerrotaan päivittyvän sitä mukaa, kun kuluttajat tai yritykset itse ilmoittavat brändinsä tutkittavaksi.

Yrityksen voi jättää arvioitavaksi täällä.
Listauksen päivittymistä voi seurata täällä.


Teksti Ida Rantala Kuvat H&M, Adidas, FRENN

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.