Stockmann lanseerasi design-gallerian

Elämyksellisyys on kasvava trendi muotikaupassa. Tämän on oivaltanut myös Stockmann, joka on avannut Helsingin keskustan tavarataloonsa uudenlaisen osaston ja myyntikonseptin: Stockmann Atelierin. Se esittelee ja myy kotimaista designia galleriaa muistuttavassa tilassa. Ensimmäisenä tilan on valloittanut Samuji-vaatemerkin perustaja ja luova johtaja Samu-Jussi Koski, joka on kuratoinut tilaan Design for Finnish Lifestyle -näyttelyn.

Näyttely on rakennettu Stockmannin oman brändivalikoiman lisäksi vierailevien designmerkkien tuotteista. Suomalaisista muotibrändeistä ensimmäisessä näyttelyssä ovat mukana muiden muassa Marimekko, Makia, Hálo, Terhi Pölkki, Nomen Nescio ja Tarvas. Kodin design-tuotteiden valikoimaa edustavat esimerkiksi Artek, Nikari ja Johanna Gullichsen.

Galleriamaisessa myyntitilassa voi ostaa tuotteita suoraan paikan päältä. Atelier -myyntikonsepti palvelee myös Stockmannin verkkokaupassa.

Design for Finnish Lifestyle -näyttely on avoinna 15. maaliskuuta asti Helsingin keskustan tavaratalon neljännessä kerroksessa.


Aleksi13 sulkee ovensa Helsingin keskustassa

Luhta-konserni sulkee Aleksi13 -ketjunsa tavaratalon Helsingin keskustassa. Aleksanterinkadun paraatipaikalla sijaitsevan myymälän toiminta lopetetaan vuoden 2020 loppuun mennessä. Tällöin päättyy liiketilan vuokrasopimus, jonka jatkosta Luhta ei päässyt sopimukseen kiinteistön vuokranantajan kanssa.

Luhdan mukaan tavaratalon tilanne on ollut haastava kannattavuuden takia. Haastetta ovat lisänneet pääkaupunkiseudulle viime syksynä avautuneet uudet kauppakeskittymät. Mall of Tripla, Ainoa ja Helsinki Outlet ovat Luhdan mukaan vaikuttaneet keskustan tavaratalon kävijämääriin ja myyntiin.

Useita Aleksi13 -myymälöitä on suljettu viime vuosina. Vuonna 2013 tavarataloja oli pitkin Suomea yhteensä 34. Nyt myymälöitä on jäljellä kuusi. Toiminta on keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle.


Ivana Helsingiltä astiamallisto

Ivana Helsinki on lanseerannut astiamalliston yhteistyössä kotimaisen astiayritys Kultakeramiikan kanssa. Puuvilla -nimisessä astiastossa näkyy Ivana Helsingin taiteellisen johtajan Paola Suhosen vesivärein maalaama kuvitus. Astiasto on valmistettu korkealaatuisesta vitroposliinista ja siihen kuuluu muki, kulho, tarjoiluastia ja lautasia.

– Kuvituksessa yhdistyy Ivana Helsingin tutut elementit, loputtomat roadtripit, americana, Suomen valoisat kesäyöt ja pumpulimekot, kuvailee Suhonen vapaalla kädellä maalaamaansa printtiä.

Yhteistyömalliston tuotteet on valmistettu Kultakeramiikan omalla tehtaalla Virossa. Astiastoa myydään Kultakeramiikan myymälöissä ja verkkokaupassa, Prismoissa ja joissakin tavarataloissa.

Ivana Helsinki on aiemmin tehnyt yhteistyömallistoja muiden muassa Tokmannin ja Specsaversin kanssa.


Stadiumilta mittavia tekoja ympäristön hyväksi

Stadium-konserni on ryhtynyt konkreettisiin vastuullisuustekoihin kestävämmän yritystoiminnan ja paremman muotikaupan puolesta.

Konsernin tuoreimman, vuosien 2018–2019 kestävän kehityksen raportin mukaan Stadium muun muassa kierrätti lähes viisi miljoonaa käytettyä PET-pulloa ja muovasi saadun materiaalin uusissa vaatteissa hyödynnettäväksi polyesteriksi. Stadium-konsernin myymälöissä kerättiin myös lähes 84 000 kiloa vanhoja tekstiilejä yhteistyössä hyväntekeväisyysjärjestö Human Bridgen kanssa.

Konsernin omaa tuotantoa olevat vaatteet ja kengät eivät sisältäneet enää lainkaan ympäristölle haitallisia perfluorattuja PFAS-yhdisteitä. Samaisen liiketoimintavuoden aikana Stadium säästi lähes 12 miljoonaa litraa vettä energiatehokkaan Solution Dye ‑värjäystekniikan ansiosta. Raportin mukaan Stadium tarkastutti myös noin puolet 188 tehtaasta, joissa konsernilla on tuotantoa. Tarkastuksista vastasi maailmanlaajuisesti toimiva vastuullisten toimitusketjujen ja läpinäkyvyyden asiantuntija ELEVATE Limited.

Tämän vuoden keväästä alkaen Stadium-konserni hyväksyy aasialaisten tuotemerkkiensä toimittajilta ainoastaan juna- ja laivakuljetukset. Jos tavarantoimittaja joutuu poikkeuksellisesti turvautumaan lentokuljetuksiin, Stadium vaatii tästä ilmastokompensaatiota.

Stadium-konserni on julkaissut kestävän kehityksen raportin kuutena vuotena peräkkäin.


Teksti Ida Rantala Kuvat Stockmann, Aleksi13, Ivana Helsinki, Stadium

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.