Marimekon perinteinen Esplanadin muotinäytös laajenee kokonaiseksi päiväksi

Marimekko järjestää perinteisen Esplanadin muotinäytöksensä perjantaina 20. toukokuuta kahden vuoden koronatauon jälkeen. Tänä vuonna tapahtuma laajenee Esplanadin puistosta myös eri puolille Helsinkiä, kun Marimekko tuo yllätysesiintyjiä Helsingin kahviloihin ja ravintoloihin. Kesänäytöksen pääesiintyjänä nähdään nouseva laulaja-lauluntekijä Lxandra.

Perinteikäs Esplanadin muotinäytös sai alkunsa vuonna 1992 vastaiskuna aikansa eksklusiivisille muotinäytöksille, joihin vain harvoilla ja valituilla oli pääsy. Marimekon silloinen omistaja ja toimitusjohtaja, nyt jo edesmennyt Kirsti Paakkanen halusi tuoda rohkeat kuviot ja värit keskelle kaupunkia kaikkien nähtäviksi. Yleisölle avoin ja maksuton tapahtuma on alusta alkaen viestinyt Marimekon demokraattista elämänfilosofiaa.

”Tuomalla Esplanadin näytöksen hengen eri puolille Helsinkiä mahdollistamme osallistumisen päivän rientoihin myös vähemmän ruuhkaisissa paikoissa ja heille, jotka eivät pääse paikan päälle Esplanadille”, kertoo Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko tiedotteessa.

Marimekko-päivä Helsingissä 20.5.

Vastuullisen muodin kauppapaikka Ninyes laajentaa toimintaansa Tanskaan

Vastuullisten vaatebrändien uudelleenmyyntiin keskittyvä suomalainen Ninyes hakee kasvua kansainvälisiltä markkinoilta ja laajentaa toimintaansa kevään aikana Tanskaan.

”Resale-palvelujen tarjoaminen vaatebrändeille on nyt maailmalla kovassa kasvussa”, toteaa Ninyesin perustaja Mikko Siukosaari ja kertoo heti perään muutaman esimerkin.

”Muun muassa huippumuotitalot Guccin ja YSL:n omistava Kering Group osti vastikään osuuden kierrätetyn luksusmuodin verkkokauppa Vestiaire Collectivesta. LVMH taas ilmoitti, että vuoteen 2030 mennessä neljäsosa heidän liikevaihdostaan tulee kiertotaloustuotteista. Tällä hetkellä kaikki alalla miettivät, miten tullasecond hand -bisnekseen mukaan.”

Vuonna 2021 perustetun Ninyesin liikeidea perustuu kuratoituun second hand -kauppaan. Ninyesin kumppanibrändien asiakkaat voivat palauttaa brändeiltä aiemmin ostamansa, käytetyt mutta hyväkuntoiset vaatteet brändin myymälään tai postittaa ne suoraan Ninyesille. Vastineeksi palautetuista vaatteista asiakkaat saavat lahjakortin valitsemansa kumppanibrändin verkkokauppaan. Ninyes hoitaa palautettujen vaatteiden uudelleen myynnin omalla verkkokauppa-alustallaan.

Tällä hetkellä Ninyesin yhteistyökumppaneita Suomessa ovat vastuulliset lasten- ja naistenvaatemerkit Kaiko, Mainio, Metsola, Papu, Morico ja Yo Zen. Heille Ninyes tarjoaa paitsi vaatteiden uudelleenmyyntiä myös logistiikka- ja varastointipalveluita. 

Ninyesin logistiikkakeskus sijaitsee Helsingissä tavaratalo Aleksi 13:n vanhoissa tiloissa, ja asiakkaille avoin pieni showroom löytyy samassa kiinteistössä toimivan Glasshousen Helsingin tiloista. Showroomissa onnistuu sekä käytettyjen vaatteiden palauttaminen että ostosten teko.

”Tällä hetkellä olemme yksi maailman 15 toimijasta, joka tarjoaa brändeille heidän tuotteidensa uudelleenmyyntiä avaimet käteen -palveluna.”

Nyt toimivaa konseptia ollaan viemässä Tanskaan.

”Alkuvuoden ajan olemme tehneet toimintaamme tutuksi tanskalaisille vaatebrändeille. Kesäkuussa avaamme tilat ja toiminnot Kööpenhaminassa.”

Sen jälkeen tähtäimessä ovat Ruotsin resale-markkinat.

Suomen parasta muotoilua esillä Glasshouse Helsingissä

Millaisia ovat muotoilun trendit juuri nyt? Vastauksia voi käydä katsomassa Glasshouse Helsingissä, jossa on näytteillä Design Forum Finlandin vuonna 2022 jakamien muotoilupalkintojen voittajat.

Tänä vuonna Vuoden nuori muotoilija -palkinnon pokkasi suunnittelijakaksikko Juslin Maunula, eli muotoilija-vaatesuunnittelija Laura Juslin ja arkkitehti Lilli Maunula. Parivaljakon vuonna 2015 perustama Juslin Maunula -designstudio on tunnettu monialaisesta osaamisestaan, johon kuuluu niin tilasuunnittelua, koruja, vaatteita kuin mattojakin. Studion asiakkaita ovat olleet muun muassa Kalevala, Finarte ja Marimekko.

Lisäksi esillä on Kaj Franck -muotoilupalkinnon saaja puuseppä Kari Virtasen ja Fennia Prize 22 -muotoilukilpailussa palkittujen 14 yrityksen töitä.

Design Forum Finland Awards -näyttely Glasshouse Helsingissä 5.–28.5. Vapaa pääsy.Kuvat Marimekko, Kaiko ja Elina Simonen

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.