Finlayson ja japanilaisjätti Uniqlo yhteistyöhön

Suomimuotia viedään jälleen näyttävästi maailmalle. Elefantti, Coronna ja seitsemän muuta ikonista Finlaysonin kuosia koristavat pian japanilaisen, maailman suurimpiin muotiketjuihin kuuluvan Uniqlon mallistoa. Kokoelma tulee myyntiin maaliskuun alussa.

Finlaysonilta uskotaan, että Uniqlo-yhteistyö on merkittävä ponnahduslauta yrityksen viennille.

– Uniqlon myymälöiden ja globaalin markkinoinnin kautta Finlayson tulee tutuiksi sadoille miljoonille designista kiinnostuneille ympäri maailman, uskoo Finlaysonin vientijohtaja Tiina Mikkonen.

– Mallistolla saadaan varmasti suurta näkyvyyttä myös Aasiassa, missä meillä on useita myymälöitä ja shop-in-shopeja. Pohjoismainen design ja estetiikka kiinnostavat siellä.

Finlaysonilla on myymälöitä Hong Kongissa ja Kiinassa, ja verkkokauppa Japanissa. Uniqlolla on liikkeitä yli kahdessakymmenessä maassa Aasiassa, Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

42 tuotetta sisältävään mallistoon kuuluu naisten ja lasten vaatteita sekä asusteita.
Finlaysonin kuosit nähdään muun muassa rennoissa relaco-housuissa, jotka ovat suosittu japanilainen vapaa-ajanvaate.

Mikkonen ei osaa arvioida, kuinka monen yrityksen kanssa Uniqlo tekee yhteistyötä vuodessa – usean joka tapauksessa. Hän mainitsee, että suomalaisbrändeistä ainakin Marimekko ja Muumit ovat tehneet yhteistyötä japanilaisjätin kanssa.

Finlaysonin kanssa tehtävä mallisto on osa Uniqlon verkossa myytävää Uniqlo T-Shirts Collection -kokoelmaa, jossa on mukana tänä vuonna muitakin brändejä, kuten Anna Sui ja Keith Haring. Mallistoa voi tilata Suomeen Uniqlon EU-alueen verkkokaupasta.


Muotimaailman lemmikki Raf Simons Pradan luovaan johtoon

Italialainen huippumuotitalo Prada pudotti viikonvaihteessa uutispommin: arvostettu belgialainen muotisuunnittelija Raf Simons, 52, on palkattu Pradan luovaksi aisapariksi Miuccia Pradan, 70, rinnalle. Voimakaksikolla tulee olemaan yhdenvertainen päätösvalta ja jaettu suunnitteluvastuu.

Simonsin palkkaus on historiallinen, sillä perheyrityksenä tunnettu Prada antaa nyt ensimmäistä kertaa johtotason luovaa vastuuta perheen ulkopuolelta tulevalle suunnittelijalle.

Raf Simons on aiemmin työskennellyt muun muassa Jil Sanderille, Calvin Kleinille ja Christian Diorille. Hän luotsaa myös omaa nimeään kantavaa muotibrändiä.

Simons aloittaa tehtävässään jo 1. huhtikuuta 2020.


Metsä/Skogen laajenee Helsinki-Vantaalle

Helsinki-Vantaan lehtoasemalla mennään pian metsään. Tai oikeastaan sinne saadaan pala suomalaista luontoa, kun hitaan elämän lifestyle-liike Metsä/Skogen avaa lentoasemalle myymälän toukokuussa.

Uudella myymälällä on kunnianhimoiset tavoitteet.

– Ensimmäiselle kahdeksalle kuukaudelle liikevaihtotavoite on miljoonan euron luokkaa. Helsinki-Vantaalla käy 21 miljoonaa matkustajaa ja potentiaalista ostajaa vuosittain. Toivomme saavamme tästä osamme, kertoo Metsä/Skogenin toimitusjohtaja Carita Peltonen.

Tulevan myymälän konsepti on samankaltainen kuin Metsä/Skogenin Helsingin keskustan liikeessä, joka avasi ovensa viime vuonna. Myyntiin tulee ekologisia muoti- ja designtuotteita sekä suomalaisia ruokaherkkuja. Metsä/Skogenin omaa vaatemallistoa myydään myös lentomatkustajille. Mallistoon kuuluu yhdeksän perustuotetta, joihin on painettu metsään liittyviä viestejä. Kollegetuotteet tehdään Pure Wasten materiaaleista, ja kevääksi myyntiin tulee myös pellavavaatteita.

Liike suunnitellaan matkailijoiden tarpeita silmällä pitäen.

–  Esimerkiksi lentopelkoinen voi tulla myymälään rentoutumaan ja nauttimaan kupillisen rauhoittavaa pakurikahvia. Myyntiin on tulossa paljon kierrätyskashmiria ja rentoja oloasuja, jotka sopivat mainiosti pitkille lennoille, sanoo Peltonen.

Metsä/Skogen tulee olemaan elämyksellinen lisä Helsinki-Vantaan uudistuvaan myymälätarjontaan. Peltonen uskoo uuden liikkeen viehättävän erityisesti aasialaisia matkailijoita.


Tekstiili- ja muotialan työntekijöille uusi työehtosopimus

Suomen Tekstiili & Muoti ry ja Teollisuusliitto ry ovat hyväksyneet tekstiili- ja muotialan työntekijöiden uuden työehtosopimuksen. Sopimus astuu voimaan heti.

Palkkojen yleiskorotuksen suuruus on 1. huhtikuuta 2020 alkaen 1,3 prosenttia. Vuoden kuluttua 1. huhtikuuta 202 alkaen korotus on 1,3 prosenttia. Vuorolisät pysyvät ennallaan. 

Kilpailukykysopimuksen mukaan yrityksissä otetaan käyttöön uusi työaikajärjestely, jossa voidaan poikkeustilanteissa pidentää työpäivän pituutta kymmeneen tuntiin ilman ylityökorvausta. Myös koulutukseen on mahdollista käyttää lisätunteja normaalin työajan päälle.

Sopimuskausi on voimassa 31.12.2021 asti. Sopimuksen piirissä on noin 2000 työntekijää.


Teksti Ida Rantala Kuvat Uniqlo, Prada, Metsä/Skogen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.