FRENN kärjessä vaatemerkkien vastuullisuusvertailussa

Helsinkiläinen miestenvaatemerkki FRENN on saanut hienon tunnustuksen. Yritys keräsi parhaat pisteet Eettisen kaupan puolesta ry:n tämänvuotisessa vastuullisuusvertailussa.

Ränkkää brändi 2020 –nimisessä selvityksessä Eetti arvioi 35 suomalaisen vaatemerkin läpinäkyvyyttä sekä niiden tekemää ilmasto-, ympäristö- ja ihmisoikeustyötä. Arviointiin valittiin liikevaihdoltaan merkittävimmät suomalaiset vaateyritykset sekä joukko pienempiä muotimerkkejä Eetin someseuraajien toiveiden pohjalta.

Arvioinnissa Eetin vastuullisuusasiantuntija ja kymmenen Eetin kouluttamaa vapaaehtoista kävivät läpi 35 suomalaisbrändin verkkosivut ja saatavilla olevat vastuullisuusraportit. Niiden perusteella yritykset pisteytettiin esimerkiksi hiilijalanjäljen, käytettyjen materiaalien, tuotanto-olosuhteiden ja elämiseen riittävän palkan perusteella.

Vertailussa kärkeen ylsi Jarkko Kallion ja Antti Laitisen vuonna 2013 perustama FRENN, joka sai 29/34 pistettä. Yritys valmistaa vaatteensa Baltian alueella, kertoo kuluttajille tuotantotehtaidensa nimet ja käyttää eurooppalaisia, pääasiassa ekosertifikoituja kankaita. Verkkokauppalähetyksensä FRENN postittaa kotimaisen materiaalivalmistaja RePackin uusiokäyttöpakkauksissa.

FRENNin toimitusjohtaja Jarkko Kallio arvioi, että monen suomalaisen vaateyrityksen toiminta on varsin vastuullista, mutta siitä viestiminen on puutteellista. Faktaan perustuvaa selkokielistä tietoa pitäisi tuoda enemmän kuluttajien saataville.

– Meillä FRENNillä vastuullisuusviestintä on sitä, että hoito-ohjelapussa kerrotaan valmistusmaa ja tehtaan nimi, ja tietoa yrityksen toiminnasta on avoimesti saatavilla verkkosivuilla. Ja niin sen pitäisi olla muillakin. Suomessa vastuullisista asioista ei aina oikein muisteta kertoa ja niitä pidetään yrityksissä itsestäänselvyyksinä. Tai sitten odotetaan täydellisyyttä, vaikka pitäisi uskaltaa kertoa, missä ollaan nyt ja mitä aiotaan tehdä vastuullisuuden eteen seuraavaksi, sanoo Kallio.

FRENNin tämän syksyn mallistosta löytyy esimerkiksi kierrätysvillasta valmistettuja päällystakkeja. Ensi keväänä yritys lanseeraa kierrätysmateriaaleista tehdyn takkimalliston.

FRENNin lisäksi Ränkkää brändi 2020 -vertailun kärkisijoille ylsivät Globe Hope, PaaPii ja Papu.


Lovia ja Hakola yhdistivät voimansa

Asustebrändi Lovia on alkanut valmistaa laukkuja Hakolan huonekalujen ylijäämämateriaaleista. Laukkuihin käytetään Hakolan sohvista ja tuoleista ylijäänyttä samettia, puuvillaa ja nahkaa.

Yhteistyömalliston laukkujen materiaalit matkaavat Hakolan tehtaalta Jurvasta Helsinkiin Lovian perustaja Outi Korpilaakson suunnittelupöydälle. Laukkujen luonnoskuvat ja materiaalit toimitetaan sen jälkeen Italian Seregnoon, jossa laukut valmistetaan. Lovialta kerrotaan, että se on onnistunut hyödyntämään Hakolan materiaalihävikistä 97 prosenttia ja pelastamaan tähän mennessä 110 kiloa nahkaa.

Lovia tunnetaan nahka- ja tekstiilijätteen uusiokäyttäjänä. Yritys on aiemmin käyttänyt tuotannossaan muiden muassa Iskun ja Interfacen ylijäämämateriaaleja. Lovian ja Hakolan yhteistyömallisto on myynnissä Lovian verkkokaupassa.


Suomalaissuunnittelija teki neulemalliston pariisilaiselle Galeries Lafayette -tavaratalolle

Suomalaissuunnittelija Milla Lintilä on tehnyt capsule-malliston ranskalaiselle Galeries Lafayetten tavarataloketjulle. Nuori suunnittelija voitti viime vuonna järjestetyillä Hyèresin muotifestivaaleilla Galeries Lafayette -kilpailun, jonka palkintona oli oma mallisto arvostetulle tavarataloketjulle.

Korona viivästytti lanseerausta, mutta nyt yhdeksän tuotteen neulemallisto on myynnissä neljässä Lafayetten tavaratalossa. Lintilä kertoo Galeries Lafayetten toivoneen häneltä nimenomaan neuleita. Muuten hän sai suunnittelutyöhön vapaat kädet.

– Haastavinta oli se, että Lafayette on iso kaupallinen toimija. Hintojen ja materiaalien osalta tuotteiden täytyi pysyä kaupallisina, mutta samalla designin oli oltava kiinnostavaa. Oma suunnittelutyöni on pikkutarkempaa ja painottuu yksityiskohtiin, kertoo Lintilä.

Lintilä on valmistunut Aalto-yliopistosta muotitaiteen maisteriksi ja työskennellyt muiden muassa Balenciagalle, Paco Rabannelle ja Alexander McQueenille. Parhaillaan Lintilä työstää omaa mallistoaan Pariisissa.

Galeries Lafayette -palkinto myönnetään suunnittelijalle, jolla on valmiuksia luoda lähitulevaisuudessa oma muotimerkki. Sen ovat aiemmin saaneet muiden muassa suomalainen Rolf Ekroth sekä viime vuosina nimeä saanut ranskalaissuunnittelija Marine Serre.


Marimekosta jälleen uusi kirja

Suomalaisen muodin ja designin ystäviä hemmotellaan jälleen uudella kirjalla. Uutisoimme viime viikolla suomalaisstylistin uutuusteoksesta, ja tällä viikolla kirjakauppoihin ilmestyy Marimekon luovaan historiaan pureutuva Marikirja.

Kuvittaja Silja-Maria Wihersaaren ja toimittaja Henna Kosteen kirjoittama Marikirja kertoo muiden muassa Marimekon suunnittelijoiden Vuokko Nurmesniemen, Maija Isolan ja Annika Rimalan työstä. Kirja uppoutuu tunnetuimpien Marikuosien syntyyn ja tarkastelee Unikko-kuosin suosion salaisuutta. Se kertoo myös, millaiset vaatteet suunniteltiin Marimekon ensimmäiseen muotinäytökseen, ja miksi Jacqueline Kennedy aikoinaan pukeutui Marimekkoon.

Kirjan on kustantanut NEMO Kustannus.



Teksti Ida Rantala Kuvat FRENN, Meeri Koutaniemi / Lovia, Galeries Lafayette, NEMO Kustannus


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.