Paimion muotiviikko on suunnattu yrityksille, sisäänostajille ja kuluttajille. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Muotiviikot kiertävät jälleen läpi Euroopan suurkaupunkeja, mutta osataan sitä pienemmilläkin paikkakunnilla: tulevana viikonloppuna 10 000 asukkaan Paimio Varsinais-Suomessa järjestää ensimmäistä kertaa oman muotiviikkonsa.

Mistä tapahtumassa on kyse, Paimion kaupungin tapahtumatuottaja Ella Metsälä?

”Paimion muotiviikon punainen lanka on kiertotalous. Haluamme herätellä keskustelua vastuullisesta muodista ja inspiroida kestävään pukeutumiseen. Aihe on selvästi tärkeä muillekin, sillä niin moni timanttinen asiantuntija on halunnut lähteä tapahtumaan mukaan.”

Tapahtuman juuret ovat Mäkelän mukaan Paimion kaupungin kiertotalousinnossa. Kaupungissa sijaitsee Lounais-Suomen Jätehuollon ja Resterin tekstiilinkierrätyslaitos. Lisäksi Paimio on mukana vuonna 2021 alkaneessa hankkeessa, jonka tarkoituksena on luoda ja kehittää kiertotalouden liiketoimintamalleja.

Muotiviikon suunnittelu alkoi viime vuoden puolella, ja päävastuussa siitä ovat Metsälän lisäksi kiertotalouden hankekoordinaattorit Johanna Liipola ja Tanja Klenberg. Tapahtumaa on kuitenkin rakennettu yhteisvoimin. 

”Koko kaupunki on ollut tässä taustatukena. On hienoa, että meiltä löytyy intoa tämän kokoluokan tapahtuman järjestämiseen”, Metsälä iloitsee.

Tapahtumalla halutaan saattaa yhteen vastuullisuudesta kiinnostuneet yritykset, sisäänostajat ja kuluttajat.

”Tarjoamme puitteet uuden oppimiseen niin ammattilaisille kuin kuluttajillekin sekä annamme vinkkejä vastuullisuuden lisäämiseen omassa liiketoiminnassa tai arjessa.”

Perjantainen seminaari ja luennot on suunnattu ensisijaisesti muoti- ja tekstiilialan ammattilaisille, asiantuntijoille, sisäänostajille ja opiskelijoille, mutta myös kuluttajat ovat tervetulleita paikalle. Lisäksi perjantain ohjelmassa on muotinäytöksiä ja oman liiketoiminnan kehittämiseen suunnattuja työpajoja. 

Lauantaina paikalle pyritään houkuttelemaan ekologisesta elämäntavasta ja kestävästä muodista kiinnostuneita kuluttajia: luvassa on teemaan sopivia luentoja, tuunaamiseen ja korjaamiseen kannustavia työpajoja sekä myyjäiset. Myyjäisiin osallistuu myös Turkiskaupan liitto – miksi?

”Ymmärrämme, että Turkiskaupan liiton osallistuminen tapahtumaan on ristiriitaista. He kuitenkin tuovat myyntiin vain käytettyjä tuotteita, mikä sopii kiertotalouden teemaan”, sanoo hankekoordinaattori Liipola.

Liipolan mukaan Paimion kaupungin ei ole tarkoitus ottaa kantaa siihen, mikä on vastuullista, vaan tarjota puitteet keskustelulle ja tukea siten kestävyysmurrosta koko tekstiilialalla.

”Vastuullisuus voi näyttää erilaiselta eri näkökulmista. Systeeminen muutos tarvitsee myös kriittistä näkökulmaa, ja siksi on hyvä ottaa keskusteluun mukaan erilaisia tahoja. Ongelmallistenkin alojen vastuullisuuden kehittäminen on tärkeää.”

Sunnuntaina vuorossa on vaatteidenvaihtotapahtuma ja ompelujamit ravintola Poimarissa. Kolmipäiväisen tapahtuman ohjelma on kävijöille maksuton, mutta luennoille ja työpajoihin toivotaan ilmoittautumista etukäteen.Teksti Johanna Rämö
Kuva Esengo

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.