Vaatteiden ja jalkineiden huoltoon ja ylläpitoon keskittyneen tietokanava Arkivén ajoitus on ollut loistava – kestävä kuluttaminen kiehtoo ihmisiä enemmän kuin koskaan.

Arkivé Atelierista on kasvanut vajaassa parissa vuodessa monipalveluinen lifestyle-brändi ja tiivis yhteisö. Kattavan tietoarkiston rinnalla toimivat vaate- ja nahkahuollon välineitä myyvä verkkokauppa sekä huoltopalvelu, johon kuluttajat voivat lähettää muotiaarteitaan ammattilaisen toimesta tehtävään huoltokäsittelyyn.

Arkivé avaa keskustelua vaatekaapin kestävyydestä huollon ja ylläpidon avulla. Yrityksen ajoitus on ollut loistava, sillä kestävä kuluttaminen kiehtoo nyt suurtakin yleisöä.

Valtakunnallisessa vastuullisuuskeskustelussa vaatehuolto jää lähes poikkeuksetta second handin, kierrätyksen ja ekologisten tuotantotapojen varjoon, vaikka on itsessään yksi parhaista ekoteoista, joita yksittäinen kuluttaja voi arjessaan tehdä. Vanhaa huoltamalla on tarve ostaa vähemmän uutta.

– Ajoitus aiheen esiintuomiselle on ollut otollinen, sillä vastuullisuus ja kestävä kuluttaminen kiinnostavat kuluttajia ja yrityksiä. Töitä siis riittää tasaisesti, eikä meidän varsinaisesti ole tarvinnut tyrkyttää itseämme mihinkään. Moni lukijoistamme on kommentoinut toivoneensa, että joku tekisi jotain vastaavaa. Tietoa vaatetushuollosta on ollut hajanaisesti saatavilla ja laadukkaita välineitä on ollut vaikea löytää.

Maria Manninen, Jenna Kiuru ja Johanna Valkola muodostavat Arkivén ydintiimin. Marian vastuulla ovat taloushallinto, verkkokauppa sekä nahka-aiheiset huolto-ohjeet ja huoltopalvelu. Jenna hoitaa markkinointia, ylläpitää sivustoa, valokuvaa ja vastaa Arkivén brändin visuaalisesta ilmeestä. Johanna tuottaa sivustolle vaatehuoltoon liittyviä ohjeita.

– Tasaisin väliajoin tiimissämme vierailee myös ulkopuolisia valokuvaajia ja sisällöntuottajia. Teemme aktiivisesti erilaisia yhteistyöprojekteja vaatetusalan yritysten kanssa, esimerkiksi vaatehuollon workshoppeja ja pop-uppeja.

– Autamme myös yrityksiä kehittelemään parempia huolto-ohjeistuksia myymilleen tuotteille ja käymme kouluttamassa heidän myyntihenkilökuntaansa vaatetushuoltoon liittyen.

arkiven huoltokuvia


Arkivén tietoarkistosta löytää kattavan ja yksityiskohtaisen ohjepankin villakankaista ja -neuloksista silkkiin denimiin ja nahkaan. Omat ohjeet löytyvät myös jalkineille ja laukuille. Huoltovälineiden verkkokauppa myy laatutuotteita, kuten Kentin vaateharjoja ja Saphirin suoja- ja hoitoaineita.

Arkivén tavoitteena on laajentaa verkkokaupan valikoima kattamaan kaikki mitä tarvitaan vaatteiden ja kenkien huoltoon, hoitoon ja säilytykseen.

– Parasta palautetta on kun asiakkaamme kertovat, etteivät olisi osanneet arvata kuinka valtavan suuria muutoksia huollolla voi saada aikaan. Myös huoltopalvelumme palaute on ollut hyvin tyytyväistä. Suurin osa asiakkaistamme palaa meille vielä sähköpostitse kiitosten kanssa ja kertoo kuinka hämmästynyt on lopputuloksesta!

Mietitty visuaalinen ilme ja laadukkaat kuvat ovat kuuluneet Arkivén brändiin alusta saakka. Yritys on aktiivisesti läsnä Instagramissa, jossa Arkivé jakaa laadukkaita huoltovideoita ja -vinkkejä. Huoltaminen saadaan näyttämään niin meditatiiviselta, että puuhaan tekee mieli tarttua myös itse.

– Olemme onnistuneet luomaan visuaalisesti kiinnostavan ja inspiroivan kokonaisuuden jo isovanhempiemme tunteman aihepiirin ympärille. Arkivésta on muodostunut pelkän brändin sijasta elämäntapa ja teemme töitä rakentaaksemme siitä oman universuminsa.

– Visuaalisesti toimiva kokonaisuus on mielestämme olennainen osa mitä tahansa kokemusta. Sivuston suhteen olimme heti alkuun todella tarkkoja siitä, että sen tulisi olla käyttöliittymältään toimiva, mutta myös ulkoasultaan vakuuttava ja inspiroiva. Yhteiset referenssimme ovat menneet niin hyvin yksiin, että yhtenäisen kuvamateriaalin tuottaminen on tuntunut vaivattomalta.

Arkivén tiimi työstää parhaillaan vaatehuoltoaiheista kirjaa, joka on määrä julkaista syksyllä 2020. Projektia varten Arkivé käy parhaillaan läpi huolto-ohjeistoaan ja hakee testilukijoita päivitystyön tueksi.

– Aiheena vaatehuolto on haastava, sillä yleisesti ottaen ihmisten materiaalitietous ja -ymmärrys on melko heikko. Meidän täytyy koko ajan olla tarkkoja siinä, kuinka ohjeistamme asiakkaitamme. Olemme alkaneet kerätä lukijoiltamme palautetta ohjeistamme, jotta voisimme muokata niistä vieläkin ymmärrettävämpiä. Etenkin nahka-aiheiset ohjeet ovat herättäneet paljon kysymyksiä.

Arkivén sivustoon uppoutuu helposti pidemmäksikin ajaksi. Mutta mistä lähteä liikkeelle, kun oman garderobin huolto on ajankohtaista?

– Vaateharja, nukkakampa, nahanhoitoaine, kenkävaha ja kenkäharja tulisivat löytyä jokaisen kuluttajan kaapista.

Teksti Ida Rantala Kuvat Arkivé Atelier

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.