Kuinka roskasta tehdään luksusmuotia, miksi tv-näyttelijä hyppäsi sukkasuunnittelijaksi ja millainen on Suomen suurimmaksi mainostettu muotinäytös? Vastaukset löytyvät Helsingin Messukeskuksesta tänä viikonloppuna.


Vinkki 1: viikonlopun kohokohta: I love fashion -muotinäytös

Muodin ystävän tärkein rasti on tietenkin messujen muotinäytös. Sitä mainostetaan peräti Suomen suurimmaksi ja mittakaava onkin valtava – käytössä on kokonainen Messukeskuksen halli. Näytöksen stailaa ja toteuttaa Liisa Kokko, yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista stailisteista. Hänet tunnetaan esimerkiksi Gloria-lehden ja monien muiden muotilehtien tekijänä. Puolen tunnin mittaisia näytöksiä nähdään kolmen messupäivän aikana peräti yksitoista.


Vinkki 2: sukella vastuullisen muodin maailmaan

Vastuullinen muoti on messujen kantava keskusteluteema tänä vuonna. Aiheesta kuullaan puheenvuoroja muodin keskipisteenä toimivalla Lounge-lavalla läpi viikonlopun. Muiden muassa Nanson pääsuunnittelija Noora Niinikoski, Marimekon vastuullisuusjohtaja Saara Azbel ja vaatelainaamo Vaaterekin Emmi Malmström pureutuvat vaatteiden elinkaareen ja kestävän vaatekaapin ajatukseen perjantaina. Entä miten roskasta tehdään luksusta ja ylijäämänahasta design-tuote? Tai kuinka vaatehuollosta on tullut ilmiö ja miksi huoltaminen kannattaa? Myös näihin kysymyksiin saadaan vastauksia laukkubrändi Lovian toimitusjohtaja Anna Lehtolalta sekä vaatehuoltopalvelu Arkivé Atelierin perustajilta.

Lauantaina vastuullisen muodin kauppapaikka Weecos vetää Loungessa paneelikeskustelua, jonka vieraina nähdään Papu Designin vastuullisuusvastaava Annariina Ruokamo ja Eettisen kaupan puolesta ry:n asiantuntija Maija Lumme. Sunnuntaina ääneen pääsevät suomimuotiin erikoistuneen Kämp Gardenin kauppiaat ja muotiyrittäjät. Muotibrändi Arelan, Hálon ja Nomen Nescion perustajajäsenten johdolla keskustellaan kuluttajien uudesta arvomaailmasta sekä kestävän tuotannon haasteista. Keskustelua käydään myös läpinäkyvästä tuotantoketjusta, kestävistä materiaaleista sekä vastuullisen vaatteen valinnasta.


Vinkki 3: inspiroidu muotitarinoista 

Messut tarjoavat inspiraatiota ja pureskeltavaa muodin ystäville, mutta myös muodin tekijöille ja kauppiaille. Millaista on hypätä muotiyrittäjäksi aivan eri alalta ja kannattiko uskalias kokeilu? AIM by MIA-muotibrändin perustanut Mia Ehrnrooth kertoo kuinka hän vaihtoi näyttelijän työt sukkabisnekseen ja lähti tavoittelemaan kansainvälisiä markkinoita design-sukillaan. Entä mikä merkitys on vaatteiden kuoseilla ja väreillä ja kuinka luonto vaikuttaa taiteilijan työhön? Tästä kertoo muotitaitelija Jukka Rintala.

Lauantaina ja sunnuntaina kuullaan myös Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi vastikään valitun Emma Saarnion ajatuksia voittotyöstään. Saarnio suunnitteli viime vuonna myös rouva Jenni Haukion Linnan juhlien puvun uudesta koivupohjaisesta kuidusta.


Vinkki 4: kohoa koroille ja neulo panta

Ja kuinka sujuu kävely koroilla? Saimi Hoyerin kolmipäiväisessä korkkarikoulussa kävellään koroilla ja saadaan huippumallin vinkit oikeaan askellukseen. Sunnuntaina päästään tekemään käsitöitä Novitan työpajassa, jossa neulotaan oma villapanta suunnittelija Sisko Sälpäkiven johdolla.

Teksti Ida Rantala Kuvat Risto Wuolle

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.