Kotimaisen muotitalo Voglian uusi vaatemallisto on toteutettu yhteistyössä Lahden visuaalisten taiteiden museon Malvan kanssa. Unisex-mallisto on kunnianosoitus paikallisuudelle ja museoalueen historialle.

Tätä paikallisemmin tuotettua vaatemallistoa voi nykypäivänä tuskin enää ollakaan.

Suomalaisen perheyritys Voglian ja vastikään avatun Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan yhteistyömallisto on tehty alusta loppuun saakka lahtelaisin voimin. 

Voglian perustaja Pertti Virtanen oli lahtelainen, ja nykyään yrityksen pääkonttori sijaitsee vain noin 40 kilometrin päässä Lahdesta. Myös suunnittelukilpailun kautta malliston muotoilijaksi valitulla Salla-Maaria Syväsellä on vahva yhteys kaupunkiin, sillä hän opiskeli Lahdessa lähes kymmenen vuoden ajan. Syväsen opiskelija-asunto sijaitsi aivan nykyisen Malvan museon vieressä.

Monet muutkin Malva-malliston suunnitteluun osallistuneet ammattilaiset ovat Lahden lahjakkuuksia. Useat Voglian työntekijät asuvat kaupungissa, ja malliston valokuvaaja sekä mallit ovat Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijoita. 

Voglia x Malva -mallisto on luotu paikallisin voimin. Jopa valokuvaaja ja mallit löytyivät Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijoista.

Paikallisen osaamisen ja lähituotannon lisäksi yhteistyömallistossa korostuu historian merkitys. Malva-museo sijaitsee vuosikymmeniä sitten suljetun Mallasjuoman vanhassa tehdaskiinteistössä, mikä inspiroi suunnittelijaa monin tavoin. Syvänen kävi muun muassa läpi paljon vanhoja valokuvia tutkien panimon työntekijöiden vaatetusta ja niiden yksityiskohtia. Tehtyjä havaintoja hän sovelsi suunnittelutyössään. 

Mallistoon kuuluu farkkutakki, kuosillinen t-paita ja hihaton farkkumekko. Kaikki tuotteet ovat unisex-mallia.

Mallisto jakautuu kahteen osaan: museon henkilöstön työvaatteisiin ja kuluttajille suunnattuihin kaupallisiin tuotteisiin. Työntekijöiden päivittäisessä käytössä ovat kuosillinen t-paita, farkkutakki ja hihaton mekko. Kuluttajille näistä sinisävyisistä tuotteista on tehty hieman vaaleammat versiot.

Voglia x Malva -malliston tuotteita voi ostaa lokakuun puolivälistä alkaen Voglian verkkokaupasta ja Malvan museokaupasta.Kuvat Ronja Siitonen

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen
@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.