Vaatepuu kannustaa naisia panostamaan muodissa määrän ja ostamisen sijasta laatuun ja lainaamiseen. Vaatelainaamo haluaa luoda mahdollisimman matalan kynnyksen viimeistellyn designin kokeilemiseen.

Vaatelainaamoista on povattu pitkään tulevaisuuden muodin kulutusmuotoa. Yrittäjä Soile-Maria Linnemäki on laajentanut Vaatelainaamo Vaatepuun toimintaa tasaisesti, kiertotalouden tärkeyteen intohimoisesti uskoen.

– Tämä tulee olemaan suuri bisnes. Tällä hetkellä kaikkien toimijoiden tekeminen on paikallista ja kukaan ei varmastikaan tee tätä rahasta, vaan intohimosta viedä maailmaa oikeaan suuntaan. Liiketoimintamallilla on kuitenkin jo hyvä yhteisnäkyvyys, ja uskon sen suosion kasvavan tulevaisuudessa, Linnemäki kertoo.

Linnemäki aloitti muiden vaatelainaamoiden asiakkaana ja perusti ensimmäisen oman tilansa Järvenpäähän vuonna 2014. Sen jälkeen toimipisteet on avattu Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin. Uusin vaatelainaamo aukeaa syksyllä 2019 Jyväskylään.

– Moni kysyy, eroaako asiakkaat eri paikkakunnilla. Olen huomannut, että se on jollain tavalla sattumaa, mitkä porukat ovat löytäneet toimipisteemme. Kun yksi ihminen liittyy, hän tuo usein mukanaan koko kaveriporukan.

Vaatteet kiertävät toimipisteverkoston sisällä, mikä auttaa ylläpitämään kasvavan asiakaskunnan kiinnostusta vaatteiden vuokraamiseen. Asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin vastataan pistemallilla.

– Jokainen vaate on pisteytetty karkeasti myyntihinnan ja kestävyyden perusteella. Asiakas ostaa haluamansa kokoisen pistekorin ja voi sitten lainata vaatteita sen mukaisesti. Tällä logiikalla alan saada voittoa vaatteesta, kun se on ollut kierrossa keskimäärin 3-4 kuukautta.

Vaatepuu lainaa kuluttajille sekä kotimaisia että ulkomaisia laatumerkkejä. Vaatteet tulevat usein suoraan suunnittelijoilta ja yhteistyötä toteutetaan monella tavalla. Linnemäki on monen brändin jälleenmyyjien listalla, saa viestejä ylimääräisistä näytösvaatteista ja testaa uusien suunnittelijoiden tuotteita asiakkaillaan.

Jotta Vaatepuun välittämät vaatteet saisivat mahdollisimman pitkän elämän, on Linnemäki suunnitellut Järvenpään lainaamon yhteyteen uudenlaisen palvelukonseptin.

– Nykyisen toiminnan rinnalle avataan uusien vaatteiden myymälä ja second hand -osuus. Myymme edustetuilta merkeiltä pääasiassa vaatekaapin kulmakiviä, mutta ostamatta jäävät vaatteet voidaan siirtää lainaamon valikoimaan ja lähettää normaaliin kiertoon.

– Välissä vaatteet korjautetaan, jos sille tulee tarvetta. Lopuksi second hand -puoli toimii omana poistokanavana, jonka kautta vaatteille löydetään uudet omistajat. Myös asiakkaiden omat käyttämättömät laatuvaatteet saadaan kiertoon omista komeroista.

Järvenpään uudistettu toimipiste aukeaa 1. elokuuta. Syksyn aikana Jyväskylän avauksen ohella Vaatepuu kehittää digitaalisia ratkaisuja, jotka tulevat tekemään vaatelainaamosta entistä asiakasystävällisemmän.

Teksti Jenni Janatuinen Kuva Vaatepuu

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.