Pohjoismaiden suurimpana jalkinevalmistajana Sievi innovoi uusia ja teknisiä ratkaisuja jatkuvasti. Vaikka nahkajalkineiden kotimainen valmistus on vähentynyt, yritys on pystynyt lisäämään tuotantoaan ja työvoimaansa vuosi vuodelta. Tulevaisuuskin näyttää lupaavalta tavoitteidenmukaisen kasvun ansiosta.

Sievin turvajalkineiden ja vapaa-ajan jalkineiden tuotesuunnittelussa kaikki perustuu mukavuuteen, istuvuuteen ja laatuun. Jalkineiden tulee olla keveyden ja kestävyyden lisäksi hengittäviä ja ergonomisia. Lisäksi uusia, teknisiä ratkaisuja täytyy kehittää jatkuvasti. Sievillä onkin oma laboratorio, jossa voi kehittää ja testata uusia raaka-aineita sekä valmiita tuotteita.

– Innovatiivisuus on meillä keskeisessä roolissa. Tästä viimeisimpänä patenttiin johtaneena esimerkkinä mainittakoon Sievi Spike -nastakengät, joissa nastat on integroitu kengän pohjaan ja ne saa esille tai piiloon koron reunan avaimesta, kertoo toimitusjohtaja Juha Jokinen.

Jatkuva kehitystyö on yksi Sievin menestystekijöistä – se on Pohjois-Euroopan suurin jalkinevalmistaja ja markkinajohtaja Suomessa, vaikka nahkajalkineiden valmistus täällä onkin vähentynyt. Vuodesta 1951 kasvanut konserni työllistää tänä päivänä noin 530 ihmistä, ja puolet tuotannosta menee vientiin Pohjois- ja Keski-Eurooppaan.

– Myös erikoistuminen juuri työ- ja turvakenkiin ja koko Sievi-brändi ovat vaikuttaneet menestykseemme. Sitoutuneella ja osaavalla henkilöstöllä ja sitoutuneilla omistajilla on myös oma roolinsa, Jokinen kertoo.

Näistä sitoutuneista ja osaavista työntekijöistä pidetään myös huolta, ja se näkyy – Sievi on palkittu työministeriön (nyk. työ- ja elinkeinoministeriö) Hyvä Työnantaja -palkinnolla onnistuneen työllistämisen ja henkilöstöpolitiikan sekä tehokkaan työsuojelutoiminnan ansiosta.

Suoraruiskuvalumenetelmä takaa pohjan ja päällisen täydellisen liiton

Sievin kengät valmistuvat Sievin ja Oulaisten tehtailla. Kaikki Sievin valmistamat kengät saavat alkunsa suoraruiskuvalumenetelmällä, jonka hyvin varjellun oman reseptin ansiosta kaikki pohjat sopivat juuri vaihteleviin pohjoismaisiin olosuhteisiin ja ovat öljyn ja kemikaalien kestäviä.

– Menetelmässä kengän päällisosa laitetaan lesti sisällään pohjamuotin kanneksi, ja pohja valetaan ruiskuvalamalla suoraan päällismateriaaliin kiinni. Menetelmässä ei käytetä perinteisesti valmispohjia tai liimoja, joilla pohja kiinnittyisi päälliseen. Suoraruiskuvalumenetelmällä pohja istuu tuotteeseen 100 prosenttisesti, ja siitä muodostuu kiinteä osa päällisen kanssa, Jokinen kertoo.

Sievin arvoista toiminnan ja tuotteiden turvallisuuden voi nostaa ykköseksi – toiminta perustuu turvallisiin ja hyviksi todettuihin työtapoihin, mutta tuotteet itsessään myös edistävät turvallisuutta työpaikoilla ja vapaa-ajalla.

– Toimintatapamme ovat turvallisuuden lisäksi myös tehokkaita, mikä tarkoittaa, että olemassaolevat resurssit käytetään tarkoituksenmukaisesti tekemällä oikeita asioita mahdollisimman hyvin. Näin taataan sekä asiakkaan etu että kilpailukyky, Jokinen kertoo.

Sievillä on myös avainlippu, joka varmistaa tuotteen olevan suomalainen.

”Tulemme vahvistamaan markkinajohtajan asemaamme Suomessa ja kasvamaan edelleen erityisesti kaikissa Pohjoismaissa.”

Mittauslaite löytää sopivat kengät ja pohjalliset

Turva- ja työjalkinemarkkinat ovat muuttuneet samalla, kun teolliset työpaikat ovat siirtyneet raskaista kevyempiin olosuhteisiin. Muutos näkyy tuotteissa: ne ovat urheilullisen muodikkaita ja keveämpiä kuin 10 vuotta sitten. Myös uusia tarpeita henkilökohtaisessa suojauksessa on noussut esiin, kun esimerkiksi nilkkaan kohdistuvia tapaturmia halutaan ehkäistä aikaisempaa enemmän.

Jalkojen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävä jalkojen mittauspalvelu SieviSCANNER kertoo Sievin edelläkävijyydestä – laite mittaa molemmat jalat samanaikaisesti, ja lopputuloksena saadaan jalkaterän pituus, leveys sekä koko ja jalkaholvin korkeus.

– Mittauksen tuloksena SieviSCANNER suosittaa oikean jalkineen koon, lestin leveyden ja pohjallistyypin ja suodattaa tätä kautta mallistostamme henkilölle sopivat kengät ja pohjalliset. Näitä palvelupisteitä on yhteensä noin 200 Suomessa ja muualla maailmassa, Jokinen kertoo.

Sievin tulevaisuus näyttää lupaavalta, ja se kasvaa asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

– Tulemme vahvistamaan markkinajohtajan asemaamme Suomessa ja kasvamaan edelleen erityisesti kaikissa Pohjoismaissa, Jokinen tiivistää.

Teksti Teresia Jokinen Kuvat Sievin Jalkine Oy

Artikkeli on julkaistu aiemmin Modin-lehdessä.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.