Televisiosta tuli ohjelma, jossa keskusteltiin muodista. Tämäpä kiinnostavaa, täytyykin katsoa! Toimittajan kysymyksistä ja muotialaa edustaneiden vieraiden vastauksista syntyi kuitenkin kuva, että vaatteiden ostamisessa olisi jotakin pahaa. Taas tätä.

Suomalainen media toistaa nykyisin viestiä, että muoti on ongelma. Ja asiantuntijat ja tutkijat käyvät mielellään vahvistamassa: kyllä, muoti ja sen kuluttaminen ovat ongelmia. Aiemmin Suomessa muotia on pidetty lähinnä turhana ja pinnallisena, nyt siis myös uhkana ja vaarana.

Harvemmin julkisuudessa paheksutaan kuitenkaan esimerkiksi sitä, että ostamme yhä uusia ympäristöä kuormittavia kännyköitä ja niiden lisäosia. Entä syyllistetäänkö kännykänostajia jatkuvasti siitä, millaisissa oloissa tuotteet valmistuvat – lapsityövoimastahan on uutisoitu. Usein ei televisiossa näe myöskään keskusteluja, joissa paheksuttaisiin uusien autojen ostamista tai ylipäätään yksityisautoilua – vaikka ne rasittavat ympäristöä tutkimusten mukaan ihan eri tavalla kuin pukeutuminen.

Eikä tutkijoita kiikuteta yhtenään haastatteluihin kyseenalaistamaan sitäkään, että haluamme hankkia suurempia asuntoja – ja niihin kymmeniä elämää helpottavia laitteita, lattialämmityksiä ja saunoja. Ne vasta luontoa kuormittavatkin.

Muodin ongelmista ahdistuneille minulla on hyviä uutisia: suomalaiset, meidän ei tarvitse olla huolissamme! Suhteessa elintasoomme me kulutamme vaatteisiin erittäin vaatimattomasti – Euroopassa suomalaisten taakse jäävät vain muutamat entiset itäblokin maat. Kenkiä ostamme vielä vähemmän: kun kenkäostokset suhteutetaan elintasoon, Euroopassa taaksemme jää vain yksi maa, Islanti.

Se ei tietenkään tarkoita, ettei suomalaistenkin tulisi tehdä osansa maailmassa, joka ei enää kestä kasvavaa kulutusta. Siksi me Suomessa innovoimmekin esimerkiksi uusia kuituja, joiden ympäristövaikutukset ovat merkittävästi nykyisiä pienemmät.

Olemme myös kehittäneet kierrätysjärjestelmiä. Lounais-Suomen Jätehuolto on jo alkanut kerätä vaatejätettä jatkojalostusta ja hyödyntämistä varten. Yksi ratkaisu on käyttää vaatteita pidempään. Siitä on kasvattanut menestysbisneksen suomalainen second hand -ketju Relove.

Kaiken lisäksi vaatteet ja pukeutuminen tuovat elämäämme valtavasti iloa, suloa ja nautintoa.

Mitä parhainta joulua ja uutta vuotta kaikille Fashion Finlandin jäsenille, ystäville ja lukijoille! Pukeudutaan kun tavataan!

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.