Kaikille suomalaisille tutun samettipintaisen valkolakin takaa löytyy yritys, joka on kiivennyt sotien ja konkurssien kautta alan huipulle.

Lauantaina koittaa jälleen hetki, kun tuhannet ylioppilaskokelaat julistetaan ylioppilaiksi. Sen merkiksi he painavat valkolakit päähänsä. Rituaali on sama kouluissa ympäri Suomen – ja samanlainen on jokainen päähän painettu lakkikin.

Samettipintainen ja mustalippainen lakki on ollut ylioppilaan merkki ja juhlahattu vuodesta 1865. Valmistujaislakkeja valmistavan Fredriksonin tarina puolestaan alkoi Jyväskylässä vuonna 1887, kun tukkukauppias Anton Fredrikson perusti kravatti- ja rusettitehtaan. Tehdas oli Suomessa ensimmäinen laatuaan. 

Kravatti- ja rusettikaupasta tuli menestys, ja herra Fredrikson päätti laajentaa toimintaansa myös päähineiden valmistukseen. Yritys nimettiin Jyväskylän Kravatti- ja lakkitehtaaksi. Sittemmin valikoimaan lisättiin hansikkaat ja damaskit eli kenkäsuojat.

1950-luvulle asti ylioppilaslakkia oli tapana pitää päässä koko kesän ajan, aina syyskuun loppuun saakka, mutta nykyään lakkia käytetään lähinnä vappuisin.

Vuosisadan alussa yrityksen nimi muuttui A. Fredrikson Osakeyhtiöksi, ja Anton Fredriksonin poika Onni otti ohjat käsiinsä. Kun maailmaa runteli ensimmäinen maailmansota, johtaja Fredrikson piti yrityksensä pystyssä valmistamalla lakkeja muun muassa Venäjän armeijalle. Myöhemmin sekä talvi- että jatkosodassa myös suomalaiset sotilaat saivat lakkinsa Fredriksonilta.

Yritys kukoisti useita vuosikymmeniä saman suvun omistuksessa, kunnes vuonna 1975 maailmanlaajuisen öljykriisin seuraukset painoivat yhtiön tuloksen tappiolle. Seuraavana vuonna jo suureksi kasvanut henkilökunta irtisanottiin ja toiminta lopetettiin.

Fredriksonin valikoimaan kuuluvat myös valmiiksi kellastuneet yo-lakit. Jos vahinko käy, hävinnyt lakki on korvattavissa uudella ilman, että kukaan huomaa eroa.

Silloinen toimitusjohtaja Timo Fredrikson ei kuitenkaan luovuttanut vaan perusti uuden yrityksen, joka keskittyi yksinomaan päähineiden valmistamiseen. Mutta pian olivat uudet vaikeudet vastassa: Suomea ravisteli lama. Hyvään nousuun ehtinyt yritys haettiin konkurssiin vuonna 1992.

Tälläkään kertaa Timo Fredrikson ei antanut periksi, ja vanhan raunioille nousi taas uusi yritys. Nyt toimintaa laajennettiin Venäjälle saakka, mutta maan devalvaatio ei ollut hattutehtaalle suotuisa. Jälleen koitti konkurssi. 

Pelastaja löytyi suomalaisesta vaatetusalan yrityksestä, farkkuvalmistajana tunnetusta M.A.S.I Companysta, joka osti Fredriksonin toiminnat vuonna 2001. Lakkien uusi kulta-aika oli alkanut – ja se jatkuu yhä. 

Nyt Fredrikson on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista ja maineikkaimmista lakkivalmistajista. Vuosi toisensa jälkeen tuoreiden ylioppilaiden ja ammattiin valmistuvien päitä koristavat Fredriksonin lakit. Ne valmistetaan yhä Viitasaaren-tehtaalla – käsityönä.

Kuvat MASI Jeans / Fredrikson

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.