Virtuaalimuodin jättikonferenssi järjestetään Suomessa

Teknologia ja muoti kietoutuvat yhä tiiviimmin toisiinsa – kuluneen vuoden kiinnostavista ilmiöistä olemme raportoineet muun muassa virtuaalimuodin kasvusta sekä Raybanin ja Facebookin lanseeraamista älylaseista.

Nyt muodin ja teknologian uusista tuulista ja tulevaisuudesta päästään kuulemaan kolme päivää kestävässä Exthereal -verkkokonferenssissa 29.11 – 1.12.2021. 

Ensimmäistä kertaa järjestettävän digitaalisen suurtapahtuman taustajoukoissa ovat kuvassa näkyvät start up- ja pk-yrityksiä auttava, teknologia- ja kryptomaailman trendeihin perehtynyt konsultti Krista Jäntti, Accenturen innovaatio-organisaatiossa palvelumuotoilijana työskentelevä Olesja Hännikäinen sekä Spatial8-teknologiafirman perustajat Joh Orengo ja Teemu Ollilainen.

– Kukaan ei ole tehnyt vastaavaa Suomessa. Visiomme on rakentaa ekosysteemiä, jossa tuodaan yhteen digitaalinen muoti, peliteollisuus, lohkoketjut, teknologia ja vastuullisuus, sanoo Jäntti.

Puhujina konferenssissa ovat muun muassa maailman ensimmäisen täysin digitaalisen muotitalon The Fabricantin perustaja Kerry Murphy, 3D-vaatemallistoihin erikoistuneen DRESSXn
perustaja Daria Shapovalova, lohkoketjufirma Lukso Blockchainin perustajiin kuuluva Marjorie Hernandez sekä arvostetun muotikoulun London College of Fashionin innovaatiojohtaja Matthew Drinkwater.

– Digitaalisen muodin kentällä tapahtuu todella paljon. Pelihahmoille ostetaan Guccin ja Pradan vaatteita, ja lisätyn todellisuuden avulla vaatteita sovitetaan virtuaalisesti. Digitaalisia vaatteita viedään lohkoketjuun eli eräänlaiseen tietokantaan, jossa niitä voi ostaa esimerkiksi kryptovaluutalla. Ja sitten on 3D-maailma, jossa ihmiset on avattereina ja pukevat virtuaalimuotia, jatkaa Jäntti.

Jäntin mukaan virtuaalimuodissa piilee merkittäviä ratkaisuja myös muodin vastuullisuusongelmaan.

– Tulevaisuudessa ihmiset voisivat satsata vastuullisesti tuotettuihin, kestäviin arkivaatteisiin ja kuluttaa trendejä virtuaalimaailmoissa. Jos pikamuodista parikin prosenttia saataisiin digitalisoitua tällä tavalla, vaikutukset luonnonvarojen, veden ja energian kulutukseen olisivat valtavan suuret.

Osana konferenssia Exthereal järjestää paneelikeskusteluita, showroomin sekä muotinäytöksen, jossa ovat mukana muun muassa muotisuunnittelija Mert Otsamo sekä muotibrändit Andiata, LUMI, Vestiarium ja UHANA. 3D-teknologiaa hyödyntäen virtuaalinäytös sijoitetaan Suomi-teemaisiin maisemiin.

Konferenssiin osallistuminen on maksutonta, ja siihen ilmoittautuminen on nyt käynnissä.



Bottega Venetan uusi pääsuunnittelija tulee talon sisältä

Viime viikolla kuultiin uutispommi: brittiläinen muotisuunnittelija Daniel Lee ilmoitti lähtevänsä huippumuotitalo Bottega Venetalta. Lee ehti toimia italialaisen luksusbrändin luovana johtajana kesästä 2018 alkaen ja nousi muutamassa vuodessa muotikriitikoiden lemmikiksi ja muotialan suosikiksi.

Nyt yllätysuutiset jatkuvat, kun Bottega Veneta kertoi nimittäneensä Leen seuraajaksi ranskalaisen muotisuunnittelijan Matthieu Blazyn.

Blazy on työskennellyt Bottega Venetan design-johtajana viime vuodesta lähtien ja hyppää nyt entistä isompiin saappaisiin ja brändin luovaksi johtajaksi.

Suurelle muotiyleisölle Blazy on tuntemattomampi nimi, mutta vaikuttavia meriittejä häneltäkin löytyy: Blazy on työskennellyt aiemmin Raf Simonsilla, Calvin Kleinilla ja Celinella sekä Maison Margielan couture-vaatelinjan suunnittelijana.



Aalto-yliopiston opiskelija teki käsilaukun kukkien terälehdistä

Lähes puolet myyntiin kasvatetuista kukista päätyy roskikseen. Ja se on Aalto-yliopistosta muotoilun maisteriksi juuri valmistuneen Irene Purasachitin mukaan merkittävä ongelma.

Niinkin merkittävä, että hän keksi ongelmaan ratkaisun ja tuli Suomeen sitä toteuttamaan.

Kukkafaniksi tunnustautuva, Thaimaassa varttunut Purasachit vietti välivuottaan Lontoossa floristikurssilla. Siellä hän huomasi nopeasti kukkabisneksen haasteet: koska myyntiin kelpaavat vain virheettömät kukat, jopa 40 prosenttia kasvatetuista kukista menevät hukkaan.

Purasachit palasi Thaimaahan suorittamaan kandiopintoja ja valmisti kandityössään hedelmien kuorista maljakoita, tarjottimia ja tuolinpäällisiä. Hän pohti, saisiko kukkajätettäkin hyötykäytettyä – tai muokattua siitä uusiutuvia materiaaleja.

Purasachit tarvitsi lisäoppia ja päätyi vuonna 2019 Aalto-yliopistoon tekemään muotoilun ja materiaalitieteiden maisteriopintoja. 

Aallossa Purasachit on hyödyntänyt kukkajätettä kolmella tavalla. Terälehdet hän kuivaa, jauhaa ja sekoittaa massaksi, josta prässättynä syntyy joustavaa, nahkaa muistuttavaa materiaalia. Varsista ja lehdistä hän keittää sellumaista seosta, johon lisää sidosaineita. Sen jälkeen hän joko prässää seoksen paperiksi tai paistaa sen uunissa kukkasieneksi. Aineksista on syntynyt muun muassa pieni iltalaukku ja korttikotelo.

Purasachitin mukaan ainakin ruusut, iirikset, neilikat ja auringonkukat sopivat raaka-aineeksi. Uuden biomateriaalin kanssa on silti omat haasteensa.

– Sitä ei voi ommella yhtä rennosti ja vauhdilla kuin vaikka nahkaa, eikä se ole yhtä kestävää. Mutta valmistamani korttikotelo on ollut käytössä jo pari kuukautta ja on yhä kuin uusi.

Kysyntääkin on: Purasachit neuvottelee parhaillaan materiaalin käytöstä Saksassa pienen tennareihin erikoistuneen kenkävalmistajan kanssa.

Osana maisterityötään hän ideoi myös synnynmaahansa Thaimaahan pystytettävän kukkapajan, joka toteutuessaan pystytetään Bangkokin jättiläismäisten kukkamarkkinoiden yhteyteen. Paja yhdistäisi raaka-aineet, materiaalituotannon, suunnittelun ja myynnin ja loisi näin uusia työpaikkoja ja kestävää liiketoimintaa.

– Tavoitteeni on löytää uusia hyviä kumppaneita, joiden kanssa testata materiaalia, kehittää prototyyppejä ja skaalata prosessia isompaan mittakaavaan, Purasachit kertoo tiedotteessa.



Kuvat Exthereal, Bibi Pace, Irene Purasachit

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Viestintäpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi
Sisällöntuottaja Liina Haanmäki | liina.haanmaki@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.