Helsinkiin tulossa uusi Arkkitehtuuri- ja Designmuseo

Helsingin paraatipaikalle Etelärantaan on syntymässä uusi Arkkitehtuuri- ja Designmuseo. Tarkoituksena on yhdistää Helsingissä nykyisinkin toimivat Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo yhdeksi maailmanluokan museokokonaisuudeksi. Uuden museon ovien kaavaillaan avautuvan yleisölle vuonna 2025.

Ensimmäinen selvitys museosta julkistettiin elokuussa 2018 ja maaliskuussa 2019 oli vuorossa alustava konsepti. Nyt Suomen hallitus on lähtenyt tukemaan ainutlaatuista museohanketta. Hallitus on ilmoittanut osallistuvansa uuden museon säätiön rahoittamiseen enintään 60 miljoonalla eurolla.

Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa iloitaan valtion päätöksestä.

– Tulossa on kokonaan uusi museo, joka tuo arkkitehtuurin ja designin saman katon alle. Kyseessä ei ole vain kohtauspaikka, vaan tavoitteena on lisätä yhteiskunnallista ymmärrystä näiden toimialojen merkityksestä, kertoo Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.

Savolaisen mukaan valtion tukipanoksen lisäksi rahoitusta tarvitaan vielä Helsingin kaupungilta 60 miljoonalla eurolla sekä yksityisiltä tahoilta 20–30 miljoonalla eurolla. Neuvotteluja käydään parhaillaan. Yhdistymishankkeen myötä Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo tulevat luopumaan nykyisistä kiinteistöistään.

Museolle on jo avattu omat verkkosivut, jotka löytyvät osoitteesta uusimuseo.fi.


Kööpenhaminan muotiviikko toteutuu elokuussa

Korona on vienyt useat muotialan tapahtumat verkkoon – vaan ei kuitenkaan aivan kaikkia. Kööpenhaminan muotiviikko järjestetään 9. – 12. elokuuta Tanskassa, vain viikko suunniteltua myöhemmin.

Kööpenhaminan muotiviikon toimitusjohtaja Cecilie Thorsmark kertoi amerikkalaiselle muotijulkaisu WWD:lle, että päätös muotiviikon toteutumisesta voitiin tehdä turvallisin mielin, sillä Tanskassa yhteiskunta on avautunut odotettua nopeammin koronatilanteesta huolimatta.

Vaikka näytöksiä järjestetään tuttuun tapaan, muotiviikkojen organisaatio kertoo kehittävänsä digitaalista näyttämöä, joka yhdistää virtuaalisesti brändit, sisäänostajat ja lehdistön. Jotkut brändit, esimerkiksi Tanskassa huippusuosittu Stine Goya, ovatkin ilmoittaneet vetäytyvänsä fyysisistä muotinäytöksistä ja miettivänsä nyt uusia tapoja esitellä mallistojaan.

Muotialan elpymisen kannalta uutinen Kööpenhaminan muotiviikon toteutumisesta on tärkeä, sillä tanskalaisten muotiviikko on noussut viime vuosina muotialan merkittävimmäksi tapahtumaksi Skandinaviassa. Samaan aikaan elokuussa Kööpenhaminassa järjestetään myös alan suurmessut CIFF ja Revolver.


Zalando alkaa arvioida myymiensä tuotemerkkien vastuullisuutta

Muotijätti Zalando on mukana lanseeraamassa uutta kestävän kehityksen mittausjärjestelmää. Järjestelmän kehitystyötä Zalando on tehnyt kestävän kehityksen järjestö Sustainable Apparel Coalitionin sekä teknologiayritys Higg Con kanssa. Kehitetyllä työkalulla yritykset voivat arvioida muotimerkkien kestävyyttä ja mitata muiden muassa niiden maksamien palkkojen tasoa, ihmisoikeuksien toteutumista ja hiilidioksidipäästöjä.

Yhteistyöhankkeen tavoitteena on sysätä muotiteollisuutta vastuullisempaan suuntaan ja luoda mittareita kestävälle kehitykselle.

Ensimmäisenä uuden työkalun ottaa käyttöön Zalando. Verkkokauppajätti alkaa arvioida edustamiensa tuotemerkkien ja brändikumppaneidensa vastuullisuutta vielä tämän vuoden puolella. Pakollista arvioinnista tulee Zalando suunnitelmien mukaan vuoteen 2023 mennessä.

Teksti Ida Rantala Kuvat Arkkitehtuuri- ja Designmuseo, Copenhagen Fashion Week, Zalando

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.