Tämän ajan puhutuin markkinointi-ilmiö on vaikuttajien kanssa tehtävät yhteistyöt. Ne eivät todellakaan ole pelkkiä blogipostauksia tai tuotelahjoja.


Kun Sara Vanninen piipahti Lovian liikkeessä alkuvuodesta 2019, Lovian tiimi ei tiennyt esittelevänsä tuotteitaan tulevalle yhteistyökumppanilleen. Mutta Vanninen on influensseri eli vaikuttaja – ja samalla tämän ajan markkinointikanava. Vannisella on suosittu Tickle your Fancy –niminen blogi, jossa käy kuukausittain jopa 50 000 uniikkia vierailijaa. Vanninen todella kiinnostui Loviasta, joka valmistaa muotia ylijäämänahasta, ja osti itselleen Hilla-nimisen laukun.

Seuraavassa tapaamisessa yhteistyö laitettiin jo vireille. Ideana oli tuoda myyntiin hyväntekeväisyystuote, jonka ilmeen Vanninen suunnitteli ja Lovia toteutti. Kyseessä oli sama Hilla-laukku, jonka Vanninen oli itselleenkin ostanut. Nyt hän valitsi mieleisensä väriset ylijäämänahat, joista laukut valmistettiin. Sen jälkeen Vanninen toteutti mainoskampanjan kuvat ja jakoi tuotteesta sisältöä omiin sosiaalisen median kanaviinsa.

Yhdessä päätettiin hyväntekeväisyyskohde: laukun myynnistä 20 prosenttia lahjoitettiin Itämeren suojeluun Baltic Sea Action Groupin kautta.

Lovian laukut valmistuvat huonekaluteollisuuden leikkuujätepalasista. Laukkujen sävyt valikoidaan sen perusteella, mitä milloinkin on tilkkuina tarjolla. Ja kun jokin erikoissävy myydään loppuun, sitä ei välttämättä enää saa tilattua. Näin kävi myös Vannisen värittämälle Hilla-laukulle, jota valmistettiin alle 50 kappaleen erä.

– Alkuperäinen versio myi loppuun muutamassa tunnissa lanseerauksen jälkeen. Siksi toimme myyntiin vielä toisen version Itämeri-Hillasta samantyylisellä, hieman tummemmalla nahalla, Lovian PR-vastaava Ada Aadeli kertoo.

Lovian toimitusjohtaja Anna Lehtolan mielestä Vannisen voima vaikuttajana oli siinä, että hän onnistui lisäämään Lovian tunnettuutta ja tuomaan brändille uusia asiakkaita. Lähes vuosi yhteistyön jälkeenkin Hilla on loppuunmyyty juuri bloggaajan suosimassa vaaleanrusehtavassa sävyssä.

– Kaikkien Hilla-laukkujen myynti viisinkertaistui yhteistyökampanjan aikana. Vielä kampanjan jälkeenkin Hilla-laukkuja myydään kolme kertaa enemmän kuin ennen Vannisen kanssa tehtyä yhteistyötä, Lehtola kertoo.

Balmuir teki yhteistyömalliston tyylivaikuttaja Alexa Dagmarin kanssa. Lanseerausviikonloppuna verkkokaupan kävijämäärä kasvoi 100 prosenttia edellisvuodesta.


Kuluttajat suhtautuvat vaikuttajamarkkinointiin yhä kriittisemmin. Yritykset hyödyntävät vaikuttajia jo niin paljon, että sosiaalisessa mediassa tuntuu paikoin siltä kuin katselisi loputonta mainoskatkoa. Siksi sopivan vaikuttajan löytäminen on tärkeää. Viestin on tunnuttava aidolta – sellaiselta, että yritys ja vaikuttaja seisovat kumpikin tuotteen ja kumppanuuden takana. Silloin yhteistyö kantaa hedelmää. Kuten Lovian ja Sara Vannisen yhteistyössä, jossa vaikuttaja oli jo valmiiksi innostunut yrityksen tuotteista.

Myös vaatemuotiin entistä enemmän keskittyvä Balmuir ja tyylivaikuttaja Alexa Dagmar ovat tehneet yhteistyömalliston.

Kun kurkistaa Alexan blogiin, on helppo huomata syy. Laadukkaat kuvat, huoliteltu olemus ja harmoninen värimaailma sopivat Balmuirin ilmeeseen. Tällaiseen kontekstiin se haluaa saada tuotteensa näkyviin. Vuodesta 2011 asti muotiblogia pitänyttä Alexaa seuraa Instagramissa yli 45 000 silmäparia. Seuraajakunta koostuu tyylitietoisista nuorista naisista, jotka ovat ehkä jo työelämässä ja satsaavat mielellään 300 euron neulemekkoon.

Tämä yleisö kiinnostaa Balmuiria. Se on tehnyt vaikuttajamarkkinointia ennenkin, mutta ei malliston laajuisessa muodossa. Alexa Dagmarin kanssa tehty kashmirvaatekokoelma lanseerattiin viime elokuussa ja pieni jatkoerä helmikuussa.

Malliston julkaisua edelsi ennakkolanseeraus. Rekit tyhjenivät ja sovituskoppeihin oli tunkua, kun 75 Alexan seuraajaa ja 75 Balmuirin kanta-asiakasta kutsuttiin juhlistamaan mallistoa päivää ennen virallista lanseerausta. Näin mallisto sai some-näkyvyyttä juuri lanseerauksen kynnyksellä – ja oli tuoreena ihmisten mielissä heti seuraavana aamuna kaupan auettua.

Ja taktiikka toimi. Balmuirin verkkosivu kaatui malliston lanseerauspäivänä ja osa tuotteista myytiin loppuun muutamissa tunneissa.

– Yhteistyömalliston lanseerausviikonloppuna verkkokaupan kävijämäärä kasvoi yli 100 prosenttia ja myynti yli 200 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Balmuirin digitaalisen markkinoinnin johtaja Katja Siljala.

reiman kampanjakuva
Reima piti sosiaalisen median vaikuttajille ja heidän lapsilleen aktiviteettipäivän juhlavuotensa kunniaksi. Syysmalliston tuotteita päästiin testaamaan luonnossa.


Muotikaupassa puhutaan paljon kivijalkakauppojen tarjoamien elämysten ja kokemusten tarpeellisuudesta, ja niistä on tullut trendi myös vaikuttajamarkkinoinnissa. PR-tapahtumat viedään sellaisiin paikkoihin, missä myytävän tuotteen parhaat puolet pääsevät esiin. 

Esimerkiksi lapsiperheiden liikkumisen ja ulkoilun puolesta kampanjoiva Reima järjesti 75. juhlavuotensa kunniaksi aktiviteettipäivän Espoon Nokkalan majakalla. Sinne oli kutsuttu sosiaalisen median vaikuttajia ja heidän lapsiaan. Majakalle oli jopa tuotu Reima-mummo kertomaan osallistujille tarinaa Reiman brändistä, historiasta ja uusista aluevaltauksista.

Majakkaretki tutustutti vaikuttajat Reimaan ja sen syysmallistoon luonnossa – missä Reiman vaatteita käytetään myös tosielämässä. Kun kierii kallioilla, soutaa veneellä tai sytyttää nuotiota, teknisen ulkotakin ominaisuudet avautuvat eri tavalla kuin lehdistötiedotetta lukemalla. Brändistä jää syvempi muistijälki.

Reiman kanssa tapahtuman yhteistyössä järjestänyt vaikuttajamediatoimisto PING Helsinki kertoo, että tapahtumasta jaetuilla sosiaalisen median julkaisuilla tavoitettiin nimenomaan vanhempia, jotka päättävät lastenvaatehankinnoista. Hashtagilla #reima75 julkaistut postaukset saavuttivat tapahtumapäivänä ja sen jälkeen lähes 100 000 näyttökertaa.

Tyylivaikuttaja, julkkisstylisti Maryam Razavi (vas.) stailasi Torin 10-vuotismuotinäytöksen.
Näytöksen malleina nähtiin Torin asiakkaita ja ammattimalleja.


PR-tapahtumissa vaikuttajat eivät ole enää ainoastaan vieraita, vaan heitä palkataan myös puhujiksi, juontajiksi, esiintyjiksi ja stylisteiksi.

Kun verkkokauppa Tori.fi täytti kymmenen vuotta viime kesäkuussa, se järjesti muotinäytöksen. Näytöstä palkattiin stailaamaan suosittu sosiaalisen median vaikuttaja, stylisti ja malli Maryam Razavi.

Razavi metsästi kaikki näytöksen vaatteet ja asusteet Torin valikoimasta. Näytöksessä nähtiin muun muassa pitkä nahkatrenssi, pyöräilyshortsit, eläinkuosia ja hääpuku. Viesti oli, että Torista löytyy jokaiselle jotakin – että kierrättäminen kannattaa ja muotilöytöjä voi tehdä myös edullisesti. Tapahtuman juontanut Lenita Airisto kertoi jokaisen vaatteen kohdalla niistä pyydetyn hinnan. Malleina näytöksessä nähtiin Torin asiakkaita ja ammattimalleja. Vieraina oli mediaa ja vaikuttajia.

– Meillä oli viime vuonna iso kasvun kausi, ja vaatteet ja kengät ovat Torin toiseksi suurin kategoria heti sisustustuotteiden jälkeen. Halusimme tuoda muotitarjontaa esiin ja näyttää, että vaatteiden ostaminen käytettynä on trendikästä. Maryam käyttää paljon Toria muutenkin, joten hän oli nappivalinta stailaamaan näytöksen, kertoo Torin markkinointipäällikkö Laura Kuusela.

Tapahtuman ajoitus oli hyvä, sillä viime vuonna vastuullisuuskeskustelu ja second hand -ostaminen kiinnostivat suurta yleisöä enemmän kuin koskaan.

Viime vuonna Torissa myytiin vaatteita ja kenkiä yhdeksällä miljoonalla eurolla. Vaate- ja kenkäkauppoja tehtiin 290 000 ja tuotteiden keskihinta oli 31 euroa.

Teksti Ida Rantala Kuvat Lovia, Balmuir, Reima, Tori.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.