Museoista ympäri Suomen löytyy nyt jotain ihan uutta: kotimaista muotia.

Papu Design x Riihimäen taidemuseo

Riihimäen taidemuseossa avautuu kevään aikana muotia ja taidetta yhdistävä näyttely nimeltä Papu meets art.

Näyttelyssä on esillä Papu Designin vaatteita ja asusteita sekä brändillä kuosisuunnittelijana työskentelevän taiteilija Hanna-Riikka Heikkilän teoksia. Näyttelyä täydentävät Riihimäen taidemuseon kokoelmiin kuuluvat teokset.

Suomalainen Papu Design tunnetaan vastuullisesti tuotetuista naisten- ja lastenvaatteista, joita myydään lähes kolmessakymmenessä maassa. Heikkilän taide on ollut Papu Designin kuosien lähtökohtana jo yrityksen perustamisvuodesta 2012 lähtien.

Pispala Clothing x Kiasma

Tamperelainen Pispala Clothing luo nykytaiteen museo Kiasman museokauppaa varten uudenlaisen, kotimaisen taidevaatemallistokonseptin.

Keväällä julkaistavassa ensimmäisessä mallistossa on mukana kaksi Kiasman kokoelmataiteilijaa: nykytaiteilija Ninni Luhtasaari ja graffititaiteilijana tunnettu EGS. He suunnittelevat malliston yhdessä Pispala Clothingin muotisuunnittelija Lauri Järvisen ja luovan johtaja Leena Haldinin kanssa. Jatkossa mallistoja on tarkoitus julkaista kausittain.

Pispala Clothing on vuonna 2021 Tampereella perustettu designvaatebrändi, jonka kaikki kuosit ovat ammattitaiteilijoiden suunnittelemia. Järvinen muistetaan nyrkkeilijä Elina Gustafssonille Linnan juhliin vuonna 2018 suunnittelemastaan nokkoskuituasusta.

Voglia x Malva

Kotimainen muotitalo Voglia on toteuttanut vaatemalliston yhteistyössä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan kanssa. Alusta loppuun saakka lahtelaisin voimin tehty unisex-mallisto on kunnianosoitus paikallisuudelle ja museoalueen historialle.

Malva-museo sijaitsee Mallasjuoman-oluttehtaan entisissä tiloissa Lahden keskustassa. Malliston suunnitellut Salla-Maaria Syvänen kävi muun muassa läpi paljon vanhoja valokuvia tutkien panimon työntekijöiden vaatetusta ja niiden yksityiskohtia. Havaintojaan hän sovelsi työssään.

Mallisto jakautuu kahteen osaan: museon henkilöstön työvaatteisiin ja kuluttajille suunnattuihin kaupallisiin tuotteisiin. Malvan työntekijöiden päivittäisessä käytössä ovat kuosillinen t-paita, farkkutakki ja hihaton mekko. Kuluttajille näistä sinisävyisistä tuotteista on tehty hieman vaaleammat versiot, jotka ovat myynnissä sekä Voglian verkkokaupassa että Malvan museokaupassa.Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digitaalisen muotilehden talvinumerossa. Tilaa Fashion Finlandin digilehti.


Kuvat brändit

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.