Pandemia on nujerrettava, mutta liikkumisrajoituslaki on siihen väärä, tehoton ja epäselvä keino, sanoo Suomen Yrittäjät.


Suomi on pidettävä liikkeessä – kaikin mahdollisin keinoin. Näin voi päätellä Suomen Yrittäjien uudesta ehdotuksesta.

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa Suomen Yrittäjien eilen julkaisemassa lausunnossa, että ”liikkumisrajoituslaki iskisi lujaa tuhansiin kaupan ja palvelualan yrityksiin sekä kaataisi niitä turhaan ja aiheuttaisi työttömyyttä.”

Suomen hallitus ei ole esittänyt liikkumisrajoituksille juuri vaihtoehtoja, mutta Suomen Yrittäjien mielestä sellaisia löytyy useita.

Yrittäjien mukaan on tarpeetonta rajoittaa kauppaa, kun tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti lähi- ja perhepiirissä. Kauppiaita ei siis tule rankaista enempää tilanteessa, jossa virus ei ole levinnyt juurikaan kaupoissa. Turvallisen asioinnin takaamiseksikin kaupat ovat jo tehneet useita toimenpiteitä.

Suomen Yrittäjät esitteli eilen eduskunnalle viisi vaihtoehtoista ratkaisua ulkonaliikkumiskiellolle.

Ensimmäinen keino on kohdistaa rokotuksia nopeasti ongelma-alueille, erityisesti Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle, joissa on rokotettu suhteellisesti vähemmän kuin muualla maassa.

– Ei ole järkeä, että rokotamme suhteellisesti eniten siellä, missä tautia on vähiten, ja vähiten siellä, missä tautia on eniten, Pentikäinen sanoo.

Toinen ratkaisu ongelmaan on tiukentaa kokoontumisrajoituksia. Samalla ongelmaryhmille tulisi viestiä nykyistä enemmän siitä, miten tärkeää on välttää tapaamisia myös lähipiirissä.

Suomen Yrittäjät ehdottaa myös, että kaupoissa ja palvelualan yrityksissä samaan aikaan vierailevien asiakkaiden määrästä tulisi säätää nykyistä tarkemmin. Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi varaamalla niihin ennakkoon vierailuaika.

Neljäs ehdotus: jos liikkumisrajoituksia säädetään, ne voisi kohdentaa esimerkiksi kello 22–06 väliselle ajalle. Tämä olisi keino vähentää kontakteja yksityistilaisuuksissa. Samalla voidaan kieltää kotona tapahtuvat yksityiset juhlat, joihin osallistuu muita kuin saman perheen jäseniä.

Viidentenä keinona Suomen Yrittäjät ehdottaa maskipakkoa sisätiloissa ja liikennevälineissä.

Yrittäjät korostaa, että nykyinen epätarkka ja tulkinnanvarainen liikkumisrajoitusesitys voi murentaa luottamusta kaikkia rajoitustoimia kohtaan.

– Esitys kohtelee yrityksiä eriarvoisesti. Rajoitukset kohdistuvat yrityksiin eri tavalla esimerkiksi koon perusteella. Se suosii suuria marketteja ja sorsii pieniä erikoiskaupan ja palvelualan yrityksiä, Pentikäinen sanoo.

Muotialan yrittäjät kertoivat eilen Fashion Finlandille, kuinka pitkään jatkunut sulku-uhka ja rajoituksia käsittelevä uutisointi ovat jo turmelleet kaupan, kun asiakkaat ovat vetäytyneet koteihinsa.

Suomen Yrittäjien yrityslainsäädännön asiantuntijan Karoliina Katilan mukaan päättäjien tulee ottaa huomioon yrittäjien asema vaikeassa tilanteessa – tuli ulkonaliikkumiskielto tai ei.

– Määrätään kaupat suljettavaksi tai ei, vaikutukset liikkumisrajoituksissa ovat vastaavanlaiset kuin sulussa, ja sen takia myös korvausten pitää olla samanlaiset. Näennäinen oikeus harjoittaa toimintaa ei tee tilanteesta aitoa ja liiketoiminnasta mahdollista.

Katila linjaa, että paras ratkaisu olisi kohdistaa rajoitustoimia tarkasti oikeisiin paikkoihin.

– Erikoiskaupassa tartunnat eivät ole päässeet leviämään, ja siksi niitä ei ole tarkoituksenmukaista kohdistaa sinne.


Kuva Christian Wiediger / Unsplash


Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.