Muotikauppias Kati Karvinen päätyi muotialalle kuuluisan vaatesuunnittelijaäitinsä Annikki Karvisen jalanjäljissä. Tunnettu sukunimi on ollut sekä siunaus että taakka.

”Elämässäni on nyt se vaihe, että saan tehdä, mitä tykkään. Ja se on ihanaa”, muotiyrittäjä Kati Karvinen sanoo.

Muotiala on kulkenut Karvisen suvussa: hänen äitinsä on legendaarinen tekstiilitaiteilija ja vaatesuunnittelija Annikki Karvinen, joka teki nimensä poppanavaatteilla. Ne olivat aikoinaan monen tunnetun poliitikon ja yhteiskunnan huipulla työskennelleen naisen luottovaatteita.

Kati Karvinen itse ei ole opiskellut muotialaa. Perheen vanhimman lapsen opinahjon päätti aikoinaan isä.

“Isäni oli kauppakorkeakoulun käynyt mies ja halusi, että myös minusta tulee ekonomi. Se oli sillä sipuli, vaikka itse olisin halunnut luovalle alalle. Toisena vaihtoehtona isä tarjosi hammaslääkärin opintoja. Valitsin sitten kahdesta pahasta pienemmän”, Karvinen muistelee nauraen.

Valmistuttuaan ekonomiksi vuonna 1989 Karvinen lähti perustamaan Annikki-äidin yritykselle myyntikonttoria Saksan Hampuriin. Eikä se ollut ensimmäinen kerta, kun Karvinen oli apuna äidilleen: pienestä koulutytöstä lähtien hän oli työskennellyt ensin apurina Karvisen myymälässä ja myöhemmin Karvisen osastoilla kansainvälisillä messuilla. Äidin vanavedessä hän näki ja koki paljon. Se sytytti palon yrittää “jotain omaa”.

Ja niin vuonna 2007 Karvinen perusti oman yrityksensä, ja Saksassa Syltin saarella sijainnut Annikin myymälä siirtyi tyttärelle uudella konseptilla. Kolmen vuoden päästä myös Hampurin-myymälä siirtyi Karvisen omistukseen. Myöhemmin Annikin Saksan-yritys lopetettiin kokonaan.

“Äidilleni oli hyvin tärkeää, että hänen liikkeissään myytiin vain ja ainoastaan hänen omaa tuotantoaan. Koska halusin kokeilla siipiäni suunnittelijana, oli minun siis perustettava myymälä itse.”

Äidin jalanjäljissä kulkeminen toi kuitenkin mukanaan kovat paineet.

“Ensimmäisten omien kokoelmieni jälkeen jouduin melkoiseen ryöpytykseen. Sanottiin, että siellä on nyt vähän yritetty ottaa äidiltä sitä ja tätä. Ensimmäisen vuoden olin todella hukassa suunnittelijana.”

Sittemmin Karvinen on löytänyt oman tyylinsä ja tiensä.

“Olen iloinen, että uskalsin aikoinaan muuttaa suuntaa ja lähteä tekemään oman näköistä mallistoa. Koen kehittyneeni suunnittelijana vuosien aikana todella paljon. Tämän syksyn kokoelma oli mielestäni fantastinen, ja sitä onkin myyty tukussa paremmin kuin kymmeneen vuoteen.”

Kati Karvisen myymälöissä on kaupattu hänen itse suunnittelemaansa mallistoa, mutta valikoimaan on mahtunut myös muiden laadukkaiden brändien sekä Annikki-äidin tuotantoa. Karvisen luoma konsepti on toiminut jo 15 vuotta – Hampurissa ja Syltin saarella sijaitsevat myymälät palvelevat asiakkaitaan edelleen.

Vuonna 2016 Karvisten saaga sai surullisen käänteen, kun Annikki Karvisen yritys hakeutui yllättäen konkurssiin. Kaikki loppui kuin seinään, ja liike Helsingin paraatipaikalla Esplanadilla joutui sulkemaan ovensa.

“Tuntui siltä kuin juuret olisi katkaistu. Oman yritykseni toiminta jatkui Saksassa, mutta Suomeen piti saada uusi alku.”

Sopiva liiketila löytyi kolme vuotta myöhemmin Helsingin Kluuvikadulta, vain kivenheiton päästä suljetusta Esplanadin-liikkeestä. Myymälä sai nimekseen AnnKai.

“Annkai on isäni minulle antama lempinimi. Vaikka se onkin Helsingin-liikkeen nimi, tuotantoni kulkee kuitenkin edelleen Karvinen-nimellä.”

Hulppea myymälä avautui komealle liikepaikalle juuri ennen pandemian alkua.

“Ajattelimme, että nyt on tehty asiat oikein. Mutta sitten alkoi korona. Sen seurauksien kanssa kamppailemme edelleen”, kertoo Karvinen haikeana.

AnnKai-myymälän asiakaskunta on varttuneempaa väkeä, eli juuri heitä, jotka pandemia-aikana pysyivät visusti kodeissaan. Tyrehtynyttä asiakasvirtaa yritettiin paikata verkkokaupalla, joka lopulta päätettiin sulkea muutama kuukausi sitten.

“Ei siitä ollut kuin työtä. Ei näin kalliita ja erikoisia vaatteita osteta netistä.”

AnnKain valikoimaan kuuluu Karvisen brändin lisäksi kansainvälisiä muotimerkkejä kuten Annette Görtz, Issey Miyake, Tsumori Chisato, Antonio Marras ja Avant Toi.

Kriisien jatkuessa ja epävakaassa maailmantilanteessa Karvisen bisneksen ovat pelastaneet Saksan-myymälät, joissa tilanne ei ole ollut yhtä huono. Toinen apu on ollut vankka jälleenmyyntiverkosto. Karvisen omalla mallistolla on noin 40 jälleenmyyjää, useimmat Saksassa ja Hollannissa. Jälleenmyyjiä Karvinen haalii miehensä kanssa perinteisellä menetelmällä: tavarat takakonttiin ja esittelymatkalle putiikista toiseen.

Karvisen tuotannosta 40 prosenttia on Suomessa ja loput Tallinnassa. Mallistojen neuleet tehdään Järvenpäässä. Ateljeevaatteet valmistuvat Jyväskylässä – Annikki-äidin vanhojen työntekijöiden käsissä.

“Kaikki tuotteemme valmistetaan pienissä perheyrityksissä. Tunnemme jokaisen ompelijan”, Karvinen kertoo ylpeänä.

Kankaat tulevat pieniltä tehtailta Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta. Lisäksi jokaisessa mallistossa hyödynnetään jotakin Annikin vanhaa kangasta.

Työntekijöitä Karvisella on kaksi Helsingissä ja kahdeksan Saksassa. Suunnittelussa hänellä on apuna kaksi käsiparia ja lisäksi graafikko.

Uudet kaupankäynnin tavat Karvinen kokee haastaviksi.

“Vaikuttajamarkkinoinnista en ole koskaan oikein perustanut, mutta nyt sekin on pitänyt oppia. Olen lähettänyt nuorempia työntekijöitäni muun muassa somemainonnan kurssille, koska eivät ne asiat vanhaan päähäni oikein mene.”

Ajan hermolla pysyminen on kuitenkin palkinnut, sillä nyt myös nuoren polven asiakkaat ja stylistit ovat löytäneet AnnKai-myymälän.

Karvinen asuu tällä hetkellä Hampurissa Saksassa. Iän myötä kaipuu takaisin Suomeen on kasvanut. Tulevaisuudessa Karvinen aikoo kehittää nykyisiä myymälöitään ja tuotantoaan entistäkin vastuullisemmaksi.

“Äitini käytti aikoinaan kankaista jokaisen senttimetrin. Nollahävikkiin tähtäämme mekin.”

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digitaalisen muotilehden talvinumerossa 2023. Tilaa Fashion Finlandin digilehti.


Kuvat AnnKai

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.