Kaupallinen yhteistyö: Sifter


Mitä pitää tehdä, jos on sijoittanut rahansa rahastoihin tai osakkeisiin, ja media pauhaa, että pörssikurssit romahtavat? Liian harvoin toimii se, että yrittää ostaa halvalla ja myydä kalliilla, sanoo sijoituspalveluyhtiö Sifterin toimitusjohtaja Santeri Korpinen.


Kun koko maailman näytti pysähtyvän koronaepidemian takia viime keväänä, pörssit eivät pysähtyneet. Päinvastoin, niissä alkoi tapahtua enemmän kuin aikoihin. Samalla kun koronaan sairastuneiden määrää esittävät käyrät ponkaisivat ylöspäin, pörssikurssit sukelsivat alaspäin. Silloin moni sijoittaja myi paniikissa sijoituksiaan.

Koronakriisi ei ole vielä ohi. Miten näinä poikkeuksellisina aikoina kannattaa sijoittaa? Sitä kysyimme sijoituspalveluyhtiö Sifterin toimitusjohtaja Santeri Korpiselta. Hänen johtamansa yritys on tuottanut sijoittajille pitkään erinomaista tuottoa. Nämä ovat hänen kuusi kullanarvoista vinkkiään.


1. Älä myy, kun housut tutisevat

Sijoittajan ja sijoitusten onnistuminen testataan vasta vaikeissa olosuhteissa. Kun pelottaa ja olo on epävarma, kannattaa pitää mielessä, mitä sijoituksiltaan haluaa. Niin olemme toimineet mekin Sifterissä. Pidimme koronan alettua linjamme, koska meillä on salkussamme laatuyhtiöitä. Miksi myisimme niitä pörssikurssien laskiessa?

Strategiamme osoittautui koronakeväänä oikeaksi. Paitsi että asiakkaamme saivat nukkua yönsä rauhassa, koronan laskun ja nousun jälkeen numerot kertovat, että pitämällä linjamme ja sijoituksemme, ylitimme vertailuindeksin yli viidellä prosentilla. Pitkäjänteisellä laatuyhtiöihin sijoittamisella olemme tuottaneet asiakkaillemme 330 prosenttia voittoa Sifterin olemassaolon aikana.

Historialliset tuotot eivät tietenkään ole tae tulevasta, mutta tähän mennessä olemme tuottaneet asiakkaillemme keskimäärin yli vertailuindeksin eli maailman osakeindeksin (MSCI World).

Pandemian opetus: suuntaa ei pidä lähteä muuttamaan, kun myrsky velloo kovimmillaan. Silloin on huonoin hetki ottaa rahat pois sijoituksista, koska lasku on jo tapahtunut.


2. Pidä katse horisontissa

Kriiseissä media riehaantuu ja uutisia tulee valtavasti. Se lisää epävarmuutta ja nakertaa pohjaa uskolta sijoitusten kannattavuuteen. Jos ajatuksena on kuitenkin ollut sijoittaa rahat esimerkiksi uutta asuntoa, mukavampaa elämää tai eläkepäiviä ajatellen, sijoitushorisontti on mitä luultavimmin useita vuosia.  Silloin kriisitilanteessa kannattaa istua sijoitusten päällä eikä tehdä mitään. Kuten koronakevät osoitti, sellainen sijoittaja pääsi helpolla, eikä lopulta menettänyt mitään. Meille Sifteriin tuli lisäsijoituksia juuri pahimman kriisin keskellä maaliskuussa. Sen jälkeen kurssit ovat kohonneet mukavasti.


3. Sulje kakofonia mielestäsi

Tieto on hyvä renki mutta huono isäntä. Normaaleinakin aikoina talousmedioisssa esitetyt mielipiteet ovat usein keskenään täysin ristiriitaisia. Jos niitä lukiessa ja kuunnellessa ei pidä varaansa, on vaikea tehdä päätöksiä. Saati jos koko maailma tuntuu olevan sekaisin.


4. Myrskyssä ei pidä panikoida

Sijoittajat ovat kuin teinilauma, ja ylilyönnit kuuluvat kuvaan. Kun osakekurssit laskevat nopeasti, tyypillisesti sijoittajat myyvät osakkeita ja siirtyvät käteiseen. Ajatus on looginen: myyn nyt ja ostan takaisin halvemmalla. Ongelma on kuitenkin siinä, että tällöin sijoittajan pitää osua lankulle kahdesti: on osattava myydä ja ostaa oikeaan aikaan. Kokemuksemme mukaan tämä onnistuu erittäin harvoin.

Sifterillä kokeilimme tätä 2000-luvun alun kriisissä. Emme onnistuneet, niin kuin ei moni muukaan. Emme yritä uudestaan.


5. Ihmisten ja talouden kyky palautua yllättää aina

Mikään ei palaa ennalleen. Näin puhuttiin keväällä, kun koronakriisi oli synkimmillään. Historia kuitenkin osoittaa, että ihmisillä ja taloudella on ihmeellisen hieno kyky palautua ja kehittyä. Joskus jälleenrakentaminen on hitaampaa, mutta innovaatiot, kilpailu ja ahneus vievät lopulta meidät uusille tasoille.


6. Onko nyt hyvä aika sijoittaa?

Meille Sifteriin on tullut koronan aikana ja sen jälkeen tiedusteluja, koska on taas hyvä aika sijoittaa. Olemme oppineet, että kannattaa olla suora ja rehellinen ja kertoa, että emme tiedä. Kukaan ei tiedä.

Jos tällaisina erikoisina aikoina haluaa laittaa ylimääräisiä rahojaan osakkeisiin, on ensin syytä tehdä sijoitussuunnitelma, jossa on aikahajautus. Toisaalta, jos sijoittajan aikahorisontti on riittävän pitkä eli esimerkiksi yli 10 vuotta, ei ajoituksella ole hurjasti merkitystä. Historian valossa voi nähdä, että pitkän tähtäimen sijoittaminen laadukkaisiin yhtiöihin on ollut ylivertainen tapa kartuttaa omaisuutta.



Vielä pieni loppukevennys, joka on totisinta totta.

Sijoittamisessa on aina kannattavinta, kun raha tuottaa korkoa korolle. Jos sinulta kysyttäisiin, kumman ottaisit mieluummin, miljoona euroa nyt heti vai yhden sentin, joka kaksinkertaistuu päivittäin, mitä vastaisit?

Valitsitko miljoonan?

Katsotaanpa, miten kävisi, jos olisit valinnut sentin. Ensimmäisen viikon jälkeen yksi sentti on kasvanut 1,68 euroon. Toisen viikon jälkeen se on jo 163 euroa. Kuukauden kuluttua sentti on muuttunut 10 miljoonaksi. Aika on rahaa, kun antaa rahan tehdä töitä.

Tutustu Sifteriin osoitteessa Sifterfund.com.
Santeri.korpinen@sifterfund.com ja +358 50 368 9129.


Sifter -sijoitusrahasto tukee vuonna 2020 Fashion Finlandin toimintaa ja muodin kulttuuria Suomessa.



Teksti Sami Sykkö

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.