Suomalainen laukkuvalmistaja PIHKA ja korubrändi Luv North kutsuivat Fashion Finlandin jouluiseen työpajaan. Kävi ilmi, ettei korujen valmistaminen käsityönä ole vaivatonta askartelua – ja juuri se saattoi olla tarkoituskin.

Tarvon läpi loskaisen Korkeavuorenkadun ja Designmuseon jälkeen käännyn vasemmalle. Kotimaisen laukkuvalmistaja PIHKAn havuin koristellut näyteikkunat loistavat kirkkaina turhan varhain pimentyneessä iltapäivässä. Myymälän sisällä tuoksuu glögi ja kahden korkean työpöydän äärellä ahertaa monta käsiparia. 

Olen saapunut muiden kutsuttujen tavoin PIHKAn ja Suonenjoelta lähtöisin olevan korubrändi Luv Northin järjestämään jouluiseen workshopiin, suomalaisittain siis työpajaan. Tarkoituksena on valmistaa hopeinen kaulakoru tai pieni nahkatuote itselle, lahjaksi tai Joulupuu-keräykseen annettavaksi.

Kavahdan myymälän seinustalla kahdessa rivissä olevia metallisia teollisuusompelukoneita ja kuvittelen valitsevani vaihtoehdoista helpomman, kaulakorun valmistamisen käsin.

Työvaiheista yksinkertaisimmaksi osoittautuu ensimmäinen: pahvisen sisuksen taittelu niin ikään pahviseen korurasiaan. Sen jälkeen alkavat haasteet.

Ketjuun riipuksiksi valitsemani luonnonhelmi ja hopealaatta ovat kovin pieniä – ja sormeni isoja. Laatasta pitää ensin irrottaa ohuenohut suojamuovi ja sen jälkeen hioa laatan reunat sormiviilalla pyöreiksi. Menetän otteeni halkaisijaltaan muutaman millimetrin mittaisesta laatasta useita kertoja. Kuin ihmeen kaupalla katseeni tavoittaa putoavan, minimaalisen kokoisen laatan, joka pysähtyy työtason ja etureisieni väliin. Työskentely jatkuu. 

Kun reunat on hiottu, on aika viimeistellä laattaan valmiiksi porattu röpelöreunainen reikä pienellä irtoterällä. Sitä kutsutaan senkkaamiseksi, opin. Seuraavaksi löydän kädestäni lehtisahan, jonka avulla yritän irrottaa vieterimäiseksi kierretystä hopealankapötköstä lenkkejä riipuksia varten. Tarvitsen apua. 

Ammattilaisen avulla lenkit irtoavat muutamalla hallitulla vedolla, ja pääsen kiinnittämään niitä laattapihdeillä riipuksiin. 

Sen jälkeen tehtävänä on katkaista muutaman sentin mittainen pätkä hopealankaa ja taivuttaa sen toinen pää pyöröpihdeillä silmukaksi. Toisen pään pujotan helmessä olevan reiän läpi, minkä jälkeen taivutan myös sen silmukalle. 

Lopulta pääsen kiinnittämään molemmat riipukset ketjuun. Enää korun puhdistus ja kiillotus liinalla, asettelu rasiaan, rusetin solmiminen sen ympärille, ja työni on tehty. Tunnin kestäneestä tuskailustani huolimatta – tai ehkä juuri siksi – olen lopputulokseen niin tyytyväinen, että sen lahjoittaminen Joulupuu-keräykseen kirpaisee hiukan.

PIHKA järjestää asiakkailleen myymälänsä yhteydessä olevassa työtilassa workshopeja kuukausittain. Myyntiin tulevat laukut valmistetaan Sastamalan-tehtaassa.

Luv Northin perustaja, korusuunnittelija Laura Paananen kehaisee tuotostani – ja paljastaa itse katselevansa Netflixiä koruja valmistaessaan. Juuri päättyneen kamppailuni valossa se kuulostaa uskomattomalta.

Paananen on järjestänyt kaikille avoimia workshopeja vuoden verran yhdessä PIHKAn omistajien, Sofia Salmen ja Roosa Mattsonin kanssa. Luv North toimii toistaiseksi vain verkossa, joten työpajat on pidetty PIHKAn tiloissa Helsingin Punanotkonkadulla.

Työpajat ovat Paanaselle tuttuja jo ajalta ennen yrittäjyyttä. Saattaa jopa olla, että ilman niitä Luv Northia ei olisi koskaan perustettu.

”Olen aina rakastanut käsillä tekemistä ja parikymppisenä osallistuin monta kertaa erilaisille korujentekokursseille. On tuntunut luontevalta pitää workshopeja muille, kun on itse ollut oppilaan roolissa.”

PIHKA on järjestänyt omia laukkutyöpajojaan kuukausittain jo kymmenen vuoden ajan. Ne ovat tärkeä osa liiketoimintaa ja parhaimmillaan muodostaneet liikevaihdosta kolmasosan. 

Mikä työpajoissa sitten kuluttajaa kiehtoo? Aikaa ja vaivaa säästyisi, jos vain noutaisi hyllystä valmiin tuotteen – ja vielä enemmän, jos klikkaisi sen verkkokaupassa ostoskoriin. 

”Käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa kaikelle sille tietotyölle, jolla ei ole alkua eikä loppua ja jota tehdään usein etänä Teamsissa”, uumoilee Sofia Salmi.

Työpajoista tietotyöläinen hakee konkretiaa: neljässä tunnissa nahkalaukku on valmis. Moni kehuu, kuinka työpajan aikana pää tyhjentyy kaikesta muusta, kun on keskityttävä käsillä tekemiseen. 

Ja tottahan se on. Nopeatempoisessa nykymaailmassa, joka piirtyy yhä useammin pelkkinä pikseleinä ruudulle, on melkeinpä meditatiivista päästä tunnustelemaan omin sormin pehmeäpintaista nahkapalaa tai taivuttaa pyöröpihdeillä hopealankaa silmukalle yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes se lopulta onnistuu (tai ei, toim. huom.).

”Tänä päivänä monella ei ole aikaa pysähtyä tai mahdollisuutta keskittyä edes kotona. Workshop on monelle oma hetki ja pieni irtiotto arjesta. Valmis tuote saa aikaan onnistumisen tunteen ja lisää itsevarmuutta”, Laura Paananen sanoo.

Joulupuu-keräyksessä kerätään joululahjoja lapsille ja nuorille, jotka saattaisivat muuten jäädä kokonaan ilman. Yritykset voivat osallistua keräykseen lahjoittamalla omia lahjakorttejaan tai tuotteitaan. Kuvassa PIHKAn kustomoitu bag-in-bag.

Työpajoihin populaa vetänee myös eksklusiivisuus. Kotiin lähtee omannäköinen tuote, jonka ulkomuotoon on päässyt vaikuttamaan. Tänä vuonna Luv Northin workshopeissa on valmistettu tuote, jollaista ei saa lainkaan verkkokaupasta. PIHKAn työpajoissa on välillä tehty mallistossa olevia tuotteita, välillä jotain muuta; laukku ei saa olla kaavoiltaan liian monimutkainen tai vaikeasti koottava.

Brändien järjestämissä työpajoissa yksittäinen kuluttaja myös pääsee työstämään laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja materiaaleja, joita voi olla mahdotonta hankkia mistään omin päin.

Sekä Paananen että Salmi toivottavat työpajoihin tervetulleiksi ihan kaikki – olivat taidot minkätasoiset tahansa.

”Aiemmin PIHKAn workshopeihin osallistui paljon heitä, jotka jo olivat käsityöorientoituneita. Alkuvuoden brändiuudistuksen yhteydessä lähdimme tavoittelemaan asiakasryhmää, joka arvostaa ennen kaikkea laatua. Onnistuimme, sillä workshopeihin tullaan nykyään kokemaan uutta ja erilaista, vaikka ei tekisi käsillään muuten mitään”, Salmi kertoo.

Salmi yhtiökumppaneineen on joskus pohtinut, kuinka hyvin ehkä jopa etäisenä pidettyyn designiin sopii työpajojen mukanaan tuoma läpinäkyvyys ja se, että tuotteen pääsee valmistamaan itse. 

”Se on ehkä erilaista, mihin alalla on totuttu – mutta toisaalta käytäntö on osoittanut, että ihmiset haluavat tulla ja osallistua.”

Paanasen mielestä läpinäkyvyys on pelkästään hyvä asia.

”Itse tehdessään ihmiset ymmärtävät, kuinka monta vaihetta yksinkertaisenkin korun tai nahkatuotteen valmistamisessa on. Se edesauttaa käsityön arvostamista.”

PIHKA ja Luv North järjestävät yhteisen lahja-workshopin kaikille halukkaille vielä kaksi kertaa ennen joulua, tulevana viikonloppuna.

Teksti Johanna Rämö
Kuvat Luv North ja PIHKA

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.