Kenkätehtailija Pertti Palmroth menehtyi 29. maaliskuuta Tampereella 88 vuoden iässä. Hän jätti merkittävän perinnön suomalaiselle muotiteollisuudelle.


Suuri suomalainen kenkientekijä on poissa.

Jo nuorena Pertti Palmroth näki isänsä Pentti Palmrothin perustamalla Partolan kenkätehtaalla, kuinka kengät valmistuvat. Osaamistaan hän täydensi teoriaopinnoilla Englannissa ja Saksassa.

Pertti Palmroth alkoi suunnitella omia mallistoja vuonna 1952. Ensimmäisenä pestinä oli suunnitella kengät Miss Universum-kisoihin Armi Kuuselalle. Viva-nimisistä kengistä tuli myyntimenestys Suomessa, ja viimeistään silloin Palmrothin nimi tuli tutuksi suurelle yleisölle.

– Kaikki ihmiset muotialalla tiesivät Pertti Palmrothin, muistelee Aira Samulin.

– Suomessa oli valtava kenkäteollisuus 1960- ja 1970-luvuilla. Tunsin Pertin ja koko kenkäalan hyvin, sillä tein kenkämuotiesityksiä aikoinaan tavarataloissa. Niissä oli useita kenkätehtaita mukana ja Palmroth tietenkin tunnettuna nimenä etunenässä.

Samulin kertoo, että näytöksiin oli aluksi vaikea saada kenkiä lainaksi. Ajateltiin, että ne menevät myyntikelvottomiksi, eivätkä näy kunnolla yleisölle.

– Mutta minä keksinkin järjestää näytökset korkeammalla lavalla niin, että kengät ovat katsojien korkeudella. Lavalla vaihdettiin kenkiä, eikä vaatteita. Näistä näytöksistä tuli kenkäpiireissä valtava menestys ja kansaa oli aina paljon katsomassa, kertoo Samulin.

Samulin kertoo, että hänellä on vieläkin tallella paljon Palmrothin jalkineita. On pitkää saapasta ja hyvälaatuisia mokkajalkineita.

Palmrothin kenkämuoti ja laatu tunnettiin maailmallakin. Vuonna 1965 Palmrothin kenkätehtaat saivat Pariisissa Coupe d’Or du Bon Goût Français -palkinnon luovasta ja kansainvälisestä muotityöstä. Myös arvostetut muotilehdet Vogue ja Harper’s Bazaar valitsivat Palmrothin kenkiä kuvauksiinsa. Ammattipiireissä Palmrothin saappaista puhuttiin mairittelevasti kenkien Rolls-Royceina, ja Palmrothista itsestään saapasmuodin kuninkaana. Vuonna 1980 Palmrothille myönnettiin Tasavallan presidentin vientipalkinto ja liikkeitä avautui Suomen lisäksi Ruotsiin, Norjaan, Hollantiin ja Saksaan.

Nyt Pertti Palmrothin poika Mikael Palmroth jatkaa isänsä elämäntyötä.


Teksti Ida Rantala Kuva Palmroth

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.