Anne Niemi pyörittää Seinäjoella naistenvaateliike Idannea yhdessä tyttärensä kanssa. Oman vaateliikkeen avaaminen teki kokeneen yrittäjän unelmista totta, vaikka kauppiaan taival ei ihan helppo ole ollutkaan.

Anne Niemi on monialayrittäjä kolmannessa polvessa. Kokemusta on kertynyt niin perunanjalostuksesta, metallialalta, politiikasta kuin pääomasijoittamisesta. 

Etelä-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtajana Niemi puhuu muille yrittäjille rohkeudesta ja kehottaa toteuttamaan unelmiaan. Yksi omista haaveista oli kuitenkin vähällä jäädä toteuttamatta.

”Minulla oli tapana tuoda ulkomaanmatkoiltani vaatteita ystävilleni. Muutama ihminen ehti vuosien aikana ehdottaa minulle oman vaateyrityksen perustamista”, kertoo Niemi. 

Unelman esteenä oli kuitenkin pelko epäonnistumisesta: entä jos vaateliike ei menestykään? Lopulta Niemi tajusi, että on peiliin katsomisen paikka. 

”Kannustan muita yrittäjiä tekemään haaveista totta. Päätin alkaa tehdä niin kuin opetan.”

Niinpä Niemi otti riskin luottaen siihen, että hänen tunnettuutensa yrityselämässä ja maineensa tyylikkäänä pukeutujana houkuttelisivat putiikkiin asiakkaita. Pukeutumistyyliään Niemi kuvailee ”tarkkaan harkituiksi kokonaisuuksiksi”. 

Myös Niemen tytär Eveliina Syrjälä on aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta perheyrityksen toimialat, perunat ja metalli, ”eivät oikein iskeneet”. Mutta kun Niemi heitti ilmoille idean vaatekaupan perustamisesta, tytär innostui heti.

Kauppa kaipasi vielä osaavan vaatemyyjän, joten Niemi pyysi kanssaan kahville muuan Kirsi Korven

”Aikoinaan asioin tiuhaan vaateliikkeessä, jossa Kirsi työskenteli. Vuosia sitten hän sanoi minulle, että jos joskus perustan vaatekaupan, niin hän tulee sinne myyjäksi. Kysyin, josko hän muistaa lupauksensa.”

Ja muistihan Kirsi. Päätettiin perustaa naistenvaateliike Idanne. 

Tuolloin koronasta ei ollut vielä tietoakaan, mutta kun liike avasi ovensa elokuun ensimmäinen päivä vuonna 2020 Seinäjoen torin laidalla, elettiin jo keskellä pahinta pandemiaa.

”Täytyy myöntää, että avajaisten aikaan vatsassa muljahteli. Olen kuitenkin nähnyt lamavuodet ja finanssikriisin. Tilanteita tulee ja menee. Surkuttelu ja päivittely eivät koskaan ole auttaneet.”

Idannelle oli tarkoitus perustaa myös verkkokauppa ”joskus tulevaisuudessa”, mutta pandemia pakottikin toimimaan aiottua ripeämmin. Verkkokauppa aukesi muutama kuukausi liikkeen avaamisen jälkeen. 

”Verkkokauppa on Eveliinan vastuulla, samoin somemarkkinointi. Hän ei kuitenkaan ole kokoaikaisesti Idannella töissä, sillä vielä emme voi maksaa kahden ihmisen palkkaa.”

Tytär on kulkenut koko ikänsä yrittäjä-äitinsä rinnalla. 

”Odotin viimeisilläni Eveliinaa ja olin ollut kaksi päivää äitiyslomalla. Kolmantena päivänä isäni kuoli. Eveliina syntyi tästä kolme viikkoa myöhemmin, eli jouduin lähtemään märkä lapsi kainalossa perheyrityksen asioita hoitamaan”, Niemi muistelee tragediaa, joka sysäsi hänet vuonna 1997 Järviseudun Peruna Oy:n johtoon.

Kysymykselle äidin ja tyttären yhteistyön sujuvuudesta Niemi naurahtaa hieman. 

”Olemme kaksi voimakastahtoista ja kovapäistä. Puhumme kovaa ja suoraan. Erimielisyyksiä on, mutta opimme jatkuvasti toimimaan yrittäjäparina paremmin. Yritän itse välttää asennetta, että minä äitinä olisin vanhempi ja viisaampi. Yritän antaa Eveliinalle tilaa samalla tavalla kuin isä aikanaan antoi minulle kouluttaessaan minua yrityselämään.”

Lyhyen historiansa aikana Idanne on ehtinyt palvella asiakkaitaan jo kolmessa eri liiketilassa. Seinäjoen torin laidalta liike muutti vuoden 2021 joulukuussa torin toiselle puolelle suurempiin neliöihin. Seuraava muutto oli edessä vuoden 2022 syyskuussa, tällä kertaa vesivahingon takia. Väistötila löytyi onneksi seinän takaa. 

”Korona, vesivahinko ja nyt tämä yleinen mielentila – haasteita on riittänyt. Tällä hetkellä pelottaa yleinen negatiivisuus ja pahan lietsominen. Media kirjoittaa pääosin vain negatiivisista asioista ja kuluttajille tyrkytetään epävarmuutta. Alalla ei kestettäisi enää epäonnistuneita vuosia.”

Idannen tulos on ollut vuosien aikana nousujohteinen mutta silti miinuksen puolella. 

”Alun perin ajattelin, että pitää odottaa ainakin kolme vuotta ennen kuin voi edes ajatella yrityksen tuottavan tulosta. Vastoinkäymisten takia olen mielessäni pidentänyt ajan viiteen vuoteen.”

Vaikka vuodet ovat olleet kalliita, ne ovat Niemen mukaan olleet myös antoisia. Parhaat onnistumisen hetket hän kokee tavallisessa kaupan arjessa. 

”Esimerkiksi viime maanantaina asiakas saapui liikkeeseen, riisui takkinsa ja sanoi, että pue minut. Kauppaa tehtiin pitkään, ja lopulta ulos lähti tyytyväinen asiakas. Silloin sanoin tuttavalleni, että olen aivan oikealla alalla.”

Onnistumiset saavat Niemen luottamaan tulevaan. Vaikka haaveissa siintävät kasvu ja laajentuminen, on ensin saatava nykyinen liiketoiminta kannattavaksi. Tavoite on myös palkata Eveliina-tytär yritykselle kokopäiväiseksi.

”Jotain olen tehnyt oikein, koska tyttärenikin haluaa jatkaa yrittäjänä – jo neljännessä polvessa.”

Kuvat Idanne

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.