Suomalaisen Elina Hyvölän työ on löytää lupaavia malleja maailman tunnetuimmalle mallitoimisto IMG Modelsille. Unelmatyö on vienyt Hyvölän Pariisista Australiaan asti. 

Kasvojen tarkkailua ihmisvilinässä. TikTok-videoiden ahkeraa selailua. Satojen hakemusten lukemista. Olisiko juuri hän se sopiva?

Tämän kysymyksen Elina Hyvölä esittää itselleen päivittäin. Hyvölän työ on bongata potentiaalisia malleja mallitoimiston listoille. Ja mikä tärkeintä, hänen tulee löytää tulevat supermallit ennen kilpailijoita. 

Kun Hyvölä löytää etsimänsä, ojentaa hän käyntikortin ja toivoo potentiaalisen mallin ottavan häneen yhteyttä. Hyvölä ei koskaan itse pyydä yhteystietoja. 

Hyvölän ojentamassa käyntikortissa lukee IMG Models. Se on yksi maailman tunnetuimmista mallitoimistoista. Toimiston listoilta löytyvät muun muassa huippumallisisarukset Gigi ja Bella Hadid

”Oma suosikkini löytämistäni malleista on nigerialainen Blessing. Hän työskenteli ranskalaiselle muotitalo Yves Saint Laurentille eksklusiivisesti kolme kautta putkeen”, Hyvölä kertoo.

Mallien etsimisen lisäksi Hyvölän työhön kuuluu pitää huolta jo toimiston listoilla olevista malleista. Monet aloittelevat mallit ovat muotiviikoilla elämänsä ensimmäistä kertaa ulkomailla ja tarvitsevat Hyvölän tukea. 

”Usein muotiviikoille tullessaan mallit ovat ensimmäistä kertaa ulkomailla eivätkä puhu englantia. Minä vien heitä kädestä pitäen paikasta toiseen ja huolehdin, että kaikki sujuu mutkitta.”

Mallien metsästäjän eli englanniksi scoutin työ sisältää paljon matkustelua. Ennen koronaa ulkomaanmatkat kuuluivat työnkuvaan vähintään kuukausittain. Matkoilla Hyvölä vierailee paikallisissa mallitoimistoissa ja etsii niistä lisäyksiä IMG:n listoille. 

Hyvölä on keskittynyt naismallien etsimiseen. 

”Malliala on siitä hieno, että se on yksi harvoista aloista, joissa naiset tienaavat huomattavasti miehiä enemmän. Myös töitä on tarjolla naisille enemmän.”

Hyvölän tie IMG:lle aukeni työharjoittelun kautta. Hän opiskeli viestintää Helsingin yliopistossa ja suoritti työharjoittelun helsinkiläisessä Paparazzi-mallitoimistossa vuonna 2015. Työpäivän päätteeksi Hyvölä oli menossa Flow-festivaaleille. Hänelle annettiin mukaan käyntikortteja ja neuvottiin pitämään silmät auki potentiaalisten mallien kohdalla. 

Käyntikorteille oli käyttöä ja Hyvösellä silmää mallien etsimiseen. Hän bongasi festareilta tytön, joka päätyi mallitoimiston listoille. Mallimaailma tuntui omalta ja vei mukanaan. 

Vähän myöhemmin Hyvölä pakkasi laukkunsa ja lähti Australiaan tavoittelemaan unelmiaan. Opiskelun ja muiden töiden ohella Hyvölä etsi malleja paikalliselle mallitoimistolle ja lähetti malliehdotuksia myös isommille toimistoille, kuten IMG Modelsille. Hyvölän lahjat huomattiin, ja hän pääsi työskentelemään IMG:lle freelancerina. 

Hyvölän toiveet toteutuivat, kun IMG tarjosi hänelle scouttaajan töitä Pariisista. Työskentely IMG:n palkkalistoilla oli ollut Hyvölän pitkäaikainen haave, joten hän pakkasi laukkunsa jälleen. 

Koronavuosina Hyvölä kokeili vuoden ajan työtä malli-castingin parissa.

”Valitsin paljon malleja lehtiin, kuten Vogue Italiaan. Muotiviikkojen aikana tehtävänäni oli tavata päivittäin satoja malleja ja valita heidän joukostaan eri näytöksiin sopivat. Tein töitä erityisesti uusien mallien parissa. Monille brändeille on tärkeää, että mallit lanseerataan juuri heidän näytöksissään. Mallit ovat siten vuosia vain heidän käytössään.” 

Työnä casting ei kuitenkaan tuntunut täysin omalta, joten Hyvölä palasi IMG Modelsille scouttauksen pariin. Casting-työn kokeilu ei kuitenkaan mennyt hukkaan, sillä nyt Hyvölällä on itsensä mukaan kokonaisvaltaisempi näkemys mallialasta.

Vaikka Hyvölä rakasti työtään, hän ei koskaan kotiutunut Pariisiin täysin. Korona-aikana hänkin siirtyi etätyöskentelyyn. Läsnäoloa Pariisin toimistolla ei vaadittu, joten Hyvölä päätti muuttaa takaisin Suomeen ja tehdä töitä sieltä käsin. Viime kesänä muutto toteutui. 

Nyt Hyvölä tekee Suomessa tismalleen samaa työtä kuin ennen maailmalla. Ainoastaan mallien bongaaminen kaduilta on jäänyt melkein tyystin. Tähän syitä ovat olleet ihmisten vähyys, paksut vaatteet, joiden takia ruumiinrakenteen arviointi on hankalaa, ja kasvomaskit. Pandemian aikana scouttausta on sen sijaan tehty paljon nuorten suosiman TikTok-sovelluksen kautta. 

Hyvölältä kysytään usein, minkälainen ulkonäkö herättää hänen mielenkiintonsa. Tähän Hyvölä ei pysty vastaamaan. Se, minkälaisia malleja etsitään, muuttuu kausittain. 

”Klassisen kauniille malleille on jatkuvasti yhä vähemmän töitä tarjolla. Laskussa ovat myös vaaleaihoisten ja alaikäisten mallien työt. Tällä kaudella erityisen kysyttyjä ovat olleet mallit Etelä-Sudanista.”

Vaikka trendit muuttuvat kausittain, on toki olemassa tiettyjä lainalaisuuksia. Sellaisiksi Hyvölä nimeää pitkät jalat ja hyvät mittasuhteet. Tarkoittavatko hyvät mittasuhteet siis laihuutta?

”Olemme vuosia yrittäneet tarjota kaikenkokoisia malleja, mutta muotitalot haluavat pääsääntöisesti vain tietyn kokoisia. Tämä on ymmärrettävää, sillä vaatteiden mallikappaleiden teko on kallista, ja siksi ne tehdään kaikki samankokoisiksi. Muotilehdissä mallien kirjo on jo laajentunut, mutta näytöksissä ei.”

Mallimaailman mainetta varjostaa 1990-luku langanlaihoine ja syömishäiriöisine malleineen. Hyvölä ei kuitenkaan allekirjoita kuvaa enää tänä päivänä. 

”Minua jopa vähän ärsyttää jatkuva keskustelu mallien laihuudesta ja se, että siten kyseenalaistetaan heidän terveytensä. Monesti mallit ovat luonnostaan hyvin hoikkia. Tätä voi olla vaikea ymmärtää, koska harva suomalainen on ruumiinrakenteeltaan hyvin pitkä ja hoikka.”

Ikäviä poikkeuksia Hyvölänkin uralle on sattunut. Jos malli ei voi hyvin tai herää epäily syömishäiriöstä, tilanteeseen puututaan. 

”Esimerkiksi muutama kausi sitten eräs malli tuli muualta Pariisiin muotiviikkoja varten. Huomasimme heti, ettei hän näytä terveeltä, joten peruimme hänen näytöksensä siltä erää. Malli lähetettiin kotiin terveydenhoitoalan ammattilaisten konsultointiin. Puolen vuoden päästä sama malli palasi töihin terveenä.”

Hyvölä on tehnyt scoutin työtä seitsemän vuoden ajan, eikä loppua näy. Hän kokee olevansa unelmatyössään ja toivookin tekevänsä työtä eläköitymiseen saakka. Esimerkkiä pitkästä urasta alalla näyttää hänen esihenkilönsä Pariisissa. Hän on ollut alalla jo 30 vuotta. Hyvölä nauttii seuratessaan mallien urakehitystä. 

”Monet mallit tulevat maista, joissa ei ole samanlainen elintaso kuin Euroopassa. Siksi on hienoa seurata, miten heidän elämänsä muuttuvat täysin työn ja palkan myötä. Moni saattaa ostaa perheellensä esimerkiksi talon.”

Haittapuolena Hyvölä mainitsee mallien välinpitämättömän kohtelun. 

”Varsinkin ensimmäinen muotiviikko casting-työssä oli hämmentävä. Siellä näin, miten huonosti suunnittelijat välillä malleja kohtelivat. He saattoivat hälyttää mallin toiselta puolelta kaupunkia paikalle ja sitten odotuttaa tätä tunteja.”

Scoutin työstä haaveilevia Hyvölä ohjeistaa hyppäämään suoraan syvään päätyyn. Siten myös hänen oma uransa sai alkunsa. 

”Mene rohkeasti kadulle ja ala etsiä potentiaalisia tyyppejä. Itse löysin Australiassa tytön, jonka kuvan lähetin suoraan IMG:lle. Viiden minuutin päästä minulle soitettiin ja pyydettiin tulemaan toimistolle tytön kanssa. Ota siis rohkeasti yhteyttä isoihin toimistoihin.”


Kuvat Elina Hyvölä

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.