Natural Indigo Finland kehittää ekologisia värjäysmenetelmiä. Niistä viimeisin on tehty yhteistyössä kahvivalmistaja Pauligin kanssa.

Pauligin paahtimolla Helsingin Vuosaaressa valmistuu vuodessa noin 60 miljoonaa kahvipakettia. Kahvinpurujätettäkin syntyy, mutta jätelaitoksen sijaan se kuljetetaan Nivalaan Natural Indigo Finlandin tehtaalle. Siellä hukkakahvi muuttuu tekstiiliväriaineiksi.

Vuonna 2017 perustettu luonnonvärjäysmenetelmiä kehittävä Natural Indigo Finland tavoittelee toimillaan konkreettista kestävää kehitystä.

”Kun hyödyntää hukkaa, ei tarvitse kasvattaa mitään”, perustaja ja toimitusjohtaja Pasi Ainasoja sanoo.

Vaikka on hänellä kasvattamisestakin kokemusta.

27 vuotta Ainasoja työskenteli vakuutus- ja finanssialalla pyörittäen päivätyönsä rinnalla maatilaa. Kymmenisen vuotta sitten hän alkoi selvittää, millaisia vaihtoehtoja perinteiselle viljelylle olisi olemassa. Aika tuntui otolliselta muutokselle.

”Johtoryhmissä oli alettu puhua vastuullisesta sijoittamisesta ja vihreistä lainoista. Leijonan luolaa katsoessani sijoittajat olivat aina peukku pystyssä, kun kyseessä oli ekologinen yritysidea.”

Soittokierros tutkijoille sai aikaan sen, että vilja vaihtui värimorsingoksi. Sen lehtimassasta saisi eristämällä aikaan indigoa, sinistä luonnonväriä. Muutamassa vuodessa Nivalan morsinkoviljelmät kasvoivat kymmenien hehtaarien kokoisiksi.

Parhaiten luonnonvärit kiinnittyvät kasvi-, eläin- ja puupohjaisiin materiaaleihin, erityisen hyvin villaan. Tekstiilialan lisäksi luonnonvärejä voidaan hyödyntää muun muassa paperi- ja pakkausteollisuudessa.

Ensimmäiset Natural Indigo Finlandin kasvivärillä värjätyt kaupalliset tuotteet valmisti Arela keväällä 2021. Saman vuoden kesällä markkinoille tulivat Marimekon luonnonindigolla painetut vaatteet, laukut ja kodintuotteet. Seuraavana vuonna alkoi yhteistyö Lapuan Kankureiden kanssa.

Sitten Suomen ilmasto iski vasten yrittäjän kasvoja.

”Vaikka Suomi on puhtain paikka erikoiskasvien viljelyyn, peltoviljeltävästä kasvista ei koskaan saa riittävää volyymia vaihtelevien kesäsäiden vuoksi.”

Katse kääntyi teollisuuden sivu- ja hukkavirtoihin, tarkemmin Pauligin kahvinpurujätteeseen. Suomessa kahvia kuluu, joten hukkakahvin toimitusvarmuus tuntui värikasveja riskittömämmältä. Jatkossa hukkakahvia on tarkoitus kerätä muiltakin paahtimoilta. 

”Kun kaikki yhtiöt pyrkivät pienentämään hukkaa, on hyvä, että raaka-ainetta saa useasta paikasta.”

Silkkaa kahvinruskeaa ei Nivalan-uuttamolla synny, vaan hukkasumpista saa kymmeniä eri sävyjä, muun muassa keltaista, oranssia ja jopa sinistä. Vihreällekin olisi kysyntää, mutta sen valmistaminen on haasteellista – joutuu tekemään ”cocktailin”, Ainasoja kuvailee.

”Tällä hetkellä testaamme uusia metsäpuolen sivuvirtoja. Tulokset näyttävät hyviltä.”

Kahvinpurujätteestä uuttamalla saatavat tekstiiliväriaineet poikivat Natural Indigo Finlandille Vuoden startup -tunnustuksen Suomen Nuorkauppakamarien Tuottava idea -kilpailussa. Palkitut saivat näkyvyyttä maailman tunnetuimmalla valotaululla New Yorkin Times Squarella.

Ainasojan loikka vakuutus- ja finanssialalta tekstiili- ja kemianteollisuuteen on ollut pitkä, samoin matka raaka-aineen kehittämisestä kaupallistamiseen.

”Sekä elämyksiä että haasteita on riittänyt”, hän toteaa.

”Olen oppinut arvostamaan eri alojen osaajia. Teen tiivistä yhteistyötä tutkimuslaitosten, yliopistojen ja opiskelijoiden kanssa. Nuorilta olen oppinut paljon – he muuttavat tulevaisuuden.”

Eri alojen asiantuntijoiden välille hän toivoisi enemmän yhteistyötä.

”Jokainen tekee työtä omassa kuplassaan, vaikka pitäisi pelata joukkueena. Tutkimus toisi dataa eri vaiheisiin, mutta tieto jää liian usein tutkijoiden pöydille eikä pääse tuomaan lisäarvoa yritysmaailmaan.” 

Tuotantoprosesseissa apuna on ollut pienen maaseutukunnan aktiivinen kyläyhteisö. Tärkeitä kumppaneita ovat teolliset värjäämöt. Lankaa ja kuitua värjätään Suomessa Lappajärven värjäämöllä, kankaita ja neuletuotteita Ruotsin puolella 7H Färgerissä. Taloudellista tukea on antanut muun muassa maaseudun kehittämisyhdistys Keskipiste-Leader ry.

”Toimintatonnit ja -kymppitonnit ovat olleet alkumatkalla olevalle pienelle start-upille todella merkityksellisiä summia”, Ainasoja kiittelee.

”Hyödyntämällä uusiutuvien raaka-aineiden sivuvirtoja säästetään merkittävästi luonnon resursseja”, sanoo Natural Indigo Finlandin perustaja ja toimitusjohtaja Pasi Ainasoja.

Tähän asti Ainasoja on työntänyt yritystään eteenpäin hartiapankilla. Nyt työn alla on kansainvälistymissuunnitelma ja rahoituksen hakeminen. Natural Indigo Finlandin luonnonväri-innovaatioita on tarkoitus lähteä viemään tekstiiliteollisuuden arvoketjun alkupäähän Portugaliin, Espanjaan, Italiaan ja Turkkiin – sinne, missä monen suomalaisenkin vaatevalmistajan tuotteiden värjäys tapahtuu. Tavoitteita tukemaan avattiin marraskuun alussa pieni osakeanti.

”Yhteistyöt isojen kansainvälisten toimijoiden kanssa ovat etenemässä. Ekologiset väriaineet ovat herättäneet mielenkiintoa ympäri maailmaa”, Ainasoja kertoo.

Samaan aikaan hankkeet kotimaisten muotialan yritysten kanssa jatkuvat: loppuvuodesta lanseerataan ASK Scandinavian ja Spinnovan kanssa yhteistyössä tehty käsilaukku.


Teksti Johanna Rämö
Kuvat Lapuan Kankurit ja Pasi Ainasoja

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä: fafi@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.