Yhtäkään tuotetta ei myydä ilman visuaalisuutta, sanoo tuotekuvapalvelu Stoodion Henrik Geitel.

Digitalisoituva muotikauppa siirtää katseen verkkoympäristöön ja sen toiminnallisuuteen. Yhtenä elinehtona ovat kuvat ja videot, joiden roolin voi nähdä korostuneen osto- ja palvelukokemuksessa.

– Nettikauppaa ei ole olemassa ilman kuvia, eikä yhtäkään tuotetta myydä ilman visuaalisuutta. Erityisesti muoti- ja vaateteollisuudessa kuvien merkitys korostuu. Kuluttajan täytyy päästä kokemaan tuote ja tuntemaan sen ominaisuudet verkossa samalla tavalla kuin kivijalassakin, summaa Stoodion myyntijohtaja Henrik Geitel.

Stoodio on muotikaupan tuotekuviin ja videoihin erikoistunut kuvapalvelu. Vuonna 2016 perustettu yritys on palvellut lähes 200 suomalaista brändiä ja yritystä. Stoodion tiimi koostuu eri osa-alueiden ammattilaisista.

– Stoodion ydinajatuksena on tehdä tuotekuvauksesta mahdollisimman vaivatonta asiakkaalle. Stoodion stailisteilla on taustaa pukeutumisneuvojina toimimisesta tunnettujen kauppojen ja brändien alla. Kuvankäsittelijöillä on vankka tausta mainostoimistopuolelta ja nimenomaan kaupallisen kuvan käsittelystä. Asiakkaan ei tarvitse itse osata tai tehdä mitään.

Geitelin mukaan Stoodion asiakas voi olla iso kauppaketju, yhden hengen pienyrittäjä ja kaikkea siltä väliltä. Tähän perustuu myös Stoodion liiketoiminta- ja palveluajatus.

– Ajatus yritykseen lähti nimenomaan siitä, että tarjotaan laadukkaan, helpon, edullisen ja nopean kuvatuotannon mahdollisuus kaikille muotikaupan toimijoille. Studiomme on aina valmiina, eikä meillä ole minimitilausta. Yhden tuotteen kuvauttaminen maksaa edullisimmillaan 19 euroa.


Verkkokauppaa on kaikki saatu näkyvyys verkossa

Stoodion toimintamalli perustuu automaation hyödyntämiseen ja robottiavusteiseen ohjaukseen. Ne tekevät kuvien tuottamisesta nopeaa ja kustannustehokasta. Geitel korostaa myös kuvien johdonmukaisuuden merkitystä: asettelun, värien, varjojen ja esillepanon tulee olla kunnossa.

– Verkkokauppaa on kaikki saatu näkyvyys verkossa: some, verkkokauppa, näyttömarkkinointi, mobiili. Kaikissa kanavissa on eri materiaalivaatimukset, mutta sisällön täytyy olla silti viestinnälllisesti yhtenäistä.

– Sudenkuopat välttääkseen brändin haltian tulee ymmärtää eri kuvien tarkoitukset. Kuvan rooli on moninainen: se voi rakentaa fiilistä, tuoda asiakkaan kauppaan, saada ostamaan, nostaa esiin yksityiskohdat, vaikuttaa ostoperusteisiin ja järkisyihin. Myös videoilla on kasvava viestinnällinen merkitys still-kuvien ohella.

Laadukkaissa kuvissa ja videoissa on onnistuneen kaupankäynnin kannalta monta etua. Kun asiakas näkee tuotteen tarkasti, reklamaatiot ja palautukset vähenevät. Yrityksen on myös helpompi rakentaa visuaalista identiteettiään laadukkaiden kuvien kautta profiloitumalla.

– Ostamisen tulee olla helppoa. Kun kuvissa on erilaiset taustat, sävyt tai asettelu, ostaminen vaikeutuu asiakkaan kannalta.

Verkkokauppaa tulisi rakentaa kuten kivijalkaakin

Geitelin mukaan suomalaisilla yrityksillä on vielä opittavaa kuvien laadun huomioimisessa osana yritystoimintaa. Toisaalta onnistujiakin löytyy.

– Suomalaisilla verkkokaupoilla on edelleen haasteensa kuvien kanssa. Meidän tulee oivaltaa, kuinka merkittävä osa laadukkaalla kuvalla on myynnin kannalta. Suomessa on toki myös hyviä esimerkkejä, kuten Lola & Lykke tai Kaiko.

Geitel vertaa verkkokaupan rakennustyötä kivijalkaan, joista jälkimmäiseen nähdään yhä edelleen usein huomattavasti enemmän vaivaa.

– Ruotsissa ja Tanskassa rakennetaan verkkokauppaa kuten kivijalkaa. Se on toimiva lähtökohta. Suomessa kalusteisiin ja somistukseen saatetaan käyttää paljonkin resursseja, ja olettaa että verkkokauppa pyörii itsekseen siinä sivussa. Lähtökohtaisesti tulisi ajatella, että verkkoympäristön visuaalisuus on aivan yhtä tärkeää kuin kivijalan somistus.

Teksti Ida Rantala Kuvat Modern Essentials

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.