Anna Isoniemeltä loistelias mallisto Adidakselle
Anna Isoniemi on suunnitellut vaatemalliston urheilujätti Adidakselle. Paljeteilla kyllästetty kokoelma sisältää mekkoja, puseroita, housuja ja laukkuja.
Mallistoa myy Adidaksen verkkokauppa sekä valikoidut jälleenmyyjät ympäri maailmaa. Suomessa kokoelmaa myy Beamhill.
– Adidas teki yhteistyömalliston ilman varsinaista julkaisupäivää. Yhteistyömalliston tuotteita tulee siksi tipotellen jälleenmyyjille, kerrotaan muotiliike Beamhillista, joka sai juuri lisäkuorman myymäläänsä.
Anna Isoniemi tunnetaan Aalto-yliopiston kasvattina, ja hän on ollut myös huippuarvostetun Hyeres -suunnittelukilpailun finaalissa. Paljetit ovat näkyneet Isoniemen suunnittelutyössä aiemminkin hehkutetuissa Racing Stripes ja Bye, Bye Tom -mallistoissa.
Suomalaiset suunnittelijalupaukset Milanon suurmessuille
Hämeen Ammattikorkeakoulun opiskelijoilla on edessään näytön paikka. Jalkinemuotoilun pääaineopiskelijoista Elli Hoviniemi, Laivi Koit, Nelli Nurmi, Jenny-Sophie Kuortti ja Niko Räsänen (kuvissa) on valittu mukaan helmikuussa Milanossa järjestettäville Micamin suurmessuille.
Opiskelijat ideoivat ja toteuttavat itse messuosastonsa ilmeen, valmistavat messuilla esiteltävät tuotteet ja analysoivat messujen aikana kilpailijoita ja trendejä. Messuilla on myös hieno mahdollisuus luoda kontakteja: Micam-messuilla vierailee vuosittain 90 000 kävijää 130 maasta ja näytteilleasettajia on noin 1400.
Messuille lähdön mahdollistaa Emil Aaltosen Muistorahasto, joka on perustettu edistämään suomalaisen kenkäalan ammattitaidon säilymistä.
Hämeen Ammatikorkeakoulun alaisuudessa toimiva Wetterhoff on harvoja korkean kansainvälisen tason jalkineopintoja tarjoavia kouluja maailmassa.
Micam-messut järjestetään Milanossa 16.–19.2.2020.
Designmuseon käsityönäyttely yhdistää menneen ja tulevan
Käsitöistä kiinnostuneita hemmotellaan nyt. Helsingin Designmuseoon avautunut uusi näyttely uppoutuu käsityön menneisyyteen, jota katsotaan nuorten muotoilijoiden silmin.
Hyvissä käsissä -nimisessä näyttelyssä nähdään teoksia ja installaatioita vaatesuunnittelija Henna Lampiselta, kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolaiselta, kuvanveistäjä Matias Liimataiselta sekä pelisuunnittelija Henri Tervapurolta.
Muotoilijat ovat luoneet Suomen Käsityön Ystävien arkiston pohjalta uusia teoksia, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat ja uusi teknologia. Esimerkiksi kuvissa näkyvissä Lampisen töissä on kierrätetyistä nahkatakeista valmistettuja tuotteita, joihin on luotu kuvio laserleikkauksilla.
Suomen Käsityön Ystävien arvokkaassa arkistossa on yli 6 000 tekstiilisuunnitelmaa 1800-luvun loppupuolelta 1990-luvulle. Mukana on taiteilijoiden alkuperäisiä akvarelliluonnoksia, työpiirustuksia sekä näytteitä kudotuista kankaista ja kirjontamalleista.
Näyttelyn kuraattoreina toimivat taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi sekä Tukholmassa sijaitsevan Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesin johtaja Kieran Long.
Hyvissä käsissä -näyttely on esillä Designmuseon Galleriassa 24.1.–22.3.2020.
Teksti Ida Rantala Kuvat Adidas Originals, Pilar Rautiainen, Aake Kivalo (kuvat filmiltä)