Kotimaisen Latimmierin mallistossa on hyödynnetty suomalaisilta kotitalouksilta kerättyä tekstiilijätettä. Merkin kevätmallisto esiteltiin Kööpenhaminan muotiviikolla maanantaina.
Kööpenhaminan muotiviikko pyörähti käyntiin tänään – entistä kestävämpänä. Tänä vuonna muotiviikolle osallistuvilta brändeiltä vaaditaan ensimmäistä kertaa, että mallistoissa käytetyistä materiaaleista vähintään 50 prosenttia on vastuullisia.
Suomalaisella Latimmierilla luku on 71 – niin monta prosenttia Kööpenhaminassa maanantaina esitellyn malliston materiaaleista on sertifioidusti kestäviä, orgaanisia, kierrätettyjä tai luonnollisesti värjättyjä. Vastuullisuus ulottuu malliston asusteisiin asti: pullonkorkeista ja kierrätetystä hopeasta tehdyt korut on valmistanut helsinkiläinen koruyritys AIDA Impact.
Latimmierin mallisto on syntynyt yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon ja espanjalaisen Coleon kanssa. Coleo valmistaa kierrätystekstiileistä lankaa, kankaita sekä vaatteita ja kodintekstiilejä. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) taas on kotitalouksien tekstiilijätteen keräämiseen ja kierrätykseen erikoistunut jäteyhtiö, joka tuottaa tekstiiliraaka-ainetta eri käyttötarpeisiin.
Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun suomalaisten käytetyt tekstiilit saavat uuden muodon: LSJH ja Coleo ovat tuottaneet yhdessä kierrätysmateriaaleja, kuten lankaa ja kangasta, kotimaisten vaate- ja kodintekstiilibrändien tarpeisiin jo usean vuoden ajan.
Nyt LSJH suunnittelee koko Suomen kotitalouksilta kerätyn tekstiilijätteen käsittelevän jalostuslaitoksen rakentamista Turussa sijaitsevaan kiertotalouskeskus Topinpuistoon. Kuluttajien poistotekstiilien jalostusta on kokeiltu vuodesta 2021 lähtien pilottivaiheen käsittelylinjastolla Paimiossa. Siellä saman katon alla toimii myös yritysten poistotekstiilejä käsittelevä Rester Oy, jolle LSJH vastikään myi pilotoidun linjaston.
Teksti Johanna Rämö
Kuvat James Cochrane
Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi