Ulkonaliikkumiskielto on todella puhuttanut suomalaisia: eduskunnassa, mediassa ja kadunkulmissa. Koronan leviämistä halutaan hillitä, mutta yrityksille jo pelkkä keskustelu aiheesta on ollut kuin tikittävä aikapommi.
Viikonloppuna merkittäviä uusia päätöksiä mahdollisiin liikkumisrajoituksiin liittyen ei syntynyt.
Viime viikolla Fashion Finland vetosi Suomen hallitukseen ja vaati yrittäjille välitöntä tukea ja selkeitä ohjeita. Ulkoliikkumiskiellon esitimme liian järeäksi toimeksi, jonka toteutuessa myymälät olisi määrättävä suljettavaksi ja menetykset korvattava yrityksille.
Vaikeuksissa ovat aivan kaikenlaiset yritykset. Esimerkiksi tavarataloketju Stockmann ilmoitti perjantaina varautuvansa sulkemaan kaikki tavaratalonsa Suomessa. Lisäksi se aloittaa tällä viikolla yt-neuvottelut, jotka koskevat 1200 henkilöä.
Myös muodin kivijalkayrittäjille tilanne on painajaismainen. Taistelu on jatkunut jo vuoden päivät.
– Tilanne on katastrofaalinen, ja tämä on jatkuvaa selviytymistaistelua. Aivan kuin olisi veitsi kurkulla koko ajan, sanoo Marjaana Paldanius. Hän pitää Turun keskustassa Televisio Lifestyle Store -nimistä vaateliikettä.
Paldanius päätti sulkea kivijalkakauppansa reilu viikko sitten. Mediatiedot Turun tautitilanteesta olivat huolestuttavia, ja uutisointi sulki ihmiset koteihinsa.
Paldaniukselle liikkeen sulkeminen oli kannanotto: hän halusi kannustaa loppujakin ihmisiä jäämään kotiin, sillä tilanne tuntui menneen mahdottomaksi muutenkin – kustannukset juoksevat, eikä suoraa tukea ole vieläkään kiikarissa.
– Joudumme jatkuvasti miettimään, miten selviämme päivästä toiseen. Tuet tuntuvat todella epäselviltä. Käytän kaiken aikani siihen, että yritän pelastaa yritykseni. Mistä revin sen ajan ja energian, että alan selvittämään, mitä tukia voisin saada ja miten?
Paldanius toteaa, ettei koronatilanteen hallinta ole helppoa päättäjillekään. Itse hän laittaisi liikkeet hetkeksi kiinni, ja soisi yrityksille korvauksia.
– Tiedostan, että sulku olisi monelle yrittäjälle älyttömän vaikeaa, ja päätöksellä olisi kovat vaikutukset pienyrittäjille. Omaa liikettä ajatellen tiukka ja lyhyt sulku olisi kuitenkin paras ratkaisu, jotta tilanne ei pitkittyisi ja kesä pelastuisi. Yritysten, joihin sulku vaikuttaisi, tulisi ehdottomasti saada korvauksena jonkinlaista tukea.
Paldaniuksen putiikilla meni kesällä hyvin. Yritys myy pääasiassa kotimaisia tuotteita, joiden kysyntä on kasvanut. Kriittisinä kuukausina verkkokaupasta on ollut apua, mutta se ei korvaa kivijalkamyymälää, josta tulee kaksi kolmasosaa yrityksen myynneistä.
Toisen turkulaisen, PUF-nimisen muotiliikkeen yrittäjä Matti Järvinen on samoilla linjoilla – jo pelkkä uutisointi on tappanut muotikaupan, ja nyt kaivattaisiin konkreettisia tekoja.
– Meitä ei pyydetä sulkemaan myymälää, mutta ihmisiä lähestulkoon nyt jo kielletään tulemasta. Tämä liikkumisrajoitus-aihe on ollut jo niin kauan tapetilla, että meillä näkyvät vaikutukset, tuli rajoituksia tai ei. Viimeiset viikot ovat olleet aivan kuolleita Turun keskustan alueella, sanoo Järvinen.
Järvisen mukaan PUFin myymälässä olisi helppo pitää turvaväliohjeistuksista kiinni, sillä tilaa riittää. Jos liikkumisrajoitukset astuvat voimaan, myymälöiden sulkeminen ja tukien saaminen kuulostavat Järvisestä selkeämmältä ratkaisulta.
– Tuntuu, että moni asia jätetään nyt ihmisten tulkinnan varaan ja yksityisyrittäjien harteille.
Maan vaikein koronatilanne on ollut Helsingissä.
Soittokierros helsinkiläisille muotiyrittäjille kertoo, että täällä ulkonaliikkumiskiellon toivotaan olevan vasta viimeinen varotoimi taistelussa koronaa vastaan. Jos se tulee voimaan, tukea on saatava kiireesti.
Silver Clothing -vaatemerkkiä Helsingissä pyörittävä Heli Vähäsilta uskoo, että liikkumisrajoitukset voivat koitua monen kivijalkaliikkeen kuolemaksi.
– Teen tällä hetkellä listaa kaikista kuluista, jotka pyörivät kuukausittain. On vakuutusmaksut, työeläkemaksut, vuokra, puhelinlasku, netti, sähköt ja lista vain jatkuu. Kustannukset ovat kohdallani tuhansia euroja kuukaudessa, vaikka kauppa olisi kiinni. En edes maksa itselleni palkkaa tällä hetkellä.
Vähäsilta toivoo Marinin hallitukselta välittömästi korvauksia, jos liikkumisrajoitukset astuvat voimaan.
– Sopiva tuki olisi, että yrityksille korvattaisiin kaikki kiinteät kustannukset mitä kuukausitasolla tulee. Lisäksi korvattaisiin liiketoiminnan menetys.
Yrittäjänä Vähäsilta näkee, että päättäjien kriisinhallinnassa on toivomisen varaa.
– Jos hallitus olisi järeämmin suhtautunut asiaan vuosi sitten ja kuunnellut presidenttiämme, oltaisiin toisessa tilanteessa. Niinistö oli valmis auttamaan esimerkiksi ehdottamallaan koronanyrkillä, mutta Marin ei kuunnellut häntä.
Silver Clothingin päämallisto Fitzgrey® tuli markkinoille viime vuoden helmikuussa ja maaliskuussa tuli korona. Vähäsilta ei ole saanut minkäänlaisia koronatukia, koska niiden ehtona on ollut edellisen vuoden liikevaihto. Se on jättänyt monet uudet yritykset pulaan.
– Ymmärrän, että on tietyt säännöt, mutta järjestelmä jätti meidät kokonaan tukien ulkopuolelle. Olen rahoittanut toimintaa omilla säästöillä, mutta nekin alkavat pikkuhiljaa loppua.
Ei ole uusilla bisneksillä helpot ajat, ja hankalaa on vanhemmillakin.
Muotiyrittäjä Tuula Hytönen pyörittää lähes satavuotiasta Hytösen Puotia Helsinginkadulla Kalliossa.
Hytönen kertoo olevansa tilanteesta raivoissaan ja pitävänsä suunniteltuja liikkumisrajoituksia epäoikeudenmukaisina tasavertaisen kaupankäynnin kannalta.
– Se tarkoittaisi, että asiakkaat voisivat kuitenkin ostaa vaatteita marketeista. Tämä olisi todella huono juttu, koska silloin asiakkaat oppivat ostamaan marketeista ja menetämme nekin asiakkaat. Ja jos kaikki tuppautuvat marketteihin, leviää tauti sielläkin. Erikoisliikkeissä on turvallisempaa asioida.
Hytösen mielestä yrittäjille on myönnettävä heti suoraa tukea, jos liikkumisrajoitukset astuvat voimaan.
– Otimme lainaa vuosi sitten pandemian alettua, mutta ne rahat ovat jo menneet. Emme saaneet kustannustukia, koska ehdimme lomauttaa työntekijät ja tukien mahdollisuus selvisi vasta tämän jälkeen. Hallituksen viestintä on ollut kaikkea muuta kuin selkeää.
Hytösen mukaan yritysten velkaantuminen lainarahalla ei ole hyväksi, eikä ratkaisu tilanteeseen.
– On pelottavaa, että velkaannumme joka päivä lisää. Hytösen Puotia on pyöritetty vuodesta 1926. Kaikesta muusta olemme vuosien varrella selvinneet, mutta nyt tulee seinä vastaan. Jos emme saa tukia, niin loppu on lähellä.
Kuvat PUF
Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi